ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ -Δράσεις για τα αδέσποτα

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τις δράσεις που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή Χανίων για το θέμα των αδέσποτων, επισημαίνει σε σχετική επιστολή της με αφορμή δημοσίευμα των 'Χ.Ν.' στις 28 Μαΐου.
Όπως αναφέρει η επιστολή, «σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενέργειες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή των Χανίων στο συγκεκριμένο τομέα - σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Καταδικάζουμε απερίφραστα ως Δημοτική Αρχή οποιεσδήποτε ενέργειες έχουν ως στόχο τα ανυπεράσπιστα ζώα όπως τις μαζικές δηλητηριάσεις που έλαβαν χώρα το περασμένο διάστημα στα Χανιά.
2. Όπως γνωρίζετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε στον Δήμο Χανίων -αλλά ούτε και σε κανέναν άλλο από τους συνενωμένους τ. Δήμους- οργανωμένη Υπηρεσία που να είναι επιφορτισμένη με την προστασία των αδέσποτων ζώων με αποτέλεσμα όλα τα προηγούμενα χρόνια να μην ασκούνται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης των Χανίων, συστηματικές και ολοκληρωμένες πολιτικές (για την προστασία των αδέσποτων ζώων) παρά μόνον ορισμένες αποσπασματικές δράσεις. Με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων και τη σύσταση -από την παρούσα Δημοτική Αρχή- του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα της μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα και της υλοποίησης πολιτικών για την προστασία αυτών, ανατέθηκε στην προαναφερόμενη υπηρεσιακή μονάδα.
3. Από τις 12 Δεκεμβρίου 2011 οπότε στελεχώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέλαβε -υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Ελ. Αμπαδιωτάκη- μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις για το θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων.
4. Μεταξύ αυτών προωθήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν μέτρα όπως:
• η συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ορισμός μελών αυτής (σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 12 του Νόμου 4039/2012)
• η διενέργεια δωρεάν στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους (σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 11 του Νόμου 4039/2012) [με δεδομένο ότι Σύλλογος εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων δεν υπάρχει]
• ο σχεδιασμός και η υλοποίηση -από τον Δήμο Χανίων- εκστρατείας ευαισθητοποίησης και αφύπνισης των πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, στην οποία περιλαμβάνεται:
α. ο σχεδιασμός και η εκτύπωση αφισέτας σχετικά με τη δίψα των αδέσποτων ζώων
β. ο σχεδιασμός και η εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με τα προβλήματα των αδέσποτων ζώων και η διανομή τους σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»  
γ. η οικονομική ενίσχυση της δράσης «Συμβιώνω με τα ζώα» του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική και την Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και με αφορμή νέου κύκλου εκπαιδευτικών επισκέψεων τη νέα σχολική χρονιά
δ. η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σποτ με θέμα την εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, το οποίο και θα προβάλλεται από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια
5. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν, από τον Δήμο Χανίων, το αμέσως επόμενο διάστημα, αυτές περιλαμβάνουν:
• την κατασκευή ποτίστρων για τη δίψα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε διάφορα σημεία εντός διοικητικών ορίων του Δήμου μας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
• την προμήθεια ειδών διαβίωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων όπως αντιβιοτικά, εμβόλια, αντιφλεγμονώδη καθώς και τροφές για κουτάβια και ενήλικα αδέσποτα   
• την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στην οποία θα περιλαμβάνονται κτηνιατρικές πράξεις και πιο συγκεκριμένα: στειρώσεις, ορθοπεδικά, κήλες κ.λπ.).
6.Τέλος, από τη Δημοτική Αρχή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί χώρος ικανός ώστε να φιλοξενήσει αδέσποτα ζώα, δίχως ωστόσο έως σήμερα αυτό να έχει καταστεί εφικτό.
7.Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού- έχει αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων -και όχι μόνο- ζώων, με τη συνεργασία και βοήθεια των Φιλοζωικών Οργανώσεων του Δήμου μας και με γνώμονα την προστασία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων.

Σ.Σ.
Απαραίτητη διευκρίνηση: Όπως ανέφερε και το σχόλιο της εφημερίδας για τα αδέσποτα, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα σχέδια και τις εξαγγελίες προγραμμάτων και δράσεων από τον Δήμο. Το θέμα είναι να υλοποιηθούν, επιτέλους, οι δράσεις αυτές. Γιατί μπορεί κατά το 'Γραφείο Τύπου' του Δήμου να έχουν 'προωθηθεί και εγκριθεί' αλλά τίποτε από αυτά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Σχέδια υπάρχουν και αναμένεται η υλοποίησή τους για να μην μείνουμε στο 'θα'.



Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ -Δράσεις για τα αδέσποτα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου