ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Η  ομοψυχία που είχε επιδείξει ο ελληνικός λαός την περίοδο της εθνικής αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Τα παραπάνω, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου που αποτέλεσε ορόσημο για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατατέθηκαν στέφανα.
Ο δάσκαλος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Ελληνες, τιμώντας αυτή τη σπουδαία επέτειο, είναι να μην επιτρέψουμε ξανά να ζήσει η ανθρωπότητα άλλο εφιάλτη» και πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να τιμάται ο αγώνας όλων των ανθρώπων «που πολέμησαν και αντιστάθηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».
Στην ομιλία του ο κ. Μυλωνάκης έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ενώ σημείωσε ότι στις δύσκολες ώρες που περνά σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει «να μείνουμε ενωμένοι και με ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε σχετικά: «Η Εθνική Αντίσταση μας θυμίζει ότι ο λαός μας τότε ενωμένος αντιμετώπισε τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Θα πρέπει, όμως, να θυμόμαστε και ότι λίγο μετά, αφού ξεμπλέξαμε με τους κατακτητές, άρχισε ο εμφύλιος. Η Ελλάδα σήμερα περνά μια δύσκολη στιγμή. Είναι ένας πόλεμος οικονομικός που μπορεί να είναι και χειρότερος από τον πόλεμο του ’40 και θα πρέπει ο λαός μας ενωμένος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Υπάρχει ελπίδα αν είμαστε όλοι ενωμένοι».
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα και στον Νομό μας όπως και σε όλη την Ελλάδα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τιμούμε το φρόνημα του λαού μας που στην περίοδο ’41 - ’44 ενωμένος χωρίς κομματικές, ιδεολογικές και άλλες διακρίσεις, αντιστάθηκε και πολέμησε τους Ναζί και τους φασίστες και έγραψε πράγματι λαμπρή ιστορία».
Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ακόμα ότι η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι επίκαιρη: «Πάλι ο λαός μας, πάλι η πατρίδα μας απειλείται με μια άλλου είδους κατοχή, οικονομική κατοχή και πρέπει πάλι όλοι μαζί ενωμένοι ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές μας να δώσουμε τη μάχη να σωθεί η χώρα μας γιατί πραγματικά βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Μόνο η ενότητα και η συστράτευση και η συσπείρωση και ο αγώνας μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την κρίση», τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.  
Η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Κουρουπάκη, δήλωσε σχετικά: «Οι Ελληνες αγωνίστηκαν στην Εθνική Αντίσταση και φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας. Πιστοί στο αρχαίο ρητό 'εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις' και παράδειγμα για εμάς σήμερα».


Kallikrates Chania:ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου