Απο εμπρησμό η μεγάλη πυρκαγιά στα Χανιά (video)

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-5 -2012 στο flashnews.gr
Τις πρώτες πρωινές ώρες κατασβέστηκε η μεγάλη πυρκαγιά απο την οποία απειλήθηκαν κατοικίες της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη και των Λενταριανών στην πόλη των Χανίων και η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία οφείλεται σε εμπρησμό.

Η φωτιά που ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 μμ της Τετάρτης, λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα στον παρακείμενο λόφο που ήταν κατάφυτος απο άγρια δασική και χορτολιβαδική βλάστηση και είχε κατεύθυνση προς τα σπίτια, ενώ δεν προκάλεσε καταστροφές στο μοναδικό κατάφυτο απο πεύκα δασύλλιο.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Χανίων , πυροσβεστικά οχήματα από το κλιμάκιο των Βρυσσών, από το Ρέθυμνο, τρία οχήματα- υδροφόρες του Ναυστάθμου της Σούδας, της 115 Πτέρυγας Μάχης ενώ στην κατάσβεση συνεβαλαν και οχήματα του δήμου Χανίων καθώς και πυροσβεστικά οχήματα των υπόλοιπων δήμων, συνολικά 24 στον αριθμό.



Ευτυχώς, οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρήκαν πρόσβαση σε καίρια σημεία στην κορυφή του λόφου και δημιουργώντας μιαν ζώνη προστασίας στις κατοικίες κατάφεραν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα πριν φτάσει σε αυτά.



Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Ιωάννη, των Λενταριανών αλλά και της περιοχής Λειβάδια βρίσκονταν επί ποδός και συνεδράμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς η ένταση της πυρκαγιάς ήταν πολύ ισχυρή και απειλούσε τις κατοικίες τους.



Επίσης αξιοσημείωτο είναι το ότι σε ένα σημείο στην κορυφή του λόφου, κάποιος είχε διανοίξει έναν υποτυπώδη δρόμο και είχε καθαρίσει απο την βλάστηση την περιοχή για να τοποθετήσει κυψέλες μελισσιών. Έτσι μπόρεσαν να πλησιάσουν δυνάμεις πυρόσβεσης και η φωτιά σταμάτησε στην κυριολεξία μπροστά απο τις κυψέλες.

Εαν "ξέφευγαν" οι φλόγες απο εκείνο το σημείο και περνούσαν την κορυφογραμμή του λόφου, τότε θα έφταναν απευθείας στα σπίτια της συνοικίας του Αγ.Ιωάννη κοντά στην οδό Μακεδονομάχων.



Στην περιοχή μετέβησαν και ο Δήμαρχος Χανίων Μ.Σκουλάκης με αντιδημάρχους και στελέχη του δήμου καθώς και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Π.Ε.Χανίων κ.Τ.Κουρουπάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απο την φωτιά έγιναν στάχτη περίπου 30 στρέμματα δασικής έκτασης, 5 στρέμματα χορτολιβαδικής και 5 στρέμματα γεωργικής έκτασης, ενώ το μοναδικό δασύλλιο με πεύκα της περιοχής δεν υπέστη ζημιές.



Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της Π.Υ. η φωτιά προκλήθηκε απο εμπρησμό - ερευνάται αν είναι εξ αμελείας ή επίτηδες - ενώ δύο ζητήματα προκαλούν εύλογες απορίες.

Πρώτον. Ακριβώς στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά και πριν απο τρία χρόνια.

Δεύτερον. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η φωτιά ξεκίνησε, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων απο τον κοντινότερο δρόμο, και φαίνεται πως "κάποιος" δεν ήθελε να καταστρέψει το πευκοδάσος αλλά να "καθαρίσει" την χέρσα περιοχή που δεν έχει δρόμους και είναι κατάφυτη με άγρια βλάστηση.

Εαν ληφθεί υπόψιν το ότι όλες οι οικοπεδικές εκτάσεις γύρω απο τον συγκεκριμένο λόφο έχουν "γεμίσει" με κατοικίες, - εαν δεν πρόκειται για κάποιον άρρωστο ανεγκέφαλο - τότε ίσως να πρέπει να διερευνηθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου