ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Μ.Α.Ι.Χ.-Πρόγραμμα για προστασία της βιοποικιλότητας

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σε δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας προχώρησε η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) με τη συμμετοχή της σε σχετικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για το έργο: 'REVERSE - Περιφερειακές Ανταλλαγές και Χάραξη Πολιτικής για την Προστασία και Ανάδειξη της Βιοποικιλότητας στην Ευρώπη', το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Στο έργο συμμετέχουν 14 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία, Σλοβακία, Γερμανία, Ελλάδα), μεταξύ των οποίων, από Ελλάδα, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), η Δ/νση Δασών Χανίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει η Περιφέρεια της Aquitaine της Γαλλίας.
Στόχος του έργου REVERSE είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών πολιτικών και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με τη γεωργία, τον τουρισμό και τον χωροταξικό σχεδιασμό, για τη διατήρηση και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Μ.Α.Ι.Χ. συμμετείχε πρόσφατα σε διάφορες δράσεις ενημέρωσης για τη διατήρηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας, τόσο των άγριων φυτών όσο και των καλλιεργούμενων τοπικών ποικιλιών, όπως: στην έκδοση της ατζέντας 2012 του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Ν. Χανίων, αφιερωμένης στο Περιβάλλον, στην έκθεση 'Αρώματα της Κρήτης - Αρωματικά Φυτά και Βότανα' στον Πολυχώρο Πλατανιά 18 - 20 Μαΐου 2012, στην 'Εβδομάδα Περιβάλλοντος' 5 - 10 Ιουνίου 2012 του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο διήμερο σεμινάριο ενηλίκων που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου με θέμα 'Λάδι και βότανα της Κρητικής Γης - Γνώσεις και χρήσεις από το χθες για το αύριο' (8 - 9 Ιουνίου 2012). Επίσης, συμμετείχε στο ευρωπαϊκό σεμινάριο 'Εφαρμόζοντας τη λειτουργική αγρο-βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο' του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μάθησης για τη Λειτουργική Αγρο-Βιοποικιλότητα (www.eln-fab.eu/), στην Αβινιόν της Γαλλίας, 14 - 15 Ιουνίου 2012, με παρουσίαση σχετικά με φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κρήτη.
Στις 6 - 7 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται στη Σαντορίνη το 2ο Διεθνές Συνέδριο 'Φυτογενετικός Πλούτος και Αγροτική Παράδοση των νησιών του Αιγαίου' από την Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (http://agric2012.conferences.gr/) και το Μ.Α.Ι.Χ. θα συμμετάσχει με παρουσίαση επιλεγμένων πρακτικών για τη διατήρηση και ανάδειξη της αγρο-βιοποικιλότητας (τοπικών ποικιλιών και φυλών ζώων) που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του έργου REVERSE.
Επίσης, όπως σημειώνει η βιολόγος του Μ.Α.Ι.Χ., Παναγιώτα Γώτσιου, από τις 3 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώνεται το 1ο Θερινό Σχολείο Σπόρων, στην Εδεσσα, από την οργάνωση 'ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ' - Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία (http://www.aegilops.gr/), το οποίο έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση αγροτών στη διατήρηση και αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων ειδών. Το Μ.Α.Ι.Χ. θα συμμετάσχει με εκπαιδευτική παρουσίαση σχετικά με τη διατήρηση που γίνεται στις τράπεζες σπόρων και ειδικότερα στην Τράπεζα Σπόρων του Μ.Α.Ι.Χ. καθώς και με ανάλογες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη για το ίδιο θέμα. Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο 1ο Θερινό Σχολείο Σπόρων, μέχρι τις 30 Ιουλίου 2012, με e-mail στο  info@aegilops.gr Τέλος, τον Σεπτέμβριο 2012 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η έκδοση στην ελληνική γλώσσα του 'Οδηγού Ορθών Πρακτικών' του έργου REVERSE, όπου παρουσιάζονται 47 πετυχημένες πρακτικές στον τομέα της γεωργίας, του τουρισμού και του χωροταξικού σχεδιασμού, για την προστασία της βιοποικιλότητας καθώς και η σύνταξη της 'Τοπικής Χάρτας REVERSE' για την Περιφέρεια της Κρήτης, με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και σχέδια δράσης.


Kallikrates Chania:ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Μ.Α.Ι.Χ.-Πρόγραμμα για προστασία της βιοποικιλότητας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου