ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-Πεντάμηνη απασχόληση για 755 ανέργους

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

'Ανάσα' σε 755 ανέργους των Χανίων πρόκειται να δώσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, διάρκειας 5 μηνών για κάθε εργαζόμενο, που υλοποιεί η Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και Απασχόληση. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να υποβάλονται -μόνο ταχυδρομικά- από αύριο και μέχρι τις 6 Ιουλίου, ενώ το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου.   
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλοι οι Δήμοι του Νομού καθώς και τοπικοί φορείς, πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας και να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.500 ευρώ το οικονομικό έτος 2010.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία του Δικαιούχου στην ακόλουθη διεύθυνση: 'Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση', Ελ. Βενιζέλου 4, Τ.Κ. 73100, Χανιά. Υπ’ όψιν κ. Περιβολάκη Αλέξανδρου (τηλ. επικοινωνίας: 2821056899).
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων καθώς και τις 'Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης συμμετοχής σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ)': α) στα γραφεία του Δικαιούχου στην ανωτέρω διεύθυνση, β) στην ιστοσελίδα του Δικαιούχου (www.sfchania.gr), γ) στην ιστοσελίδα του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (www.epanad.gov.gr) ή δ) στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Εντυπα αιτήσεων - Διαγωνισμών Φορέων - Κοινωφελής Εργασία (ΚΟΧ).

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες φορείς που συμμετέχουν στη Σύμπραξη, τόνισαν ότι οι 120 θέσεις εργασίας προϋποθέτουν Πανεπιστημιακή ή Τεχνολογική Εκπαίδευση, ενώ οι υπόλοιπες 635 χρειάζονται κάποιες δεξιότητες ή αφορούν θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού.
Επίσης, διευκρίνισαν ότι μέσα από την ιστοσελίδα της Σύμπραξης (www.sfchania.gr) οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν αναλυτικά το αντικείμενο των θέσεων που προκηρύχθηκαν.
Ο πρόεδρος της Σύμπραξης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων, Αντώνης Παπαδεράκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η υλοποίηση του προγράμματος, που βασίζεται στη συνεργασία των τοπικών φορέων, «θα δοκιμάσει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε με επάρκεια στον σχεδιασμό, τη σωστή διαχείριση, στην αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων».
Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί   στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας χωρίς βέβαια αυτό να λύνει το πρόβλημα. «Στόχος είναι να υλοποιηθούν έργα προσωρινών, αλλά ουσιαστικών, αναγκών των φορέων που συνέπραξαν με την εταιρεία», ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα αναπτυχθούν 80 δράσεις που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από ανάπλαση αστικών περιοχών, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δράσεις κοινωνικού τομέα καθώς και ενέργειες προβολής και ανάπτυξης του Νομού μας.
Ο κ. Παπαδεράκης υπογράμμισε ακόμα ότι η επιλογή του προσωπικού «θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σύμφωνα με τη μοριοδότηση που ορίζεται στην προκήρυξη», ενώ η όλη διαδικασία θα είναι υπό την έγκριση και παρακολούθηση του Α.Σ.Ε.Π.
Επίσης, καταλήγοντας εξήρε τη συμβολή του Ο.Α.ΔΥ.Κ., ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Ο αντιπρόεδρος Σύμπραξης και πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Μαργαρώνης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η καθυστέρηση που υπήρξε στην προσπάθεια που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών και ο Εμπορικός Σύλλογος σε πρώτη φάση και στη συνέχεια μαζί με τους Δήμους, την Αντιπεριφέρεια και άλλους φορείς, δεν οφείλεται στη Σύμπραξη, αλλά στις πολιτικές εξελίξεις και στις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί πρώτη φορά στα Χανιά βλέπουμε τοπικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργάζονται. Επίσης, έρχονται και άλλα προγράμματα που θα μπει το Επιμελητήριο και ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. και είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι δίνουμε το μήνυμα της συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία προσλήψεων είναι τύπου Α.Σ.Ε.Π., γεγονός που διασφαλίζει την αξιοκρατία και αξιοπιστία του προγράμματος.  

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο πλαίσιο της πρόσληψης προσωπικού μέσα από το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε ότι οι δράσεις θα απλωθούν σε όλο τον Νομό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον πολιτισμό τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνει προσπάθεια για ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, με στόχο την προβολή του Νομού.
«Για τον σκοπό αυτό συμπεριλάβαμε κόσμο για την προβολή μέσα στο αεροδρόμιο που, δυστυχώς, δεν έχουμε δυνατότητα να προσλάβουμε άτομα, παρότι έχουμε τουριστικό περίπτερο (...) Επίσης προβλέπεται η πρόσληψη ενός υπαλλήλου για τη Σαμαριά που έχουμε το δίκτυο παρακολούθησης για τις πυρκαγιές, αλλά δεν έχουμε το άτομο για να το παρακολουθεί επί 24ώρου βάσεως, παρότι έχουμε απευθυνθεί τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στο Δασαρχείο», υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι, παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς (Αρχαιολογία, Ιστορικό Αρχείο κ.ά.) θα γίνει προσπάθεια για να καταγραφούν όλα τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα των Χανίων προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να μπορεί ο καθένας να ενημερώνεται γι’ αυτά μέσα από το Διαδίκτυο.

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του Δήμου Χανίων, ο οποίος προβλέπεται να προσλάβει 323 άτομα μέσα από το πρόγραμμα, ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που μετά από αναμονή πολλών μηνών ξεκινάει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 5μηνης απασχόλησης. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι είναι 5 μήνες και τίποτα άλλο. Είναι ένα προσωρινό ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας και μια μεγάλη ανακούφιση και ενίσχυση των αποδυναμωμένων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορούν με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα σε επίπεδο καθημερινότητας».
Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ότι ο Δήμος Χανίων πρόκειται να αναπτύξει συνολικά 29 δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι δράσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την αξιοποίηση του αστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση και ενίσχυση λειτουργίας των κοινωνικών υποδομών, τη συμπλήρωση και ενίσχυση των αθλητικών υποδομών κ.λπ.
Ο κ. Σκουλάκης στάθηκε επίσης στο θέμα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των προσλήψεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ανθρώπινο χέρι που μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία επιλογής των προσώπων».
Τέλος, εκ μέρους του Ο.Α.ΔΥ.Κ. ο Μάρκος Πατρελάκης τόνισε ότι «ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση», ενώ επεσήμανε τη συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.


Kallikrates Chania:ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-Πεντάμηνη απασχόληση για 755 ανέργους
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου