ΑΠΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Μήνυμα συστράτευσης

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Μήνυμα συσπείρωσης, συμπόρευσης και αγώνα στην κρίσιμη εκλογική μάχη της επόμενης Κυριακής, παρά τις γνωστές και καταγεγραμμένες, κατά καιρούς, επιμέρους σοβαρές ή μη διαφωνίες, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, έδωσαν χθες, έστω και την τελευταία στιγμή, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κάλπη, πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντησή τους στα Χανιά, επισημαίνοντας, στην πλειοψηφία τους, σε όλους τους τόνους, ότι η αυτοκριτική και τα παράπονα για τα σοβαρά κυβερνητικά και όχι μόνο λάθη του παρελθόντος θα πρέπει να καταγραφούν και να επισημανθούν μετά τις 17 Ιουνίου.
Η  συνάντηση, που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Χανίων. Σε αυτήν έδωσαν το "παρών", μεταξύ άλλων, οι πέντε -τελικά- υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στον Νομό (Ευτύχης Δαμιανάκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Κώστας Μουντάκης, Σούλα Κουβαράκη, Γιώργος Κοτσιφάκης), ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης και Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, Μανώλης Σκουλάκης και Γιάννης Μαλανδράκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, νυν και πρώην δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και μέλη της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ότι «είμαστε σήμερα εδώ με τους αυτοδιοικητικούς των Χανίων για να στηρίξουμε τον χώρο που μας ανέδειξε: το ΠΑΣΟΚ. Εχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα την Κυριακή, το οποίο θα είναι υπέρ της Ελλάδας πάνω απ? όλα. Και για να είναι υπέρ της Ελλάδας χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ πολλούς από εμάς δεν θα τους γνώριζε ούτε ο γείτονάς τους, άρα έχουμε υποχρέωση, όλοι αυτοί που έχουν ευεργετηθεί από το ΠΑΣΟΚ να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί, ενωμένοι, για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ».

Ο ΑΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε μια σειρά από πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι σήμερα, που άλλαξαν ριζικά προς το καλύτερο τη χώρα και τόνισε ότι παρά τα λάθη του παρελθόντος ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι «δεν έχουμε επιχειρήματα».
«Κρυφτήκαμε επειδή έκανε λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι η παράταξη περνά μια κρίση που θα είναι μακρά. Ξεχάσαμε από πού παραλάβαμε την Ελλάδα του χωροφύλακα και πού την πήγαμε», πρόσθεσε ο κ. Βουλγαράκης, τονίζοντας ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη «παίζουν τον σοβαρό θεσμικό τους ρόλο και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς», κατέληξε.

Ο Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ξεκαθάρισε αρχικά, στην τοποθέτησή του, ότι «δεν πιστεύω στην κομματική γυμναστική. Αν έφερνε εντυπωσιακά αποτελέσματα το ΚΚΕ θα έπαιρνε πάνω 50% στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, ο κ. Καλογερής σημείωσε ότι «αυτά που λέμε μεταξύ μας καλά ακούγονται, το θέμα όμως είναι τι λέμε στον κόσμο. Πρέπει να βρούμε κάτι πειστικό για να μας αγκαλιάσει και πάλι η κοινωνία. Και πρέπει να κάνουμε βαθιά αυτοκριτική, δεν τελειώνουν όλα με μια απλή συγγνώμη», υπογράμμισε.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού, για μια οκταετία, Κώστα Σημίτη και στο έργο των κυβερνήσεών του. «Δεν αναφέρει κανείς το όνομα του εγκάθετου στην οικογενειοκρατία. Πρέπει πρώτα να αρχίσουμε να λέμε αλήθειες εδώ μέσα», σημείωσε δηκτικά ο κ. Καλογερής.

Ο Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε, διαβάζοντας κείμενο, ότι «έξι ημέρες πριν από τις εκλογές και η εικόνα που όλοι βλέπουμε καθημερινά είναι η εικόνα μιας χώρας χωρίς πυξίδα, με μια οικονομία που αδυνατεί να σταθεί με επιτυχία στα πόδια της και με μια κοινωνία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Και το ερώτημα που κυριαρχεί σε όλους τους πολίτες είναι ένα: πού βαδίζει η χώρα; Στο ερώτημα αυτό δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν έως σήμερα ούτε η ΝΔ ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα επιτελεία των οποίων έχουν υιοθετήσει στον δημόσιο λόγο τους -όλο αυτό το διάστημα- μια στρατηγική τεχνητής πόλωσης, κάλπικων διλημμάτων και διχασμού, η οποία δεν οδηγεί πουθενά.
Αντίθετα έχει δημιουργήσει μια τεράστια αμφιβολία και ένα φόβο στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα των εκλογών, για το ίδιο τους το μέλλον».
Ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι «και αν ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης ή όχι, στις εκλογές της επόμενης Κυριακής συνιστά ένα απόλυτα υπαρκτό δίλημμα, η παραμονή ή όχι στο ευρώ -και κατά συνέπεια στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής οικογένειας- συνιστά το κυρίαρχο διακύβευμα στο οποίο πρέπει όλοι να απαντήσουμε με τη ψήφο μας την Κυριακή. Αν ζητάτε τη θέση μου, οποιαδήποτε άποψη ή πολιτική που θέτει τη χώρα μας εκτός Ευρωπαϊκής τροχιάς, ισοδυναμεί με 'αυτοκτονία' και τότε καθένας από εμάς θα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ιδανικός αυτόχειρας».
Ο κ. Σκουλάκης πρόσθεσε ότι «πέραν όμως από τα κυρίαρχα διλήμματα, που αφορούν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη των λαών, υπάρχει ένα ακόμα διακύβευμα -σε τοπικό επίπεδο- εξίσου σημαντικό και ξεκάθαρο, το οποίο αφορά στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας και την προκοπή και ευημερία των πολιτών των Χανίων. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δουλειά και το έργο που παράχθηκε τον προηγούμενο 1,5 χρόνο -μικρό και μεγάλο- σε επίπεδο Νομού από όλους τους τοπικούς φορείς με τη συνεργασία και βοήθεια των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έργο, πρέπει να συνεχιστεί και για να συμβεί αυτό απαιτείται παρουσία εκπροσώπων της παράταξής μας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά τις δυσμενείς πολιτικο- οικονομικές συνθήκες και την οργή του κόσμου -εν πολλοίς δικαιολογημένη- προς το δημοκρατικό Κίνημα».
Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι «δεν είναι τούτη η ώρα κατάλληλη για κριτική, στείρα άρνηση και διαφωνίες 'εντός και εκτός των τειχών'. Είναι ώρα μέγιστης ευθύνης και συσπείρωσης για να μπορέσουμε ως χώρα και ως κίνημα να βγούμε από αυτό το σκηνικό αδιεξόδου στο οποίο έχουμε περιέλθει μετατρέποντάς το σε θετική προοπτική για τη χώρα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Οχι ψήφο κυβερνησιμότητας ή εκλογικής ηγεμονίας αλλά ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο εθνικής ευθύνης και κοινωνικής συμφωνίας. Αλλη λύση δεν υπάρχει».

Ο Γ. ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ
Ο πρώην δήμαρχος Χανίων Γιώργος Τζανακάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μία αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζω ότι με τους συμβούλους που απέκτησε κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις μεταγραφές που έκανε από το ΠΑΣΟΚ, ο Κίμωνας Κουλούρης για παράδειγμα, τα πάει μια χαρά και μπορεί προς στιγμήν να πείθει κάποιους».
Ο κ. Τζανακάκης σημείωσε ότι «δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ μας πίκρανε. Η Οργάνωση έπαψε να είναι Οργάνωση πανελλαδικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ψάχναμε να βρούμε μεταξύ μας τα όργανα και δεν τα βρίσκαμε. Και φυσικά στην καθημερινότητα, ποιος θα μου πει, είτε με Μνημόνιο είτε χωρίς, ότι είναι ευχαριστημένος; Όμως, έκανα με τον εαυτό μου έναν συμβιβασμό. Είπα ότι αυτά θα τα δούμε μετά τις 18 Ιουνίου. Τα παράπονα για το κόμμα, αυτά που έχει ο καθένας από εμάς να πει, να τα πούμε στις 18. Μέχρι τις 17 ας είμαστε όλοι σύντροφοι, χωρίς εισαγωγικά».
Ο κ. Τζανακάκης συνέχισε λέγοντας ότι «ο Σκουλάκης, ο Βουλγαράκης κι εμείς που είμαστε απόψε εδώ δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το καθήκον μας. Κάνουμε αυτό που ο κάθε ΠΑΣΟΚατζής, ο κάθε τίμιος αγωνιστής, αυτός που δεν άλλαξε τις θέσεις, έκανε αυτό που έκανε από το 1974. Στην επιτυχία όλων των δημάρχων, και σας μιλάει ένας ο οποίος έκανε διορισμένος νομάρχης, έκανε αντικαταστάτης περιφερειάρχη, έκανε δώδεκα χρόνια δήμαρχος Χανίων, ναι, οφείλεται και στην προσωπικότητα του καθενός μας η εκλογή. Αλλά εγώ δεν ξέρω αν θα ήμουν τρεις τετραετίες δήμαρχος αν δεν ήμουν ΠΑΣΟΚ. Και πιθανόν να μην ήμουν. Όχι πιθανόν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ήμουν. Κάποιοι, πικραμένοι όσο θέλετε, δεν πρέπει να ξεχνάνε. Κάποιοι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιδεολογία μας. Δεν βάλαμε υποθήκη ούτε τίτλους ούτε τίποτα. Αλλά αν το ξεχάσουμε, μας ξεχνάει και η κοινωνία».
Ο κ. Τζανακάκης παραδέχθηκε ότι «τα λάθη μας πολλά, να μην τα πούμε σήμερα. Είπαμε θα τα πούμε στις 18. Εγώ με το φτωχό μου το μυαλό θέλω να σας κάνω μια έκκληση. Να τα δούμε πραγματικά όλα αυτά στις 18. Να αφήσουμε κάποιοι από εμάς, με πρώτον εμένα, τόπο στη νεολαία, η οποία όμως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Νεολαία με μυαλά χειρότερα απ? τα δικά μου δεν νοείται να μπορεί να διαθέσει χρόνο για να μπορέσει να ανορθώσει αυτό που δεν γίνεται. Και δεν μιλάω γενικά. Μιλάω για κάποιους συντρόφους».
Καταλήγοντας, ο κ. Τζανακάκης σημείωσε ότι «μέχρι την επόμενη Κυριακή πραγματικά μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Και στα Χανιά μπορούμε να ανεβάσουμε τρεις μονάδες πάνω το ποσοστό μας. Οχι τρεις, μπορούμε να το ανεβάσουμε δέκα αν θέλουμε και κινηθούμε. Μέχρι την Κυριακή άγρυπνοι. Εγώ δεν άλλαξα. Για μένα η 3η του Σεπτέμβρη είναι πάλι μπροστά και στις 18 θα πω τι πρέπει ν? αλλάξει, αλλά όχι σίγουρα η ιδεολογία μου και δεν θα μου την αλλάξει ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Σαμαράς».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης - συζήτησης, που εξελισσόταν έως αργά τη νύχτα, τον λόγο πήραν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρθηκαν σε λάθη του παρελθόντος και επεσήμαναν, σε γενικές γραμμές, την ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος προκειμένου να αποτελέσει, μετεκλογικά, έναν αξιόπιστο πολιτικό πόλο δύναμης και ελπίδας για τη χώρα και τους πολίτες της.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Μήνυμα συστράτευσης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου