ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Θ.Χ.Π.Χ.-Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Την «αγκαλιά» τους προς την τοπική κοινωνία «ανοίγουν» 44 παιδιά του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης - Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Ενταξης των ΑμΕΑ του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων μέσα από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, που εγκαινιάσθηκε προχθές το απόγευμα στην Πύλη Sabbionara.
Τις χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες ετοίμασαν οι ωφελούμενοι του Προγράμματος με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτών και όλων των επιστημονικών υποστηρικτικών τμημάτων της δομής του Προγράμματος. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Προγράμματος.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των παιδιών του Προγράμματος στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, στον ευαίσθητο χώρο της Πρόνοιας.
Το παζάρι διοργανώνουν το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και εντάσσεται στις δράσεις που διοργανώνει το Θ.Ψ.Π.Χ. στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμΕΑ, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.
Το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε ο κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, αναπληρωτής διοικητής στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία υπάγεται το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, που επεσήμανε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Πρόνοια θέτει στο επίκεντρο το σύνολο των παρεμβάσεων που απαιτούνται, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για τον νέο «Καταστατικό Χάρτη της Πρόνοιας» στην ελληνική πραγματικότητα.
Η εφαρμογή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων, δράσεις όπως το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Θ.Ψ.Π.Χανίων ενισχύουν την ψυχική τόνωση και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των περιθαλπομένων, υπογράμμισε ο κ.Φραγκιαδάκης .
Η διοικήτρια του Θ.Χ.Π.Χανίων κα Αμαλία Μπασιά, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Η αποασυλοποίηση πρέπει να γίνεται με όποιους τρόπους μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που θίγονται περισσότερο από όλους οι ανάπηροι πολίτες. Ας γίνουμε ο φωτεινός φάρος ότι ως κοινωνία, αγαπάμε όλα τα παιδιά και δίνουμε ίσες ευκαιρίες».
Η προϊσταμένη του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικής επανένταξης ΑμΕΑ του Θ.Χ.Π. Χανίων, κα Ευτυχία Σπυριδάκη, τόνισε ότι για το Χριστουγεννιάτικο παζάρι συνεργάστηκαν ωφελούμενοι και εκπαιδευτές από το τμήμα Αγγειοπλαστικής, το τμήμα Ξυλογλυπτικής, το τμήμα Μαγειρικής, το τμήμα Κεντιστικής, το τμήμα Ζωγραφικής κ.ά.
«Επίσης, με την καθοδήγηση των υποστηρικτικών εκπαιδευτών του προγράμματος από το τμήμα Ψυχολογίας του Θ.Ψ.Π.Χ, του τμήματος Εργοθεραπείας, του τμήματος Φυσικοθεραπείας, που οι άνθρωποι αυτοί αγκαλιάζουν και βλέπουν όλες τις λεπτές δεξιότητες και ιδιαιτερότητες των ΑμΕΑ για να μπορέσουν 'να βγάλουν' προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό των παιδιών, ώστε να μπορέσουν να κάνουν πράγματα. Σύνθημά μας είναι ότι 'όλοι μαζί μπορούμε'. Με αυτό το Χριστουγεννιάτικο παζάρι κάνουμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία», ανέφερε η κα Σπυριδάκη, η οποία τόνισε πως τα έσοδα θα διατεθούν για ψυχαγωγικούς κι άλλους σκοπούς των ΑμΕΑ του Θ.Ψ.Π.Χ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό «το γεγονός ότι ωφελούμενοι του προγράμματος με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους ετοίμασαν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θυμίζουν σε όλους εμάς ότι πλησιάζουν οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων». Ο κ. Σκουλάκης κάλεσε όλους τους Χανιώτες να επισκεφθούν το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Θ.Ψ.Π. Χανίων  και να συνεισφέρουν όσο μπορεί ο καθένας για τη στήριξη του Προγράμματος.
Η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη ανέφερε πως το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης - Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης των ΑμΕΑ του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, δίνει διέξοδο στους συνανθρώπους μας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Οι ανάγκες του Προγράμματος είναι πολλές και είναι χρέος μας να τις ενισχύσουμε. Αυτές τις μέρες πρέπει όλοι να είμαστε κοντά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Το Χριστουγεννιάτικο παζάρι θα λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 - 10 μ.μ.      


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Θ.Χ.Π.Χ.-Χριστουγεννιάτικο παζάρι
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου