ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-“Οχι” σε επέκταση δεξαμενών καυσίμων στον Αγιο Ονούφριο

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου για την ανάκληση της απόφασης του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάση Καρούντζου, με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση και ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων των δεξαμενών καυσίμων της εταιρείας
Silk Oil στον Αγιο Ονούφριο, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση, κατά 30% περίπου, του αποθηκευτικού όγκου τους, αποφάσισε χθες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι «ενημερωθήκαμε από τις εφημερίδες για την άδεια που έδωσε ο κ. Καρούντζος για την αύξηση του όγκου κατά 30%, καθ’ ύψος, των δεξαμενών στον Αγιο Ονούφριο».
«Αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση για την περιοχή, η οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη. Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής καθώς υπάρχουν όλα τα χρονικά περιθώρια. Είμαστε σίγουροι ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου θα κάνει το καθήκον της», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης τόσο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του όσο και σε δηλώσεις του στα 'Χ.Ν.'.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν έχει ελεγχθεί περιβαλλοντικά η περιοχή. Εχουν συμβεί πάρα πολλά ατυχήματα. Πιστεύουμε ότι αποτελεί καθημερινό κίνδυνο και τρέμουμε όταν ακούμε για αύξηση του όγκου των δεξαμενών και για αύξηση των δεξαμενών, γιατί και τέτοιες αιτήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς. Και πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, υπενθυμίζοντας, τέλος, ότι «πάγιο και διαχρονικό αίτημα είναι η μετεγκατάσταση των δεξαμενών».
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων παραβρέθηκε  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ονουφρίου, Μιχάλης Καλογριδάκης, ο οποίος εξέφρασε επίσης τις έντονες αντιρρήσεις των μελών του Συλλόγου στην επικείμενη αύξηση του αποθηκευτικού όγκου των δεξαμενών καυσίμων.
«Εμείς ζητάμε να μη γίνει η επέκταση αυτή. Ως Σύλλογος και ως οικισμός ανεχόμαστε όλον αυτόν τον καιρό την κατάσταση και δεν έχουμε προβεί σε κάποιες ακραίες ενέργειες, εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είναι παράλογο οι δεξαμενές αυτές να επεκτείνονται, έστω καθ’ ύψος, όταν σε απόσταση λίγων μέτρων υπάρχει οικισμός», δήλωσε στα 'Χ.Ν.'
Ο κ. Καλογριδάκης διευκρίνισε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας «έχουμε προσφύγει ως Σύλλογος μαζί με τον πρώην Δήμο Ακρωτηρίου ζητώντας την ανάκληση της άδειας των δεξαμενών», ενώ, καταλήγοντας επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός για να λυθεί άπαξ το πρόβλημα με τις δεξαμενές των καυσίμων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΥ
Στην 25 σελίδων απόφασή του, που λήφθηκε στις 10 Απριλίου 2012, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αποφασίζουμε την τροποποίηση (λόγω αύξησης αποθηκευτικού όγκου δεξαμενών) και ανανέωση της με αρ. Πρωτ. 1520/10-3-2009 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, της υφιστάμενης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας Silk Oil ΑΕΕΠ, στην εκτός σχεδίου περιοχή Αγίου Ονουφρίου, Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου, Δήμος Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η τροποποίηση αφορά την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της μονάδας κατά περίπου 30% (από 2.475 m3 σε 3.222 m3), με αύξηση του ύψους των υπαρχόντων δεξαμενών και όχι με νέες δεξαμενές».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-“Οχι” σε επέκταση δεξαμενών καυσίμων στον Αγιο Ονούφριο
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου