Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-12 -2011 στο neatv.gr


Η βελτίωση του μικροκλίματος με τη χρήση των κατάλληλων ψυχρών υλικών και ο εκσυγχρονισμός των χρήσεων και της λειτουργίας του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με μικρές σχεδιαστικές παρεμβάσεις είναι ο στόχος της Δημοτικής Αρχής των Χανίων, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1/12/2011, το μεσημέρι, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στο πλαίσιο παρουσίασης της πρότασης για την βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας. 

Όπως γνωστοποιήθηκε, η εν λόγω πρόταση θα υποβληθεί από τον Δήμο Χανίων για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» στην κατηγορία «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων» και με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

«Η εν λόγω ανάπλαση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ενοποίηση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με το Δημοτικό Κήπο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πράσινο σημείο περιπάτου, πολιτισμού και αναψυχής, σημείο αναφοράς για όλη τη πόλη», τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, παρουσίασε τις σχεδιαστικές παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στην πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. €, οι οποίες περιλαμβάνουν:

    Εγκατάσταση νέων χρήσεων (αναδιοργάνωση παιδικής χαράς, κατασκευή τοίχου αναρρίχησης, κατασκευή πίστας skateboard).
    Βελτίωση προσβασιμότητας ατόμων μειωμένης κινητικότητας με διαδρόμους κίνησης κατάλληλης κλίσης και ειδικό υλικό επίστρωσης.
     Δημιουργία νέων μονοπατιών κίνησης και πρόσβασης προς τους γειτονικούς δρόμους.
    Δημιουργία σκιασμένων χώρων.
    Οργάνωση ανοικτού χώρου ελεύθερου παιχνιδιού με επιφάνεια από πατημένο χώμα και φυσική σκίαση.
    Εγκατάσταση ειδικού κάδου κομποστοποίησης των υλικών του πρασίνου.
    Βελτίωση του εξοπλισμού (καθιστικούς πάγκους, καλαθάκια αχρήστων, υπαίθριες βρύσες, φωτιστικά δαπέδου, σποτ για τον φωτισμό του περιοχών πρασίνου και φωτιστικών στύλων  κλπ).

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Μανώλης Κεμεσίδης, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «αναβαθμίζει ένα σημαντικό αστικό πάρκο με βιοκλιματικές παρεμβάσεις, ήπιες σχεδιαστικές βελτιώσεις αλλά και τη διαμόρφωση νέων χρήσεων. Θα απευθύνεται έτσι σε όλες τις ηλικίες, προσελκύοντας ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό και τις παροχές του και νέους χρήστες». 

Τέλος, σημειώνεται ότι για την επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασης σχετικά με το κομμάτι της διαμόρφωσης των δεικτών θερμικής άνεσης ο Δήμος Χανίων συνεργάστηκε με το Πολυτεχνείο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα με το Εργαστήριο βιώσιμων και ανανεώσιμων ενεργειακών συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Share Kallikrates Chania:Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πάρκου Ειρήνης & Φιλίας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου