ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-«Οχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βάμου

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Ανάστατοι είναι φορείς και συλλογικότητες του Βάμου και ευρύτερα του Δήμου Αποκορώνου από τη φημολογούμενη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Βάμου σε εκείνο των Σφακίων. Χθες εκπρόσωποι του Δήμου Αποκορώνου και φορέων της περιοχής, μαζί με κατοίκους του Βάμου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του, την οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, και η Ολομέλεια Εφετών Κρήτης.  
Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και του περιορισμού του λειτουργικού της κόστους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων που λειτουργούν στα Χανιά. 
Ετσι από τα πέντε συνολικά Ειρηνοδικεία που λειτουργούν σήμερα (Καστελίου, Κολυμπαρίου, Καντάνου, Βάμου και Σφακίων) σχεδιάζεται να μείνουν μόνο δύο, ένα στο ανατολικό μέρος του Νομού και ένα στο δυτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Ολομέλεια Εφετών Κρήτης έχει γνωμοδοτήσει θετικά στη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Βάμου (αρ. απόφασης 4/2011), ενώ ανάλογη είναι η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, αφού, εκτός των ιστορικών λόγων, το Ειρηνοδικείο Βάμου έχει πάνω από 200 υποθέσεις τον χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο Σφακίων κατά πολύ λιγότερες (10 με 20).
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου έχει εκδόσει ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Βάμου, ενώ υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου,  απέστειλαν χθες η Τοπική Κοινότητα Βάμου - Δημοτική Ενότητα Βάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «Ο Πρίνος».
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι χθες συγκεντρωμένοι έξω από το Ειρηνοδικείο άφησαν αιχμές κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, για την ενδεχόμενη τροπή της υπόθεσης που αφορά το Ειρηνοδικείο Βάμου και εκείνο των Σφακίων.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρώην δημάρχου Βάμου, Γιάννη Χατζηδάκη, ο οποίος σημείωσε σχετικά: «Ο κ. Βαλυράκης πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα; Είμαι σίγουρος ότι όπως τα αντιλαμβάνεται αυτός είναι ζημιά για την παράταξη που υποστηρίζει. Στο υπόγειο του Ειρηνοδικείου Βάμου υπάρχουν δικογραφίες χειρόγραφες του Ελευθερίου Βενιζέλου που είναι ντοκουμέντα και τα οποία δείχνουν την ιστορία και την πορεία του Ειρηνοδικείου», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «το Ειρηνοδικείο το είχε κλείσει μόνο η χούντα».
«Μην κοροϊδευόμαστε. Το Ειρηνοδικείο Σφακίων είναι χωρίς σπίτι, χώρο, τεχνική υποστήριξη και με ελάχιστες υποθέσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι «η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται ποτέ και από κανέναν».

«ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ»
Ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, Στέλιος Μιχελάκης, τόνισε ότι για τον Δήμο «είναι αδιανότητο να σταματήσει να λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Βάμου». «Ενα να μείνει στα Χανιά, εκτός πόλης των Χανίων θεωρούμε ότι πρέπει να είναι το Ειρηνοδικείο Βάμου, διότι έχει δικό του κτήριο, έχει μεγάλη ιστορία, αλλά προπαντώς έχει και τόσες υποθέσεις που δεν τις έχει κανένα άλλο Ειρηνοδικείο εκτός Χανίων. Επίσης, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ενδοχώρα και την ύπαιθρο, αλλά και να μπορούν να εξυπηρετούνται οι δημότες, πρέπει το Ειρηνοδικείο να παραμείνει σε λειτουργία όπως έως τώρα», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής που χειρίζεται το θέμα του Ειρηνοδικείου και δικηγόρος, Μανώλης Νικολούδης, αναφέρθηκε στον αριθμό των υποθέσεων που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο.
«Είναι το Ειρηνοδικείο που έχει τις περισσότερες υποθέσεις στον Νομό εκτός της πόλης των Χανίων. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ήταν Πρωτοδικείο, όταν υπήρχε ο Νομός Σφακίων και τώρα είναι Ειρηνοδικείο. Ο Δήμος Αποκορώνου είναι 'παρών' στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση και υποβάθμιση του Ειρηνοδικείου, έχει κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει και θα κάνει ακόμα περισσότερες, διότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί ο Αποκόρωνας και να υποβαθμιστεί ο Βάμος ειδικότερα».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα που έχουν διατυπώσει οι φορείς τόνισε ότι «το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμα».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι η χθεσινή συγκέντρωση αποτελεί ένα μήνυμα «προς τα διάφορα κέντρα εξουσίας ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η απογύμνωσή του Αποκόρωνα» και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Αποκορώνου επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη απογύμνωση των Υπηρεσιών, αν θέλουμε να μιλάμε για έναν Δήμο βιώσιμο, που θα προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του».

«ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ»
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου, Γιώργος Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι, αν το Υπουργείο ταχθεί τελικά υπέρ της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Βάμου, δεν θα έρθει μόνο σε αντίθεση με τις αποφάσεις όλων των θεσμικών φορέων που υποστηρίζουν τη διατήρησή του, αλλά και «σε σύγκρουση με την κοινή λογική».
«Κι αυτό γιατί -εάν καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Βάμου- έτσι θα παραβιαστούν όλες οι παράμετροι τις οποίες ο ίδιος ο νόμος δίνει και ζητά εν όψει των συγχωνεύσεων των Ειρηνοδικείων. Δηλαδή την προσβασιμότητα, την ιστορικότητα, τη δικαστηριακή ύλη, το προσωπικό κ.λπ. Ολα αυτά είναι συντριπτικά υπέρ του Ειρηνοδικείου Βάμου», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θέλουμε επίσης να ελπίζουμε ότι επιτέλους οι μικροπολιτικές παρεμβάσεις παλαιοκομματικών για τα χωριά τους επιτέλους θα σταματήσουν».

Το υπόμνημα
Στο υπόμνημα της Τοπικής Κοινότητας Βάμου - Δημοτική Ενότητα Βάμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητείται, μεταξύ άλλων, από τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να λάβει υπόψη του «τη μόνη θεσμική γνώμη που έχετε ζητήσει, δηλαδή εκείνης του Εφετείου».
Κι αυτό διότι, όπως αναφέρεται, «από τα στοιχεία προκύπτει σαφέστατα το συγκριτικό πλεονέκτημα της διατήρησης της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Βάμου έναντι οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού Ειρηνοδικείου στον Νομό Χανίων, αφού πρώτο στη σειρά πληροί όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί με το υπ’ αρ. 79430/6-9-11 έγγραφό σας (όγκος δικαστηριακής ύλης, ανθρώπινο δυναμικό, προσβασιμότητα, επιπλέον δε κτηριακή εξυπηρέτηση και ιστορικότητα)».
Παράλληλα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «πιθανή αντίθετη απόφασή σας θα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την υπ’ αρ. 4/2011 απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Κρήτης, των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που θέσατε με το έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 79430/2011 και σε βάρος, βεβαίως, της καλύτερης εξυπηρέτησης των Αποκορωνιωτών, της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και της ορθολογικής αξιοποίησης των υφισταμένων Ειρηνοδικείων στον Νομό Χανίων, πλέον και των συνεπειών εκείνων, όπως η υποβάθμιση του Αποκορώνου, η εγκατάλειψη και ερείπωση του τριώροφου ιδιόκτητου κτηρίου και η στέρηση ενός σημαντικού τμήματος της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αφού το Ειρηνοδικείο Βάμου υφίσταται τουλάχιστο από τον 19ο αιώνα ως συνέχεια του τότε 'Πρωτοδικείου ως Κακουργιοδικείο'».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-«Οχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βάμου
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου