ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ “ΤΕΡΤΙΠΙΑ” ΤΗΣ ΔΕΗ-Το “χαράτσι” κόβει ρεύμα…

Όπως δημοσιεύτηκε την 22-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Αντιμέτωποι με 'φουσκωμένους' λογαριασμούς  και την απειλή διακοπής ρεύματος βρίσκονται πολλοί καταναλωτές της ΔΕΗ στα Χανιά αλλά και την υπόλοιπη χώρα που είτε δεν μπορούσαν είτε αρνήθηκαν να πληρώσουν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).
Αιτία; Η απόφαση της ΔΕΗ να μεταφέρει χρήματα που οι πολίτες πλήρωναν για το ρεύμα (Δήμο και άλλα τέλη) στο 'χαράτσι', με συνέπεια να τους εμφανίζει τώρα ότι έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς την επιχείρηση!
Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι η ΔΕΗ προχώρησε σε αυτή την κίνηση παρά το γεγονός ότι γνωρίζει, μέσω εξώδικων ή υπεύθυνων δηλώσεων που είχαν υπογράψει και είχαν παραδόσει στην Επιχείρηση οι καταναλωτές, ότι τα ποσά που πληρώθηκαν αφορούσαν την κατανάλωση ρεύματος και όχι το ΕΕΤΗΔΕ.  
Μεταξύ αυτών -όπως ανέφεραν μιλώντας στα 'Χ.Ν.' μέλη της Κίνησης Πολιτών Χανίων Ενάντια στα Χαράτσια- περιλαμβάνονται και πολλοί Χανιώτες καταναλωτές.

«ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»
Το μέλος της Κίνησης Γιάννης Κοκκινάκης επεσήμανε ότι η μονομερής αυτή κίνηση της ΔΕΗ εγείρει ηθικά αλλά και νομικά ζητήματα.
«Το θέμα είναι ηθικό διότι δεν μπορούν σήμερα οι καταναλωτές της ΔΕΗ, που ουσιαστικά δεν έχουν χρέη προς την επιχείρηση, να απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησης και μάλιστα χωρίς εύλογη προθεσμία», σημείωσε ο κ. Κοκκινάκης και πρόσθεσε οι απειλές για διακοπή της ηλεκροδότησης έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία «απαγορεύει και θεωρεί παράνομο και αντισυνταγματικό σε οποιονδήποτε είτε αυτός είναι η ΔΕΗ είτε κάποιος άλλος, να διακόπτει την ηλεκτροδότηση εξαιτίας της μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ».
«Αυτό από τη μία και από την άλλη, ενώ η ελληνική νομοθεσία και ο Αρειος Πάγος απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά τον συμψηφισμό των οφειλών χωρίς συναίνεση των μερών, η ΔΕΗ έχει καταχρηστικά κάνει αυτό τον συμψηφισμό σε χιλιάδες καταναλωτές πράγμα το οποίο εγείρει τεράστιο νομικό και ηθικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο κ. Κοκκινάκης και υπογράμμισε ότι πλέον οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κινηθούν νομικά κατά της ΔΕΗ για τους χειρισμούς που έχει κάνει.  

«ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ»
Ο κ. Κοκκινάκης επεσήμανε ακόμα ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά απλώς μεμωνομένα άτομα αλλά συνολικά την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται από την κρίση.
«Στήριγμα της κοινωνίας είναι οι πολίτες, πολίτες όχι ταπεινωμένοι αλλά αξιοπρεπείς. Ένας από τους τρόπους για να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας, λοιπόν, είναι να μην γίνουμε μια κοινωνία της ζούγκλας. Αν η ΔΕΗ απειλεί τους καταναλωτές που έχουν ένα χρέος προς αυτήν χωρίς να λαμβάνει υπόψη της οτιδήποτε άλλο φανταστείτε τι θα γίνει», τόνισε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή «εκείνοι οι οποίοι σκανδαλωδώς ευνοούνται από όλες τις ρυθμίσεις που η πολιτεία θεσπίζει είναι μόνο οι πιστωτές, ενώ οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα».
Μιλώντας για ίδιο θέμα το μέλος της Κίνησης Άρης Ρέττος επεσήμανε ότι οι διακοπές ρεύματος συνιστούν «απειλή κατά της ζωής των ανθρώπων». «Πολύς κόσμος πλέον αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να καταβάλει τις οφειλές του και να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για το ρεύμα. Παρ’ όλα αυτά έρχεται αντιμέτωπος με την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης κι αυτό αποτελεί απειλή κατά της ζωής των ανθρώπων καθώς σήμερα κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ρεύμα», ανέφερε σχετικά ο κ. Ρέττος και συνέχισε λέγοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα κομμάτι ενός πολύ μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η κοινωνία και γι' αυτό δεν μπορούμε να στρεφόμαστε μόνο στο νομικό κομμάτι αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση γι’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Πρέπει να ζήσουν».
Να σημειώσουμε τέλος ότι όπως ανέφεραν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Χανίων Ενάντια στα Χαράτσια τις επόμενες ημέρες θα καλέσουν όλους τους Χανιώτες και τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε μια συνάντηση που θα ανακοινωθεί μέσω του Τύπου.
Παράλληλα, ανέφεραν ότι όσοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την Κίνηση μπορούν να καλέσουν στο 6972262463.


Kallikrates Chania:ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ “ΤΕΡΤΙΠΙΑ” ΤΗΣ ΔΕΗ-Το “χαράτσι” κόβει ρεύμα…
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου