ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ-Αλληλεγγύη η απάντηση στον φασισμό

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Απέναντι στο 'όλοι εναντίον όλων', το μίσος, τον πόλεμο και τον αλληλοσφαγιασμό των φασιστών η αριστερά θα πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την  οργάνωση μέσα από επιτροπές, σωματεία και την εμπέδωση μιας σύγχρονης αντίληψης του 'όλα για όλους', το μοίρασμα του σύγχρονου κοινωνικού πλούτου».
Τα παραπάνω τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στη δεύτερη ημέρα του '11ου Αντιπολεμικού Διημέρου', που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, προχθές το βράδυ.
Θέμα συζήτησης ήταν το φασιστικό φαινόμενο και η αύξηση της επιρροής του όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κώστας Γούσης, υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη περισσότερο σήμερα μια σύγχρονη πάλη για τη δημοκρατία, με νέους θεσμούς και όργανα επιβολής της λαϊκής και εργατικής βουλής, όργανα πλατιάς αμεσοδημοκρατικής και εργατοδημοκρατικής συζήτησης. Κύτταρα και πυρήνες αυτών των οργάνων έχουν ήδη εμφανιστεί, τα είδαμε στις πλατείες, στις γειτονιές, στις συνοικίες, στα χωριά. Οι φασίστες της 'Χ.Α.' εστιάζουν στον πόλεμο και στον αλληλοσφαγιασμό των λαών».
Ο εκπαιδευτικός και μέλος των Παρεμβάσεων, Δημήτρης Δαμασκηνός, υπογράμμισε ότι «η διόγκωση της 'Χ.Α.' πρέπει να εξηγηθεί και στην προοπτική ότι το αστικό κράτος τρόμαξε από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας και ήθελαν μια πιο συγκροτημένη, οργανική δύναμη μέσα στη νεολαία, μια πέμπτη φάλαγγα, ένα κίνημα φασιστών, ώστε να δώσουν αντιδραστικά χαρακτηριστικά στη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Ακόμα, κατά την άποψη μου, η αστική τάξη δεν έχει δώσει το δακτυλίδι στη φασιστική ακροδεξιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει σε μια στιγμή πίεσης από το εργατικό κίνημα, όταν νιώσει 'καυτή την ανάσα' της ανατροπής των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης, τότε που η εργατική τάξη διεκδικήσει την πραγματική εξουσία».
Ο δικηγόρος και μέλος του Κεντρ. Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημήτρης Σαραφιανός, υπογράμμισε ότι «ο φασισμός αποτελεί παράγωγο της πολιτικής κρίσης.   Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να συσχετίζονται με μικροαστικά στρώματα, αλλά έρχονται να κτυπήσουν την άνοδο του εργατικού κινήματος. Ο φασισμός είναι το τίμημα που πληρώνει το εργατικό κίνημα μετά από χαμένες ευκαιρίες. Ο φασισμός είναι μια εναλλακτική μορφή μέσα από την οποία το κεφάλαιο καταφέρνει να βρει μια πολιτική έκφραση για να αντιμετωπίσει την κρίση ηγεμονίας του».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίσθηκε με μουσική από hip - hop και ροκ μπάντες. Τυχόν έσοδα του '11ου αντιπολεμικού διημέρου' θα διατεθούν για την ενίσχυση των απεργών της 'Χαλυβουργίας'.


Kallikrates Chania:ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ-Αλληλεγγύη η απάντηση στον φασισμό
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου