ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Προτάσεις για έργα

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Προτάσεις για 16 έργα στην ύπαιθρο του Δήμου καταθέτει σήμερα ο Δήμος Πλατανιά. Οι προτάσεις αφορούν τη χρηματοδότηση έργων μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (Ο.Σ.Α.Π.Υ.) της Περιφέρειας Κρήτης, που για όλο το νησί προβλέπει τη διάθεση περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Οι προτάσεις πέρασαν χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά και όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος, κ. Μανώλης Σολιδάκης, «είμαστε αισιόδοξοι και εκτιμούμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις θα εγκριθούν από την Περιφέρεια. Αφορούν έργα σε όλον σχεδόν τον Δήμο μας, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του».
Ειδικότερα, τα έργα που προτείνει ο Δήμος Πλατανιά για χρηματοδότηση από το Ο.Σ.Α.Π.Υ. είναι τα παρακάτω:
1. Ανέγερση παιδικού σταθμού στη Σπηλιά Κολυμπαρίου.
2. Αποπεράτωση - εξοπλισμός βρεφονηπιακού σταθμού Κοντομαρίου.
3. Αναπλάσεις πλατείας στο Μανωλιόπουλο.
4. Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων αναψυχής στον Αλικιανό.
5.  Διαμόρφωση ευρύτερων χώρων γύρω από το μνημειακό δέντρο των Βουβών.
6. Αισθητική αναβάθμιση υποσταθμού και δικτύου Δ.Ε.Η. στις Πάνω Βούβες.
7. Αποπεράτωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Λάκκων.
8. Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για εκδηλώσεις στα Μεσκλά.
9. Δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων στις Βουκολιές.
10. Αναβάθμιση πίστας μοτοκρός στον Βατόλακκο.
11. Ανάδειξη Ναού Αγίου Βασιλείου στη Γλώσσα.
12. Αποκατάσταση του Ναού Αγίου Αντωνίου στο Σκονίζο.
13. Κατασκευή ημικόμβου Ξαμουδοχωρίου.
14. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στο Ξυλόσκαλο στον Ομαλό.
15. Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού στο Ξυλόσκαλο - Λινοσέλι στην αρχαία πηγή των Λευκών Ορέων.
16. Βελτίωση μονοπατιού για το ιστορικό σπήλαιο του Τζανή.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ομαλού, ο κ. Σολιδάκης υπογραμμίζει πως «αποτελεί  τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την προηγούμενη μορφή της του 'Καποδίστρια' και με τις Κοινότητες. Αναφέρομαι στον χώρο στάθμευσης στο Ξυλόσκαλο, στα μονοπάτια για το Λινοσέλι και στο σπήλαιο του Τζανή και αν σε αυτά προσθέσω το γήπεδο 5Χ5 στον Ομαλό, αλλά και την ανακατασκευή της περίφημης 'Στράτας των Μουσούρων', πιστεύουμε ότι βελτιώνεται η εικόνα της περιοχής». Ο κ. Σολιδάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της «στράτας των Μουσούρων» και σε όσα αναφέρθηκαν από τον συνεργάτη των «Χ.Ν.», κ. Α. Πλυμάκη, τονίζει πως «η δουλειά που έχει κάνει ο κ. Πλυμάκης και συνεχίζει έχει τον απόλυτο σεβασμό μας και είναι πραγματικά υπεράξια. Πρέπει, όμως, να σημειώσω πως η στράτα των Μουσούρων από μαρτυρίες υπερηλίκων και γραπτές αναφορές ξεκινά από το Χλιαρό και πηγαίνει προς Πρασέ, Χωστή, Καράνου, Κακιές Πλευρές, Ρείκια και κατεβαίνει στον Ομαλό  στη θέση Βερίγος».

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε στο χθεσινό Δ.Σ. για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, μετά από ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης. Ειδικότερα, ο κ. Μαλανδράκης επεσήμανε πως «τα εγγραφόμενα στον προϋπολογισμό ποσά για τους Δήμους είναι τραγικά. Οι χρηματοδοτήσεις είναι στα 2,6 δισ., όταν στον προηγούμενο -ήδη κουτσουρεμένο- προϋπολογισμό ήταν 4 δισ. Υπάρχουν περικοπές 35% και θα υπερβούν κατά πολύ και την περικοπή στους μισθούς των υπαλλήλων μέσα στους Κ.Α.Π. Αν δεν ανατραπεί αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να προσφέρουν οι Δήμοι βασικές υπηρεσίες, όπως καύσιμα, συντήρηση αυτοκινήτων κ.ά. Ο Δήμος περιστέλλει δαπάνες, δεν εκτελεί το τεχνικό του έργο, που είχε ποσό ΣΑΤΑ 870.000 ευρώ, διότι από αυτό έχουμε πάρει 300.000 ευρώ. Αρα το τεχνικό μας έργο δεν έχει εκτελεστεί. Προσπαθούμε να εισπράξουμε τις απαιτήσεις που έχουμε και παρακαλούμε τους δημότες να κάνουν χρήση των ευνοϊκών μας ρυθμίσεων γιατί έτσι απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις». Από τη μεριά της παράταξης του κ. Νικηφοράκη, ο κ. Γιάννης Κασελάκης επεσήμανε πως «από   την περίοδο που μιλούσαμε για τον προϋπολογισμό είχα ρωτήσει τον δήμαρχο, αν θα πήγαινε για δανεισμό ο Δήμος,  γιατί είχαμε διαγνώσει από τότε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις χρηματοδοτήσεις. Ο δήμαρχος είχε πει όχι. Να είστε σίγουροι, λοιπόν, ότι ο Δήμος θα καταφύγει στον δανεισμό, γιατί δεν θα μπορεί να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα και κατά δεύτερο από την ανικανότητα των νεών Καλλικρατικών Δήμων και ιδιαίτερα του Πλατανιά να δημιουργήσει έσοδα». Από την παράταξη του κ. Τζαγκαράκη οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ των πρωτοβουλιών του κ. Μαλανδράκη για αντιμετώπιση του ζητήματος με τον προϋπολογισμό μέσα από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, ενώ ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης σημείωσε πως «μέσω του 'Καλλικράτη' εφαρμόστηκε μία από τις διατάξεις του 'Μνημονίου', που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα. Μέσω των νεότερων μέτρων του προϋπολογισμού οι Ο.Τ.Α. δεν θα μπορούν να λειτουργούν πλέον. Ολες οι αποφάσεις των τελευταίων ετών έχουν κάνει την Αυτοδιοίκηση ανίκανη να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Μ. Νταγκουνάκης, ανέφερε πως «ξέραμε ότι θα γίνει αυτό το πράγμα από την προεκλογική περίοδο και  είχαμε προτείνει τι θα κάναμε ως Δημοτική Αρχή. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ως δήμαρχος, ως γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, να ζητήσει να παρθούν αποφάσεις, ώστε να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους οι Δήμοι, καταδικάζοντας τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό γιατί ο ελληνικός λαός έχει φορολογηθεί για τις υπηρεσίες που του προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει πληρώσει χρήματα και τώρα πάνε να τον αναγκάσουν να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη».

Ξαμουδοχώρι - Κυπάρισσος
Η τοποθέτηση σε συγκεκριμένο σημείο μιας ενημερωτικής πινακίδας που θα δηλώνει την έναρξη του χωριού Κυπάρισσος έχει φέρει σε αντιπαράθεση τα δύο χωριά, μία αντιπαράθεση που μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν έλειψε η ένταση, κάτι που έκανε τον κ. Αγοραστάκη να επισημαίνει πως «είναι ντροπή μας να γίνεται τέτοια φασαρία για μια ενημερωτική πινακίδα που δεν καθορίζει όρια, αλλά απλά ενημερώνει, την ίδια στιγμή που η χώρα και η κοινωνία καταρρέει». Τελικά το Δ.Σ., που συζήτησε ενημερωτικά το θέμα, συμφώνησε οι μηχανικοί του Δήμου, σε συνεργασία με τον νομικό εκπρόσωπό του και τα Τοπικά Συμβούλια των δύο χωριών, να μελετήσουν τη νομοθεσία και να ορίσουν το ακριβές σημείο που θα πρέπει να τοποθετηθεί η πινακίδα.



Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Προτάσεις για έργα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου