ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ”-Αναζήτηση χώρου

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Την επιτακτική ανάγκη να εξευρεθεί χώρος εντός της πόλης των Χανίων, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα συσσίτια της Κοινωνικής Κουζίνας, διατράνωσαν χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης, τα μέλη της.
Και αυτό διότι έχει ζητηθεί από τη Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων η απομάκρυνση (έξωση) της Κοινωνικής Κουζίνας, που λειτουργεί σε χώρο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από την Επιτροπή εδώ και έντεκα μήνες στην αρχή της οδού Τσουδερών (αριθμός 46).
Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μέγαρο Πάνθεον, από μέλη της Κοινωνικής Κουζίνας και συλλογικότητες που υποστηρίζουν τη λειτουργία της, για να ασκηθεί πίεση και να αναιρεθεί η αγωγή έξωσης.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτούς τους μήνες που λειτουργεί η Κοινωνική Κουζίνα, περισσότερες από 150.000 μερίδες έχουν διανεμηθεί σε άπορους αλλοδαπούς και ημεδαπούς πολίτες.
Μάλιστα, όπως ανέφερε το μέλος της Κοινωνικής Κουζίνας, κ. Ευθύμης Λεκάκης, «ξεκινήσαμε πριν έντεκα μήνες από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς παρέχοντας δωρεάν σαράντα έως πενήντα μερίδες φαγητού την ημέρα. Σήμερα από την Κοινωνική Κουζίνα στην οδό Τσουδερών δίνουμε περίπου 200 μερίδες φαγητό την ημέρα. Το 60% περίπου των ανθρώπων που δίνουμε φαγητό είναι αλλοδαποί και το 40% είναι ημεδαποί. Υπάρχουν όμως και παιδιά, βρέφη που συντηρούνται από την Κοινωνική Κουζίνα».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων να ζητήσει την απομάκρυνση της Κοινωνικής Κουζίνας από την οδό Τσουδερών ως «προφάσεις εν αμαρτίαις».  Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, περισσότεροι από δεκαεπτά φορείς και συλλογικότητες των Χανίων στηρίζουν τη λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας, όπως η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων κ.ά.
Οι συλλογικότητες αυτές ζητούν να εξευρεθεί ένας άλλος χώρος εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της η Κοινωνική κουζίνα.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Τάκης Ζερβουδάκης, ξεκαθάρισε ότι «οι έμποροι των Χανίων έχουν επανειλημμένα δείξει την ευαισθησία τους απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν βοήθειας. Και μάλιστα έχουν συνδράμει στο παρελθόν τα Συσσίτια της Σπλάντζιας και της Μητρόπολης». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι: «Η χωροθέτηση του συσσιτίου της Κοινωνικής Κουζίνας προκαλεί πρόβλημα στους συναδέλφους εμπόρους, διότι, εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, πολύς κόσμος, βλέποντας συγκεντρωμένους τόσους αλλοδαπούς, του δημιουργείται μια φοβική εικόνα για τους επισκέπτες. Αφετέρου έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν περιστατικά κλοπών και υλικών ζημιών σε καταστήματα. Αρα είμαστε υπέρ της λειτουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας, αλλά κατά του μέρους που είναι χωροθετημένη, δεδομένου και του πεζόδρομου της Τσουδερών που τελειώνει σε λίγες μέρες».


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ”-Αναζήτηση χώρου
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου