ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ-“Οαση” Πολιτισμού στο ενετικό λιμάνι

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σε ένα σύγχρονο Κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα στεγάσει την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού
και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.) και θα αποτελέσει το 'σπίτι'
του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, θα μεταμορφωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το παλιό Τελωνείο, δημιουργώντας έτσι μια 'όαση' Πολιτισμού στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.
Η  σύμβαση του έργου της αποκατάστασης και διαρρύθμισης του κτηρίου υπεγράφη χθες στο Δημαρχείο Χανίων από τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας P&C Development S.A., παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, των αντιπεριφερειαρχών, Απόστολου Βουλγαράκη και Νίκου Καλογερή, αντιδημάρχων, της προέδρου της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ., Νάνσυς Αγγελάκη, του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Μιχάλη Αεράκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ευχαριστημένος και συγκινημένος δήλωσε ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι «το έργο της αποκατάστασης του παλιού Τελωνείου έχει στόχο αφενός την προστασία και την ανάδειξη ενός νεώτερου διατηρητέου μνημείου, που βρίσκεται στην καρδιά του ενετικού λιμανιού της παλιάς πόλης και αφετέρου την ένταξή του στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή, καθιστώντας το ένα σύγχρονο κέντρο ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την πόλη των Χανίων».
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν την τελευταία δεκαετία προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτέλεση του έργου.
«Το κτήριο του παλιού Τελωνείου δεσπόζει στον εσωτερικό λιμένα της παλαιάς πόλης των Χανίων από το 1930 και έχει κηρυχθεί νεώτερο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού το 2001. Ιδιοκτησιακά ανήκει στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και παραχωρήθηκε η χρήση του για αόριστο χρόνο και χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Χανίων τον Αύγουστο του 2003», επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση του κτηρίου έγινε υπό όρους, ένας από τους οποίους είναι ότι σε αυτό θα στεγαστεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., όταν ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης.
Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «η μελέτη του έργου συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και το Τμήμα Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με το Γραφείο Μελετών ΟΡΙΟ Ε.Ε., το οποίο μετά από σχετική σύμβαση που υπογράφηκε το 2005 με τον Δήμο Χανίων ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στη σύνταξη και εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008, αφού πρώτα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η αίτηση χρηματοδότησης ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 υποβλήθηκε από τον Δήμο Χανίων στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στις 11-2-2011 μετά από ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στον άξονα 7 'Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής από την Περιφέρεια Κρήτης' στις 10-11-2010», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης.
Και συνέχισε: «Η ένταξη της πράξης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, έγινε στις 21-4-2011 με απόφαση Περιφέρειας Κρήτης και συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 7.600.000 ευρώ. Μετά την ένταξη της πράξης και αφού εξασφαλίστηκαν όλες οι προ απαιτούμενες εγκρίσεις (από το ΥΠΟΜΕΔΙ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων, τη Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομικής Επιτροπή του Δήμου) το έργο δημοπρατήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού του έργου και ανάδοχος αναδείχτηκε η εργοληπτική επιχείρηση P&C Development S.A. με την οποία υπογράφεται σήμερα η σύμβαση για συνολικό ποσόν 3.967.173 ευρώ», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Πρόσθεσε, δε, ότι «με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων και τη διαμόρφωση θεάτρου 400 θέσεων- θα καλυφθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο κενό σε σύγχρονες και επαρκείς κτηριακές υποδομές πολιτισμού που έχουν αυτή τη στιγμή τα Χανιά, μια πόλη με δραστήριους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις κ.ά.), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που αναζητούν κατάλληλο και ασφαλή χώρο στέγασης».
Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε ότι «θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στη συμβολή του πρώην υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη για την παραχώρησή του Τελωνείου στον Δήμο Χανίων, όπως και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία πέτυχε την παραχώρηση αυτή».

Η νέα μορφή του παλιού Τελωνείου
• Το έργο προβλέπει την κεντρική είσοδο από την ανατολική όψη του κτηρίου, η οποία διαμορφώνεται κατάλληλα για τον σκοπό αυτό.    
• Στο εσωτερικό και κατά μήκος του διαμήκη άξονα του κτηρίου, διαμορφώνεται ο χώρος θεάτρου με τις δύο πλατείες 400 θέσεων και τον χώρο της σκηνής.
• Στο ισόγειο χωροθετείται η λειτουργία του φουαγιέ, η οποία εκτείνεται περιμετρικά του περίκλειστου σώματος του θεάτρου. Η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα της πολυχρηστικότητας του χώρου όταν δεν λειτουργεί το θέατρο. Στον χώρο του φουαγιέ θα μπορούν να γίνονται εκθέσεις όπως ζωγραφικής γλυπτικής φωτογραφίας κ.λπ. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος έκθεσης - παρουσίασης προϊόντων σε διάφορα συνέδρια, όταν θα διοργανώνονται στον χώρο του θεάτρου.
• Στην ίδια στάθμη στον χώρο του φουαγιέ χωροθετούνται ο θάλαμος προβολών, το γραφείο φωτισμού, το αναψυκτήριο, το βεστιάριο, το γραφείο εισιτηρίων και οι δύο είσοδοι της πρώτης πλατείας του θεάτρου.
• Από τη νοτιοανατολική και τη νοτιοδυτική πλευρά γίνεται η είσοδος προς τα γραφεία του ορόφου με τα κλιμακοστάσια και τον ανελκυστήρα.
Ανατολικά και δυτικά της σκηνής χωροθετούνται η αίθουσα τύπου και η αποθήκη κουστουμιών αντίστοιχα.
• Στη στάθμη +1.15 του ισογείου, στο νότιο μέτωπο του κτηρίου, χωροθετούνται οι βοηθητικοί χώροι του θεάτρου και συγκεκριμένα οι χώροι των αποδυτηρίων, τα καμαρίνια των ανδρών και γυναικών και οι περιμετρικοί διάδρομοι οι οποίοι επικοινωνούν με τη σκηνή στην ίδια στάθμη. Η είσοδος για αυτούς τους χώρους γίνεται από τη νότια πλευρά.
• Στον ημιώροφο και στη στάθμη + 3.75 στην ανατολική και δυτική πλευρά σε επαφή με το βόρειο μέτωπο και εκτός του κελύφους της πλατείας, χωροθετούνται οι πυρήνες των W.C. κοινού, οι μεταφραστικοί θάλαμοι και οι ενότητες κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων.
• Στη στάθμη +4.85, δηλαδή στον όροφο, χωροθετούνται τα γραφεία, με τους χώρους υγιεινής τους και οι ενότητες του ανελκυστήρα και των κλιμακοστασίων.
• Στη στάθμη +6.50 οργανώνονται οι είσοδοι της Β’ πλατείας του θεάτρου καθώς και οι πυρήνες των κλιμακοστασίων και των ανελκυστήρων του κοινού.  
• Στη στάθμη +9,70 δηλαδή στο δώμα, θα γίνει απομάκρυνση των φύλλων αμιάντου και καθαίρεση και ανακατασκευή των στεγών. Μεταξύ των δύο κεραμοσκεπών θα δημιουργηθεί παραλληλεπίπεδος χώρος για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών αναγκών της σκηνής.
• Στο ισόγειο και κάτω από τον χώρο του θαλάμου προβολών και σε στάθμη -2.10 κατασκευάζεται μικρός υπόγειος χώρος περίπου 80 τ.μ., ο οποίος επικοινωνεί με σκάλα με το φουαγιέ. Στον υπόγειο χώρο διατάσσονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
• Σημειώνεται, τέλος, ότι όλοι οι χώροι θα είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. από την Περιφέρεια
Την αμέριστη οικονομική και όχι μόνο στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., ακόμη και με την απόκτηση ενός σημαντικού πακέτου των μετοχών του, επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του παλιού Τελωνείου το Θέατρο θα αποκτήσει, επιτέλους, το δικό του 'σπίτι'.
«Ολοι χαιρόμαστε σήμερα, γιατί ένα ακόμα έργο πολιτισμού εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και τα Χανιά πρωτοπορούν στην κατηγορία των έργων πολιτισμού. Μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο, μετά την ανακαίνιση της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά τις αναπλάσεις, έρχεται να προστεθεί η ανακαίνιση του Τελωνείου για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θεωρώ, όμως, ότι για να γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να υπάρχει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., γιατί ο σκοπός που δόθηκε (σ.σ. το παλιό Τελωνείο) ήταν η στέγαση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Θέλω να δηλώσω σήμερα από τα Χανιά ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. με ό,τι αυτό σημαίνει. Διότι θεωρώ ότι το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια χρειάζεται να συνεχιστεί και δηλώνουμε σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης, ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί με τη συμπαράσταση και τη στήριξη τη δική μας. Δεν μπορεί αυτό που υπάρχει στην Κρήτη να χαθεί», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Για το θέμα της στέγασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. στο ανακαινισμένο παλιό Τελωνείο ρωτήθηκε από τα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Χανίων, ο οποίος απάντησε: «Ό,τι προβλέπεται στις συμβάσεις... Επανέρχεται η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Η ζωή θα δείξει, εδώ είμαστε».

Ο ΑΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε ότι «ένα όνειρο σχεδόν δέκα χρόνων αρχίζει να υλοποιείται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη, αλλά και για όλο τον Νομό. Να τονίσω ότι τα έργα που ξεκινούν στην Ελλάδα και θέλουν δέκα και δώδεκα χρόνια είναι ένα πρόβλημα και θα πρέπει κάποια στιγμή το κράτος αυτό να το λύσει».

Ο Μ. ΑΕΡΑΚΗΣ
Την ικανοποίησή του για τη δέσμευση στήριξης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. από την Περιφέρεια Κρήτης, που έκανε χθες και δημόσια ο κ. Αρναουτάκης, εξέφρασε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μιχάλης Αεράκης.
«Σήμερα, το 60% των μετοχών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ανήκουν στον Νομό Χανίων, με τον Δήμο Χανίων να διαθέτει το 49% και το υπόλοιπο 11% οι άλλοι Δήμοι. Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης ανήκει το υπόλοιπο 40%, που το πήρε από την Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Χανίων. Μας είπαν, όμως, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο 40%, αλλά μόνο στο 20%. Από το υπόλοιπο 20% υποσχέθηκε ο κ. Κουράκης ότι θα έπαιρνε ο Δήμος Ηρακλείου ένα 10% και ένα καλό ποσοστό ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Αυτό το θέμα επειδή 'σέρνεται' εδώ και πέντε - έξι μήνες και τίποτα δεν έχουμε δει, με αποτέλεσμα το Θέατρο να κινδυνεύει να πάει αύτανδρο, και μάλιστα σε μια περίοδο με μία πολύ σημαντική παραγωγή, με την οποία θα πάμε Επίδαυρο για πρώτη φορά, είχα ζητήσει από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να εξετάσει αν μπορεί η Περιφέρεια να αποτελέσει τον ένα από τους δύο ισχυρούς πυλώνες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. (ο άλλος είναι ο Δήμος Χανίων). Ο κ. Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι αυτό το 40% των μετοχών της Π.Ε.Δ. Κρήτης θα το πάρει όλο, αν φυσικά θέλει το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης», εξήγησε ο κ. Αεράκης.


Kallikrates Chania:ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ-“Οαση” Πολιτισμού στο ενετικό λιμάνι
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου