Παράδοση στον Δήμαρχο Ηρακλείου τηε ειδικής τιμητικής διάκρισης του Ευρωπαικού Συμβουλίου

Όπως δημοσιεύτηκε την 21-5 -2012 στο neatv.gr

Την Τιμητική Διάκριση που δόθηκε στο Δήμο Ηράκλειο από το Συμβούλιο της Ευρώπης στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού επιβράβευσης «Καλών πρακτικών» για «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ» και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη, παρέλαβε σήμερα Τρίτη 15/5/2012 ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.

Η Τιμητική Διάκριση αφορά τις καινοτόμες παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Τη σημαντική αυτή διάκριση παρέδωσε στον κ. Κουράκη,  ο Προϊστάμενος του Τμήματος Παλιάς Πόλης κ.  Γιώργος Φουρναράκης ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμο Ηρακλείου στη τελετή που διοργανώθηκε στις 9 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πόλη Μπλάκπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου .

         ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

     Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με την παραλαβή της διάκρισης δήλωσε ότι  οι πρωτότυπες και καινοτόμες παρεμβάσεις που εφαρμόζει ο Δήμος για την  ανάδειξη του Παραλιακού Μετώπου αναβαθμίζουν αισθητικά και λειτουργικά  την Πόλη και την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες του κόσμου, αλλά και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ποιότητας  ζωής στους κατοίκους της.

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ

Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Οι παρεμβάσεις αυτές σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης του Ηρακλείου εκτός από τη λειτουργικότητα τη δυνατότητα προσέγγισης προς τη θάλασσα και την αισθητική χαρακτηρίζονται από την καινοτομία που υπήρξε ουσιώδης παράγοντας για την διάκριση αυτή.

Συγκεκριμένα, προβλήθηκε το σύνολο των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στην παράκτια ζώνη από το χώρο του πρώην «ΞΕΝΙΑ» μέχρι την περιοχή του «Καράβολα», συμπεριλαμβανομένης και την πλατεία της Παλιάς Λαχαναγοράς, με βάση τη βραβευμένη μελέτη του πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού για νέους αρχιτέκτονες Europan 4 αλλά και ο σχεδιασμός του Δήμου για την ανάδειξη και ανάπλαση του ενετικού λιμανιού και ειδικότερα του χώρου των Ενετικών Νεωρίων, όπως διαμορφώνεται από τις βραβευμένες μελέτες των δύο Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών που είχαν προκηρυχθεί από το Δήμο για την επαναχρήση των μνημειακών συγκροτημάτων των ανατολικών και δυτικών νεωρίων και την ένταξη τους στη ζωή της πόλης.

Η πρωτοβουλία για τη βράευση των «Καλών Πρακτικών» ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο 2012 στο πλαίσιο της Προεδρίας του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να εντοπιστούν «Καλές Πρακτικές» σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, να διακριθούν και να βραβευθούν Δημοτικές Αρχές με ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ και προσεγγίσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση παράκτιων αστικών περιοχών μέσω της αντιστροφής των τάσεων οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης, ενώ παράλληλα η γνώση και η εμπειρία τους να διαχυθεί και σε άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Στο διαγωνισμό κατέθεσαν υποψηφιότητα 48 πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, το οποίο απέσπασε μια από τις εννέα τιμητικές διακρίσεις. Ο φάκελος της υποψηφιότητας του Ηρακλείου υποβλήθηκε από το Τμήμα Παλιάς Πόλης και περιελάμβανε τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ο σχεδιασμός για την ανάπλαση κα ανάδειξη του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται από το Δήμο Ηρακλείου, με προτεραιότητες στην παρούσα φάση:

1) την Ανάπλαση του Προμαχώνα Σαμπιονάρα και την απόδοση της ενετικής Πύλης σε χρήση, βάση της εγκεκριμένης από το ΥΠ.ΠΟ.Τ μελέτης.

2) την σύνδεση των Ενετικών Τειχών με το θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα μέσω γέφυρας για την εξυπηρέτηση πεζών και ποδηλατών.

3)    την σύνταξη Γενικού Σχεδίου - Master Plan για την ευρύτερη περιοχή των Ενετικών Νεωρίων, με βάση τα πρώτα βραβεία των δύο σχετικών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, προκειμένου οι βασικές αρχές του σχεδιασμού για την ανάπλαση της περιοχής του ενετικού λιμανιού να εγκριθούν από τα συναρμόδια υπουργεία.

 4) την ανάπλαση του κόλπου του Δέρματα, βάση της εγκεκριμένης από το ΥΠΠΟΤ μελέτης.

 5)  την Ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου από τον Τάλω έως το Παγκρήτιο

6)  Επίσης έχει εγκριθεί η μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Αγίου  Πέτρου που εκπονήθηκε από το τμήμα της παλιάς πόλης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου