ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΘΕΡΙΣΟΥ-Προστασία υδροφορέα Αγιάς - Μυλωνιανών

Όπως δημοσιεύτηκε την 22-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ενα μεγάλο και σημαντικό έργο («Ολοκλήρωση δικτύων ακαθάρτων Δημοτικής Ενότητας Θερίσου»), προϋπολογισμού 7.183.200 ευρώ, που θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του υδροφορέα στην περιοχή Αγιά - Μυλωνιανά, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα καθώς εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης η αίτηση χρηματοδότησης, που είχε υποβληθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης
Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.).
Παράλληλα, εκτελούνται μια σειρά από μικρότερα έργα στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, ενώ εγκρίθηκε το δάνειο ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Επιχείρηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την υπογραφή της σύμβασης να τοποθετείται χρονικά την επόμενη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Μανώλης Σκουλάκης.
Ο κ. Σκουλάκης, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Νίκη Αποστολάκη, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Κώστα Στεργιάννη και τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Επιχείρησης Μιχάλη Ζουμαδάκη, επισκέφθηκε χθες το πρωί τη δεξαμενή στα Μυλωνιανά Βαρυπέτρου, απ' όπου προχώρησε σε ανακοινώσεις για τα έργα που είτε έχουν ήδη γίνει είτε προγραμματίζονται από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεν ανέλαβα τυχαία την προεδρία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Είχαμε βάλει κάποιους στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν να πετύχουμε ένα δάνειο, να ελαφρώσουμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. γιατί είμαστε ταλαιπωρημένοι. Δώδεκα εκατομμύρια πήραμε, 27,5 έχουμε πληρώσει και χρωστάμε άλλα 5,2. Συμπτωματικά, μου τηλεφώνησε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και μου είπε ότι ετοιμάζει σήμερα την τροποποιημένη σύμβαση, να μας τη στείλει, έτσι ώστε να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα για το δάνειο των 5,2 εκατ. ευρώ για είκοσι χρόνια. Θα υπάρχει μια μεγάλη ανακούφιση και για τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και για τον Δήμο», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ξεκινά μια καινούρια εποχή για τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., τον Δήμο μας και τον Νομό γενικότερα. Η έγκριση του μεγάλου έργου της περιοχής της Αγιάς από την Περιφέρεια Κρήτης και η ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. με 7,2 εκατ. ευρώ είναι τεράστιο έργο και αφορά την ποιότητα του νερού για όλο τον Δήμο μας», υπογράμμισε ο κ. Σκουλάκης.
Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου όσο και σχεδόν όλου του Νομού Χανίων, αφού οι περισσότεροι υδρεύονται και αρδεύονται από την εν λόγω περιοχή, αλλά κυρίως θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της ποιότητας των υπόγειων υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και για την ίδια τη ζωή, πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, αφήνοντας αιχμές κατά την πρώην Δημοτικής Αρχής του πρώην Δήμου Θερίσου.
«Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίσαμε πλέον ποιότητα νερού που δεν υπήρχε. Πρέπει να το πούμε αυτό... Γιατί όλα ήταν τυχαία. Και αν δεν συνέβησαν πράγματα που να έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία αυτό ήταν τυχαίο γεγονός. Αυτά έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν ξεκαθαριστεί», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων.
Η αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Νίκη Αποστολάκη σημείωσε, από την πλευρά της, ότι «το μεγάλο έργο των 7,2 εκατ. ευρώ για τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ. έχει μια ίδια συμμετοχή ύψους 878.000 ευρώ, που πρέπει να κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό όταν υπογραφεί η σύμβαση, εκ των οποίων οι 350.000 ευρώ αφορούν αποκλειστικά δική μας συμμετοχή σε δευτερεύοντα δίκτυα. Δηλαδή, δεν πρόκειται να ξανασκάψουμε τους δρόμους μέσα στους οικισμούς, στους οποίους θα περάσουν οι κεντρικοί αγωγοί, διότι θα έχουν γίνει και οι δευτερεύοντες κι έτσι θα είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, διότι η περιοχή μαστίζεται από τους βόθρους που υπάρχουν».
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει:
• Την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου και συγκεκριμένα τους συνδετήριους αγωγούς των οικισμών και το βασικό δίκτυο των οικισμών Κυρτωμάδω, Επισκοπής, Αγιάς, Μυλωνιανών, Μαρμαρά, Βαρυπέτρου, Ποτιστηριών, Βαμβακόπουλου, ΣΟΔΥ Βαμβακόπουλου και Περιβολίων. Προβλέπεται να κατασκευαστούν κεντρικά και δευτερεύοντα δίκτυα λυμάτων συνολικού μήκους 22.500 μ. και  καταθλιπτικοί αγωγοί συνολικού μήκους 6.010 μ.
• Την κατασκευή αντλιοστασίων στην ευρύτερη περιοχή Αγιάς, στον Προφήτη Ηλία Μουρνιών και στα Νεροκούρου.
ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Η κα Αποστολάκη τόνισε, ακόμη, ότι «στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου έχουν πραγματοποιηθεί βασικά έργα ποιότητας και υποδομής. Όλες οι δεξαμενές συνδέθηκαν με αυτόματα συστήματα, τα οποία στέλνουν σήμα από τα οικεία αντλιοστάσια που τις γεμίζουν, αλλά και οι ίδιες οι δεξαμενές, προκειμένου οι αυτόματοι χλωριωτήρες να χλωριώνουν το νερό αναλόγως με την ποσότητα που μπαίνει και καταναλώνεται. Τα σήματα αυτά φτάνουν στο κεντρικό δωμάτιο ελέγχου στον Άη Γιάννη, μπορούμε να ελέγχουμε τόσο τη χλωρίωση όσο και την άρτια λειτουργία των μηχανημάτων. Αγιά, Θέρισο, Βαρύπετρο και Περιβόλια χλωριώνονται πλέον με έναν αυτόματο και συγκεκριμένο τρόπο».
Η ίδια γνωστοποίησε ότι «συνδέθηκαν οι νέες φυλακές της Αγιάς με 900 μέτρα δίκτυο, το οποίο θα εξυπηρετήσει και τους περίοικους της περιοχής, έγινε ένα έργο 400 μέτρων ύδρευσης όπου υπάρχαν επιφανειακά καλώδια, πηγαίνοντας από Κυρτωμάδω προς Πατελάρι, έχει γίνει η ανακατασκευή της ενδιάμεσης γέφυρας στο φαράγγι του Θερίσου, που αφορά τον οικισμό, της δεξαμενής που υδρεύει το χωριό. Οφείλω να πω ότι ήταν ένα δύσκολο τεχνικά έργο».
Η κα Αποστολάκη ανέφερε ότι «τα λίγα αυτά έργα έχουν γίνει με αυτεπιστασία και έχουν κοστίσει περίπου 120.000 ευρώ», προσθέτοντας ότι «από τη Δημοτική Ενότητα Θερίσου όλο τον χρόνο η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θα εισπράξει και θα της μείνουν, αν βγάλουμε μόνο τη Δ.Ε.Η. και τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., περί τις 96.000 ευρώ. Να κατανοήσουν οι κάτοικοι ότι αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία στην οποία βρίσκονται, αλλά τα χρήματα που θα εισπράξει η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και θεωρητικά θα της μείνουν έχουν ήδη επενδυθεί σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό για να έχουν ποιότητα νερού».
Καταλήγοντας, η κα Αποστολάκη είπε «οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν ένα πρώτο δείγμα γραφής, η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. έχει αναλάβει από τον Νοέμβριο. Οφείλω να πω ότι έχουμε προχωρήσει σε πάρα πολλούς καθαρισμούς χαντακιών και ρεμάτων. Υπάρχει τεράστια ανάγκη σε αντιπλημμυρικά, υπάρχει τεράστια ανάγκη σε κάποιες υδρεύσεις, τις οποίες προχωρούμε. Δηλαδή στην Αγία Κυριακή θα γίνουν και θα σας τα πούμε κάποια άλλη στιγμή».
Γ. ΓΕΩΡΓ.


Kallikrates Chania:ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΘΕΡΙΣΟΥ-Προστασία υδροφορέα Αγιάς - Μυλωνιανών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου