ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-Ακυρώθηκε ερώτημα στη Φυσική

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ακυρώθηκε, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το Γ4 ερώτημα των θεμάτων της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των χθεσινών Πανελλήνιων Εξετάσεων. Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις και παρέμβαση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών που έκανε λόγο για «επιστημονικό λάθος».
Νωρίτερα, ιδιαίτερα δύσκολα χαρακτηρίστηκαν χθες από εκπαιδευτικούς και υποψηφίους των Χανίων τα θέματα της Φυσικής που μπήκαν στις Πανελλήνιες, τα οποία απευθύνονταν σε πολύ καλά διαβασμένους υποψηφίους με εξειδικευμένη προετοιμασία στο μάθημα της Φυσικής. Αναμενόμενο και βατό ήταν το θέμα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Στο μεταξύ, συνελήφθησαν δύο υποψήφιοι από τα Χανιά, ο ένας για 'σκονάκι' και ο άλλος για κινητό.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Η ακύρωση του Γ4 ερωτήματος αποφασίστηκε χθες το βράδυ.
«Στο Γ4 ερώτημα παρατηρήθηκε ότι είναι ελλιπής η διατύπωσή του. Συγκεκριμένα δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας. Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος», ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνεται ότι το ερώτημα αυτό είχε 7 μονάδες.
Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι η βαθμολόγηση των γραπτών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά και για όσους εξετάστηκαν προφορικά (παιδιά με αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κ.λπ.) στο μάθημα θα ισχύσει η ίδια ρύθμιση.

Η ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ
Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών είχε εντοπίσει επιστημονικό λάθος και είχε κατακρίνει έντονα τα μέλη της Κεντρική Επιτροπής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.
«Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης, ζητά συγγνώμη γι? αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα (χθες). Καλούμε τους συναδέλφους βαθμολογητές μέχρι να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση, να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών», τόνισε.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ενωσης: «Το θέμα Γ4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο. Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F, ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ? άπειρον». Τα μέλη της Ενωσης αναφέρουν μεν ότι «τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης», αλλά διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή τους και κρίνουν ότι «εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 14 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη Φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων Φυσικής». «Η χρονική διάρκεια των τριών ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου», τονίζει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών. «Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στη βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Η ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Για θέματα που απευθύνονταν σε πολύ καλά διαβασμένους υποψηφίους με εξειδικευμένη προετοιμασία στο μάθημα της Φυσικής -καθώς υπήρχαν ερωτήματα που δεν μπορούσαν να απαντηθούν με τα δεδομένα που παρείχε αποκλειστικά το σχολικό εγχειρίδιο- έκανε λόγο η πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Χανίων κα Ρούλα Βουράκη.
Ιδιαίτερα απαιτητικές κρίνονται, σύμφωνα με την κα  Βουράκη, οι πράξεις στο δεύτερο και τρίτο ερώτημα που 'κόστιζαν' αρκετό από τον εξεταστικό χρόνο του υποψηφίου. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι για τον εξεταζόμενο δεν αρκούσε να καταλήξει μόνο στο ζητούμενο αποτέλεσμα αλλά χρειάζονταν και να το αξιολογήσει.
«Τέτοια θέματα καθιστούν επιτακτική την εξωσχολική βοήθεια, την εντατική προετοιμασία του υποψηφίου και σίγουρα υποτιμούν την προσπάθεια του μέσου μαθητή που επιδιώκει να καλύψει ισόρροπα τις ανάγκες όλων των μαθημάτων που εξετάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποίημα του Κ. Καβάφη για το «γήρασμα του σώματος και της μορφής», υπό τον τίτλο 'Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου', ήταν το θέμα του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Ν. Χανίων, κα Ρούλα Βουράκη, η επιλογή του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη για την εξέταση των υποψηφίων, θεωρείται μάλλον αναμενόμενη.
«Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν απαιτητικά και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ωστόσο, χαρακτηρίζονταν από  σαφήνεια και ευστοχία στη διατύπωσή τους, αφήνοντας χρονικά περιθώρια στον υποψήφιο για επεξεργασία του θέματος, κριτικά και δημιουργικά. Έτσι, αναμένεται να απαντηθούν ικανοποιητικά από την πλειονοψηφία των καλά προετοιμασμένων μαθητών», τόνισε η κα Βουράκη
Και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, στα ερωτήματα Α1, Β1, Β2, Γ1 οι ζητούμενες απαντήσεις παρατίθενται ως σχόλια στο σχολικό βιβλίο και το βιβλίο του καθηγητή. Ενδέχεται να παρουσιασθούν κάποιες δυσκολίες στην απάντηση του Δ1 ερωτήματος, τόσο εξαιτίας των πολλών ζητουμένων όσο και λόγω της δυσχέρειας κατανόησης της γραφής του Λειβαδίτη».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
Η εξεταστική διαδικασία στο Νομό Χανίων εξελίχθηκε ομαλά, σύμφωνα με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Γιάννη Κανδαράκη, ενώ από κάποια εξεταστικά κέντρα ζητήθηκαν διευκρινίσεις τόσο για το θέμα της Φυσικής όσο και για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία.
«Το θέμα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία ήταν βατό όπως διαπίστωσαν οι μαθητές ενώ δύσκολα και αυξημένης δυσκολίας χαρακτηρίσθηκαν τα θέματα της Φυσικής», επεσήμανε ο κ. Κανδαράκης.
Συνολικά χθες διαγωνίσθηκαν 1.085 μαθητές Γενικών Λυκείων και 47 μαθητές στο ειδικό εξεταστικό κέντρο για μαθησιακές δυσκολίες στην Αμπεριά.
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Δευτέρα με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών για την Θεωρητική Κατεύθυνση και με το μάθημα των Μαθηματικών για τη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ιδιαίτερα δύσκολα χαρακτηρίστηκαν από τους Χανιώτες υποψηφίους τα θέματα της Φυσικής. Αρκετοί υποψήφιοι βγήκαν απογοητευμένοι από τα εξεταστικά κέντρα, λέγοντας ότι ο βαθμός δυσκολίας ήταν πολύ υψηλός. Αντιθέτως, ικανοποίηση επικρατούσε για το θέμα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, που βασίστηκε σε ποίημα του Κ. Καβάφη.

Σύλληψη μαθητών για 'σκονάκι' και κινητό
Δύο μαθητές των Χανίων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Στη μία περίπτωση στον ένα μαθητή βρέθηκε 'σκονάκι' με σημειώσεις για τα θέματα των Εξετάσεων. Στη δεύτερη περίπτωση, χτύπησε το κινητό μαθητή κατά τη διάρκεια της παράδοσης του γραπτού του. Ωστόσο, μέσα στην αίθουσα απαγορεύονται τα κινητά.

Συνέχεια τη Δευτέρα
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζονται την ερχόμενη Δευτέρα με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών για τη Θεωρητική Κατεύθυνση και με το μάθημα των Μαθηματικών για τη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση


Kallikrates Chania:ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-Ακυρώθηκε ερώτημα στη Φυσική
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου