ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-Ηθικό σύμβολο ανά τους αιώνες

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ηθικό σύμβολο ανά τους αιώνες αποτελεί η Κάντανος, το ολοκαύτωμα της οποίας πριν απο 71 χρόνια τιμήθηκε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού. Παράλληλα επισημάνθηκε -ειδικά αυτές τις ημέρες- η σημασία της πάλης ενάντια στο ναζισμό - φασισμό, ο οποίος πλήγωσε βαθύτατα την Κρήτη και όλη την Ελλάδα.
«Οι προγόνοι μας ξεπέρασαν τους εαυτούς τους γράφοντας με το αίμα τους, μια ακόμα λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου κ. Γιώργος Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας πως η αντίσταση των κατοίκων «ξάφνιασε τους κατακτητές. Δέκα μέρες πάλεψαν για να καταλάβουν την Κρήτη, δέκα μέρες που καθόρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία του Β' Παγκόσμιου πολέμου γι’ αυτό και τα αντίποινα ήταν τόσο σκληρά. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, γιορτάζουμε κάτω από δύσκολη συγκυρία τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας, αποδίδοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Αλλά η σημερινή συγκυρία καθιστά τις εκδηλώσεις αυτές ζωτικής σημασίας και ανάγκη ζωής για μας, γιατί μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές προσδιορίζουμε την ταυτότητά μας, τις αξίες που οφείλουμε να τηρούμε στη ζωή μας, δίνουμε το στίγμα της ύπαρξής μας. Αυτό οφείλουμε και στους προγόνους και στα παιδιά μας» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
Στα γεγονότα που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός κα Μαρία Σκρέκα. Στην απόφαση των κατοίκων της Καντάνου και όλων των χωριών της περιοχής να αντισταθούν στους κατακτητές, στις ενέδρες στα Μεσαύλια, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου, στα σκληρά αντίποινα των ναζί πάνω στον άμαχο πληθυσμό και στην ισοπέδωση της Καντάνου αλλά και τη γενικότερη σημασία της Μάχης της Κρήτης που καθυστέρησε την επίθεση σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης με αποτέλεσμα τη συντριβή του άξονα και τη νίκη των συμμάχων.
«Η δύναμη της καρδιάς και της κρητικής παλληκαριάς και από την άλλη η δύναμη των όπλων αντιπαρατέθηκαν στην Κάντανο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το ολοκαύτωμα του χωριού «έγινε αιώνιο μνημείο ντροπής για τους ναζί. Οταν σκοτώνεις με αεροπλάνα, τανκς, φλογοβόλα, τότε επειδή είσαι κράτος και επειδή είσαι στρατός οργανωμένος μπορείς να σκοτώνεις πολιτισμένα; Ενώ όταν πολεμάς με νύχια και με δόντια υπερασπιζόμενος την πατρική σου γη, είσαι άτακτος, αντάρτης, βάρβαρος, τρομοκράτης, δολοφόνος;» σημείωσε η ίδια.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής κ. Ε. Δαμιανάκης, ο εκπρ. της Περιφέρειας και περ. σύμβουλος κ. Ε. Κονταξάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ν. Ξυνίδης, ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο πρώην δήμαρχος Καντάνου κ. Κ. Κονταδάς, δημοτ. σύμβουλοι κ.ά..


'Κρήτη Ονειρο Μέγα': Ιδεώδες ανάπτυξης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα της Καντάνου, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" από τον ίδιο τον συγγραφέα, ποιητή, δημοσιογράφο και συνεργάτη των "Χ.Ν.", Δημήτρη Κακαβελάκη, η ποιητική του συλλογή με τίτλο "Κρήτη Ονειρο Μέγα".
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Γεώργιος Δερμιτζάκης, ο τέως -επί σειρά ετών- δήμαρχος Καντάνου Κωνσταντίνος Κονταδάς ενώ μήνυμα χαιρετισμού αναγνώστηκε και εκ μέρους του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Βασίλειος Κουκουβιτάκης αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού, αρχίζοντας με μια σύντομη αναφορά για το έργο του καταξιωμένου συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου Δ. Κακαβελάκη ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με ιστορικά στοιχεία και αφηγήσεις ηλικιωμένων κατοίκων της κωμόπολης και άλλων περιοχών του Σελίνου με τίτλο, "Εδώ υπήρχε η Κάντανος", όπου, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν τα εξής: Η ιστορία της Καντάνου που το όνομα της σημαίνει "Πόλη της Νίκης", ξεκινά από τη Δωρική ακόμη εποχή. Ηταν μια από τις εκατό πόλεις του Ομήρου και κατά τα Ρωμαϊκά αλλά και Βυζαντινά χρόνια, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη αποτελώντας επισκοπική έδρα. Ετσι εξηγούνται οι 49 βυζαντινές εκκλησίες με εξαιρετικές τοιχογραφίες σπάνιας θεματολογίας, που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης της Δημοτικής ενότητας. Ωστόσο, η περιοχή της Καντάνου, έχει υποφέρει πολλά από τους κατακτητές του νησιού και σε τρεις περιόδους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Η πρώτη ήταν κατά την κατοχή της Κρήτης από Αραβες και Σαρακηνούς πειρατές (824 - 961). Επειτα, από το 1866 έως το 1897, λόγω των συνεχών συγκρούσεων στα χρόνια της Κρητικής Επανάστασης, τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων της, κάηκαν επτά φορές. Τέλος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις 3 Ιουνίου 1941, οι Ναζί την έκαψαν και την ισοπέδωσαν, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της, έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Τρεις επιγραφές άφησαν οι Ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματος τους αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν. Στις δύο πινακίδες - επιγραφές, που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους της Καντάνου από Παλαιόχωρα κι από Χανιά αντίστοιχα, ήταν γραμμένα με ελληνικά και γερμανικά τα παρακάτω: "Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζί και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μη επανοικοδομηθεί πλέον ποτέ".
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ
Ιδιαίτερα πλούσια σε περιεχόμενο ήταν η ομιλία του συνεργάτη των "Χ.Ν." Δημήτρη Κακαβελάκη κατά την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής "Κρήτη Ονειρο Μέγα", ο οποίος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, υπογράμισε ότι: «...ευχαριστώ που ήρθατε απόψε εδώ να ακούσετε έναν λόγο που πηγάζει από τη συναίσθηση της ευθύνης, που εκπηγάζει από τα βάθη της ψυχής της Κρήτης, της ψυχής ενός διαχρονικού ηρωισμού που είναι μέσα στο DNA της Κρητικής παράδοσης των αγώνων για μια ελευθερία της Κρήτης από τους διχασμούς της αρχαίας περιόδου μεταξύ των πόλεων και ύστερα από τις αδιάρρηκτες κατοχές των ξένων, δυτικών και ανατολικών ισχυρών της κάθε εποχής...».
Ο κ. Κακαβελάκης ανακοίνωσε παράλληλα την ίδρυση «μιας διεθνούς σημασίας βιβλιοθήκης Ελευθερίας, Καταστροφών και αναγέννησης με πρωτοβουλία των "Χ.Ν."», η οποία θα αποτελέσει τμήμα της υφιστάμενης δημοτικής βιβλιοθήκης.
«Είναι μια βιβλιοθήκη για την ελευθερία, η οποία δοκιμάζεται και κακοποιείται στη σύγχρονη εποχή περισσότερο από ποτέ άλλοτε, με την ανελευθερία της οικονομικής εκμετάλλευσης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κακαβελάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας μέσα από τα "Χ.Ν." τις επόμενες ημέρες.
Στη συνέχεια διάβαστηκαν ποιήματα τόσο από τον ίδιο όσο και από την εκπαιδευτικό κα Μαρία Κρομμυδάκη που επιλέχθηκαν μέσα από την ποιητική συλλογή του, ενώ πρότεινε στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου να εισπράξει τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων του.


Kallikrates Chania:ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-Ηθικό σύμβολο ανά τους αιώνες
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου