ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ-Αυθαίρετο το Ψυχιατρείο!

Όπως δημοσιεύτηκε την 21-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τρόπο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη μεταβίβαση κτηρίων του παλιού Ψυχιατρείου, ώστε να στεγαστούν το υπνωτήριο αστέγων και ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, αναζητά ο Δήμος Χανίων. Οι δυσκολίες ανέκυψαν, όταν διαπιστώθηκε, ότι τα εν λόγω κτήρια στερούνται οικοδομικής άδειας, ενώ παράλληλα υπάρχουν θέματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς!
Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων με τη συμμετοχή του δημάρχου, Μανώλη Σκουλάκη, του υποδιοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργου Φραγκιαδάκη, του διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπου Δουλγεράκη, της υποδιοικήτριας Βαγγελιώς Παραγιουδάκη, της αρμόδιας αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Χρυσούλας Χατζηδάκη, του γενικού γραμματέα του Δήμου, Γαβριήλ Κουρή, της προϊσταμένης της Πολεοδομίας Χανίων, Μαρίας Παπαδεράκη, του ειδικού σύμβουλου του Δήμου, Γιάννη Βόρδου και υπηρεσιακών στελεχών.     
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες, ώστε έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να βρεθούν τρόποι για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Εμπόδια που αφορούν αφενός το ότι τα κτήρια του Ψυχιατρείου, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’60, ουσιαστικά είναι αυθαίρετα    -όπως και πολλά άλλα δημόσια κτήρια της εποχής εκείνης- με συνέπεια να μην μπορούν να μεταβιβαστούν στον Δήμο.
Επίσης, φαίνεται να υπάρχει ζήτημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να εξετάσει η νομική υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης.
Σε περίπτωση δε που δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις στα παραπάνω μέτωπα (πράγμα που φαντάζει αρκετά πιθανό) ο Δήμος θα υποχρεωθεί να προσανατολιστεί σε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να στεγαστεί ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών και το υπνωτήριο αστέγων.
Κι αυτό διότι ειδικά η περίπτωση του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο (έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και το έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α.) με συνέπεια κάθε μέρα που περνά να στερεί από την κοινωνία μια χρήσιμη δομή.  

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ
Ειδικότερα, ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Απρίλιο του 2012 και έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει: α) τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας πλήρους και μικρής διάρκειας διαμονής, δυναμικότητας περίπου 20 θέσεων, γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών και β) τη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας για μία τουλάχιστον τριετία καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας (κυρίως ενδοοικογενειακή βία και trafficking) και των παιδιών.
Σε ό,τι αφορά το υπνωτήριο αστέγων η πρόταση έχει υποβληθεί προς ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης.


Kallikrates Chania:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ-Αυθαίρετο το Ψυχιατρείο!
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου