ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-Αντιπαραθέσεις για τα πετρέλαια

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Πραγματικός θησαυρός ή ψεύτικες ελπίδες; Τι πραγματικά συμβαίνει με τα πετρέλαια νότια της Κρήτης; Οι επιστήμονες ακόμη διχάζονται, δεν υπάρχει μια ομόφωνη επιστημονική άποψη για το εάν και κατά πόσο έχουμε πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, απότοκο του γεγονότος ότι από το 1997 μόνο η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή δεν έκανε αντίστοιχες έρευνες. Οι περισσότεροι πάντως ξένοι λένε ότι η Κρήτη κρύβει στον βυθό της… πλούτο!
Χθες επιστήμονες διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης -σήμερα θα είναι αντίστοιχη στα Χανιά- εκφράζοντας τις διαφορετικές απόψεις, παρουσιάζοντας τις προσεγγίσεις που υπάρχουν για το μείζον αυτό εθνικό θέμα. Από τη μια πλευρά ήταν οι καθηγητές κ. Φώσκολος και Ζελελίδης κυρίως και από την άλλη οι κ. Ζαφειρόπουλος, Μαρνέλης από τα ΕΛ.ΠΕ. και Νικολάου, που εμφανίζονται  επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα δείξουν οι έρευνες τι υπάρχει. Από τη χθεσινή ημερίδα δεν έλειψαν και οι καταγγελίες περί… πολιτικής συνωμοσίας, για την αδιαφορία του κράτους, αλλά και τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εμπορία του φυσικού αερίου των καυσίμων κ.λπ.
Ο Αβραάμ Ζελελίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, κάνει λόγο για 1,5 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ενώ και ο ίδιος αναφέρεται σε οικονομικά συμφέροντα εταιρειών με τις 'ευλογίες' πολιτικών προσώπων.
Ο καθηγητής κ. Φώσκολος, που παρουσίασε νεότερα στοιχεία των ερευνών, κατήγγειλε τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εισάγουν υδρογονάνθρακες και δεν θέλουν η Ελλάδα να βγάλει τα δικά της αποθέματα πετρελαίου. Ο ίδιος μιλά με αριθμούς λέγοντας ότι μία μονάδα υδρογονανθράκων που κοστίζει 3 ευρώ, η Ελλάδα την εισάγει έναντι 11 ευρώ και την πωλεί στον καταναλωτή έναντι 17 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πολιτικό πρόσωπο της Κρήτης, που το χαρακτήρισε 'δημαγωγό', πουλά ψεύτικο εμπόριο!
«Τα κοιτάσματα στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μάλιστα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση σε 36 μήνες!», τόνισε.
Καινούργια στοιχεία έχουν προκύψει, τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώθηκαν από τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος στη Βιέννη είπε ότι επειδή αναβλύζουν φυσαλίδες μεθανίου, πιθανότατα θα υπάρχει και πετρέλαιο. «Δεν είναι ειδικός, προφανώς του το επιβεβαίωσαν οι Αμερικανοί», είπε ο κ. Φώσκολος.
Ανέφερε ότι έχουν προστεθεί έρευνες από Αμερικανούς και επεσήμανε ότι πετρέλαιο υπάρχει όπου:
• υπάρχει θερμογενετικό φυσικό αέριο (που υπάρχει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια). «Δεν είναι δική μου άποψη, αλλά Αμερικανών που έκαναν έρευνες», είπε ο κ. Φώσκολος,
• υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες,
• υπάρχουν ράγες,
• υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια από όπου βγαίνει φυσικό αέριο,
• υπάρχει τεράστιος όγκος μετρητών στον βυθό.
«Η Κρήτη βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτά, γιατί να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση και να μην έχει πετρέλαιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Αντώνης Φώσκολος, καλώντας τους Ελληνες επιστήμονες να προβληματιστούν. «Είναι δυνατόν κάποιος να σου αφήνει ένα μπουκέτο λουλούδια έξω από την πόρτα σου κι εσύ να μη ρωτάς γιατί και ποιος σου τα αφήνει;», είπε χαρακτηριστικά.
Επισπευση των διαδικασιων  
Την επίσπευση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων -εφόσον επιβεβαιωθεί και επιστημονικά η ύπαρξή τους στα νότια της Κρήτης- ζήτησε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα: «Ερευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και τα Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ο κ. Αρναουτάκης, αφού τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει ν’ ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και το συμφέρον της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο κ. Αρναουτάκης απευθύνοντας χθες χαιρετισμό στη διημερίδα, επικαλούμενος  την αναγκαιότητα ακριβών μελετών για την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, έκανε λόγο για ορθολογική διαχείριση και τόνισε: «Σαφώς η εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα έχει οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Οι όποιες ενέργειες όμως γίνουν θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο περιφερειακό  αναπτυξιακό μοντέλο της εκάστοτε περιφέρειας. Παρεμβάσεις, οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά από τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, κρίνονται επικίνδυνες και θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά».
Ο κ. Αρναουτάκης υποστήριξε ότι οι σχετικές έρευνες έχουν αργήσει και επεσήμανε ότι: «Το θέμα των ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ένα θέμα καθαρά γεωπολιτικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης εθνικής στρατηγικής και μπορεί να καθορίσει νέα δεδομένα, νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, οικονομικές και μη. Απαιτεί και άπτεται, λοιπόν, των κατάλληλων χειρισμών σε εθνικό επίπεδο πάνω από όλα».
Η Περιφέρεια Κρήτης          -πρόσθεσε- στέκεται αρωγός κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση και είναι διατεθειμένη να συμβάλει τα μέγιστα προς την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ
Η διημερίδα συνεχίζεται σήμερα, στις 9.30 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με ομιλητές επιστήμονες, στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων, του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. και του Υπουργείου Εξωτερικών.


Kallikrates Chania:ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-Αντιπαραθέσεις για τα πετρέλαια
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου