ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-«Μέσα στο ευρώ-έξω από το μνημόνιο»

Όπως δημοσιεύτηκε την 09-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Θεμελιώδης θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εντός του ευρώ και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου».
Αυτό επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ο οποίος μαζί με τον οικονομολόγο - καθηγητή πανεπιστημίου Σπύρο Λαπατσιώρα παρουσίασαν χθες το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.
Ο κ. Λαπατσιώρας που άνοιξε την παρουσίαση τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει διέξοδο απέναντι «στη συσσωρευμένη πλέον από τις πολιτικές του μνημονίου κοινωνική καταστροφή και ύφεση με προτάγματα κοινωνικής δικαιοσύνης» ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής προοπτικής» που αφορά «στη δυνατότητα του λαού της Ελλάδας και της Ευρώπης να μπορεί να φανταστεί ένα διαφορετικό μέλλον από το νεοφιλελεύθερο μέλλον το οποίο μας υπόσχονται και το νεοφιλελεύθερο παρελθόν που έχει κυριαρχήσει όλα τα προηγούμενα 20 χρόνια».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι το πρόγραμμα εκφράζει το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ανατροπή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι θεμελιώδης θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εντός του ευρώ και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζοντας ο κ. Σταθάκης παρουσίασε το πρόγραμμα όπου έκανε λόγο για 3 πυλώνες:
• Την προστασία των φτωχότερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας με μια σειρά από άμεσα μέτρα όπως η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας και του κατώτατου (και μόνο) μισθού στα επίπεδα προ μνημονίου, όπως και μια πιο γενικευμένη χρήση της κοινωνικής πρόνοιας.
• Τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία μιας προοπτικής επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτή την ενότητα προτείνονται, μεταξύ άλλων, η σταθεροποίηση μισθών, συντάξεων και δημοσίων δαπανών αντί των μειώσεων που προβλέπει το μνημόνιο. Ειδικότερα, για τους μισθούς προτείνεται η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίστηκαν και η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα θα υπάρξει σταθεροποίηση μισθών, συντάξεων καθώς και γενικά των συνταξιοδοτικών συστημάτων στο σημερινό τους επίπεδο όπως και σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών.
Ταυτόχρονα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια σταδιακή αύξηση των φορολογικών εσόδων από τις πλούσιες και ευκατάστατες τάξεις κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως έτσι ώστε από το 40-41% που είναι σήμερα να ανέλθει στο 43-44% μέχρι το 2015. Αυτό -όπως είπε ο κ. Σταθάκης- θα βοηθήσει να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και να υπάρξει η δημοσιονομική προσαρμογή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα του μνημονίου το οποίο προβλέπει περαιτέρω περικοπές 16 δισ. ευρώ, σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες.
• Ο τρίτος άξονας του προγράμματος αφορά «τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση, το θεσμικό και επιχειρηματικό πλαίσιο, το φορολογικό σύστημα και μια πληθώρα άλλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι στις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «η αυτονόμησή της δημόσια διοίκησης από τον πολιτικό έλεγχο, η αποκατάσταση ενός συστήματος διαφάνειας για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, η αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών και η αποκέντρωση βασικών οικονομικών αποφάσεων σε αποκεντρωμένους θεσμούς».

Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Ερωτηθείς ο κ. Σταθάκης για το σενάριο η "καταγγελία" του μνημονίου να έχει ως συνέπεια να σταματήσει ο δανεισμός της χώρας απάντησε: «Εμείς θα ακυρώσουμε την πολιτική του μνημονίου χωρίς να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Αυτά τα δύο έχουν μια σχετική αυτονομία διότι η δανειακή σύμβαση αφορά την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το μνημόνιο αφορά την εσωτερική πολιτική. Εμείς θα αλλάξουμε την εσωτερική πολιτική. Δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση αλλά θα την επαναδιαπραγματευτούμε με τους εταίρους εν μέσω μιας ευρωπαϊκής κρίσης στην οποία το δημόσιο χρέος πολλών χωρών εκ των πραγμάτων θα τεθεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Σε αυτό το διαφορετικό πλαίσιο επιδιώκουμε από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους να ενταχθεί και το ελληνικό πρόβλημα προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Για το μνημόνιο και την εσωτερική οικονομική πολιτική, θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές έχει κάθε δικαίωμα εφόσον ζούμε σε δημοκρατικά καθεστώτα να επιλέξει την οικονομική πολιτική που αυτή επιθυμεί και όχι αυτή που επιθυμούν οι δανειστές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση του κόμματος μετεκλογικά ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένος στην ιδέα της κυβέρνησης συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Δεν θέλει αυτοδυναμία, δεν είναι στους πολιτικούς του σκοπούς ή την πολιτική του κουλτούρα. Συνεπώς όταν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να φτιάξει πολιτικές συμμαχίες με αριστερούς και προοδευτικούς φορείς. Παραμένει η πολιτική μας στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, δηλαδή ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια κυβέρνηση αριστεράς εν προκειμένου με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ και όποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις από τον αριστερό και οικολογικό χώρο είναι στο κοινοβούλιο».



Kallikrates Chania:ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-«Μέσα στο ευρώ-έξω από το μνημόνιο»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου