ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ:-«Οχι στον λαϊκισμό, ναι στην κοινή λογική»

Όπως δημοσιεύτηκε την 13-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τον κίνδυνο μιας γενικής στάσης πληρωμών του κράτους από την 1η Ιουλίου επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του συνασπισμού κομμάτων 'Δημιουργία, ξανά!' Γρηγόρης Αρχοντάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για τα 'ψευτοδιλήμματα' που, όπως επισημαίνει, θέτουν προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δημιουργώντας συνθήκες 'τεχνητής πόλωσης' και αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα και την ανάγκη στοχευμένων και συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Ο κ. Αρχοντάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα 'Χ.Ν.' εκφράζει την πεποίθηση ότι ο συνασπισμός κομμάτων 'Δημιουργία, ξανά!' θα αποτελέσει μια χρήσιμη φωνή στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που θα εκφράζει την κοινή λογική.
Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος, σημειώνει ότι ήταν προσωπική του απόφαση και τονίζει ότι «βαρίδια με την έννοια της ομηρίας ή με την έννοια της αλληλοεξάρτησης δεν είχα ποτέ και ούτε έχω». Αναλυτικότερα:

«Εξαπτέρυγο της Ντόρας Μπακογιάννη» σας χαρακτηρίζουν στελέχη της ΝΔ στα Χανιά, υποστηρίζοντας ότι μπήκατε στο ψηφοδέλτιο του συνασπισμού κομμάτων 'Δημιουργία, ξανά!' προκειμένου να βρουν διέξοδο οι ψηφοφόροι εκείνοι της 'Δημοκρατικής Συμμαχίας', οι οποίοι αντιδρούν έντονα στη συνεργασία της θυγατέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά. Τι απαντάτε;
«Αυτά είναι αηδίες. Τα έχω ακούσει κι εγώ, αλλά νομίζω ότι αυτοί που τα λένε και τα τροφοδοτούν στην κοινωνία το κάνουν από σκοπιμότητα. Όσοι με γνωρίζουν, δηλαδή το κοντινό μου περιβάλλον, καταλαβαίνουν ότι εγώ λειτουργώ χωρίς ιδιοτέλεια και δεν εκπροσωπώ κανέναν, ούτε παίρνω εντολές από κανέναν, παρά μόνο από τον εαυτό μου. Ήταν μια προσωπική συνειδητή επιλογή δική μου, δεν ήταν μια επιλογή διαμαρτυρίας ή επιλογή αντίδρασης και επέλεξα να κατέβω ως υποψήφιος με τη 'Δημιουργία, ξανά!' εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνω σε μια επιστολή μου, που δημοσιεύτηκε μάλιστα πρόσφατα και στην εφημερίδα τη δικιά σας. Θεωρώ ότι ισότιμη σχεδόν ευθύνη για την καταστροφή της χώρας φέρουν και τα δύο κόμματα που συγκυβέρνησαν και κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να στηρίξω ούτε να ψηφίσω κόμματα, που είχαν την ευκαιρία και να προτείνουν και, μέσα από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να σταματήσουν την κατρακύλα της χώρας».

Στο κείμενό σας, με το οποίο εξηγείτε γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με τον συνασπισμό κομμάτων 'Δημιουργία, ξανά!', λέτε: «Απελευθερωμένοι όλοι από το παρελθόν μας, στηριζόμενοι στην ελεύθερη βούλησή μας, ψηφίζουμε αυτό που είναι το καλύτερο για τη χώρα, απαλλαγμένοι από την όποια προσωπική σχέση ή πολιτική υστεροβουλία». Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Εσείς βαρίδια πολιτικά ή άλλα δεν έχετε, έχοντας διατελέσει τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος Χανίων, επί δημαρχίας Βιρβιδάκη, και τέσσερα χρόνια νομάρχης Χανίων, εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ;
«Βαρίδια με την έννοια της ομηρίας ή με την έννοια της αλληλοεξάρτησης δεν είχα ποτέ και ούτε έχω. Προσωπικές σχέσεις υπάρχουν ή υπήρχαν. Σε καμία περίπτωση, όμως, οι προσωπικές σχέσεις δεν είναι αυτές που πρέπει να επηρεάζουν τον οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη να αποφασίσει αυτό που πιστεύει πως είναι το καλύτερο. Και νομίζω ότι πλέον πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη λογική. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η λογική ξεπεράστηκε στις προηγούμενες εκλογές. Δυστυχώς τώρα τα 'κόμματα εξουσίας' δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι επειδή έχω μια προσωπική σχέση με κάποιον άνθρωπο, σώνει και καλά πρέπει να ταυτιζόμαστε ιδεολογικά, πολιτικά ή στις επιλογές μας. Και δεν βλέπω γιατί κάποιοι ασχολούνται με τη δική μου υποψηφιότητα, αγνοώντας, πολλές φορές, περιπτώσεις που υπήρχε στενή συγγενική σχέση μεταξύ προσώπων, τα οποία κατέβαιναν σε διαφορετικά ψηφοδέλτια ή ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις».

Σε ποιους αναφέρεστε;
«Ένα τέτοιο παράδειγμα, που καθένας μπορεί να αντιληφθεί αμέσως, είναι η κα Μπακογιάννη με τον αδελφό της. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο κ. Καρατζαφέρης με τον αδελφό του. Μπορώ να σας πω πολλές περιπτώσεις, που αυτή τη στιγμή δεν μου έρχονται στο μυαλό. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά δύο άνθρωποι, οι οποίοι είναι πολύ φίλοι μεταξύ τους ή έχουν στενή συγγενική σχέση και από ’κει και πέρα ο καθένας τραβάει τον δρόμο του. Δεν βρίσκω για ποιον λόγο θα πρέπει να διαταραχθεί μία σχέση επειδή κάποιος επιλέγει κάτι που πιστεύει και που έχει αποδείξει στην πορεία της ζωής του ότι δεν το κάνει από καιροσκοπισμό ή τυχοδιωκτικά.
Αλλά αυτό που με ενοχλεί περισσότερο και οφείλω να το σημειώσω είναι ότι η ΝΔ αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά θέματα και το πώς τη 18η Ιουνίου θα μπορέσει να κυβερνήσει, αν επικρατήσει, ασχολείται με την παραπολιτική. Αυτό πραγματικά εμένα με ενοχλεί. Η χώρα είναι σε μια καταστροφική πορεία. Ήδη έχουμε γενικευμένη στάση πληρωμών, τουλάχιστον αυτό το βιώνω ως επαγγελματίας, και αντί η ΝΔ να ασχοληθεί με συγκεκριμένες τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα, ασχολείται με την παραπολιτική. Και νομίζω ότι αυτό το περιέγραψα, κατά την άποψή μου εύστοχα, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, όπου ανέφερα ότι 'εάν η πολιτική ασκούνταν στην Ελλάδα με τον ίδιο ζήλο που ασκείται η παραπολιτική, θα ήμασταν Ελβετία'. Δηλαδή, ας ασχοληθούν τα κόμματα εξουσίας με τα πραγματικά θέματα και προβλήματα και ας αφήσουν τον Αρχοντάκη να κάνει ό,τι θέλει. Στο κάτω - κάτω της γραφής τον Αρχοντάκη και τον κάθε Αρχοντάκη θα τον κρίνει η κοινωνία».

Στο ίδιο κείμενο λέτε: «Γνωρίζω πολύ καλά πως τίθεμαι οριστικά εκτός 'συστήματος'. Αφήνετε, έτσι, ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι υπήρξατε εντός του 'συστήματος', αλλά και προσωρινά εκτός. Αναφέρεστε στα Χανιά; Ποιο είναι το 'σύστημα', πώς λειτουργεί και γιατί εκτιμάτε ότι τίθεστε 'οριστικά εκτός';
«Δεν μιλώ για τα Χανιά, αλλά γενικότερα για το πολιτικό σύστημα, δηλαδή την καθεστωτική αντίληψη που είχαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και την καθεστωτική αντίληψη που πλέον, απ’ ό,τι βλέπω, αποκτά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν λέω, λοιπόν, ότι τίθεμαι εκτός 'συστήματος' -και αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή- λέω ότι σε αυτά τα 'συστήματα' της πόλωσης, των διλημμάτων, των χρισμάτων, εγώ, πλέον, με αυτά που έχω δει και με τα προβλήματα που βιώνω δεν έχω καμιά όρεξη να συνεχίσω να συμμετέχω. Εάν υπήρξα μέρος αυτών των 'συστημάτων'; Θεωρώ πως εμμέσως ναι, υπήρξα. Δεν λέω πως δεν υπήρξα. Αλλά αυτή τη στιγμή για μένα προέχει η σωτηρία της χώρας και δεν βλέπω πώς, με την αντίληψη αυτή την καθεστωτική, χωρίς στοχευμένο λόγο παρά μόνο με λαϊκίστικες ατάκες, μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει η χώρα».

Μιλήσατε, πριν από λίγο, για 'τεχνητή πόλωση' που προκαλούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί προεκλογικά, ποια είναι η εκτίμησή σας για τη 18η Ιουνίου και το μεγάλο ζητούμενο, που είναι να αποκτήσει η χώρα μία σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση;
«Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το δίλημμα 'Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ' και από την άλλη έχουμε τη ΝΔ, που βάζει το δίλημμα 'ΝΔ ή δραχμή'. Νομίζω ότι και τα δύο σλόγκαν είναι λαϊκίστικα και έξω από αυτό που πρέπει να μεταφέρουν στην κοινωνία. Ας ξεκινήσουμε από το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, την 1η Ιουλίου πώς θα αποφευχθεί μια στάση πληρωμών συνολική; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η χώρα μας συνεχίζει και παράγει ελλείμματα με απίστευτα μεγάλους ρυθμούς. Εάν σταματήσει η χρηματοροή από τους δανειστές προς την Ελλάδα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, την 1η Ιουλίου, σε μία στάση πληρωμών, που δύσκολα βλέπω να την αποφεύγουμε. Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχω καταλάβει σωστά, εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση της χώρας δεν θα σταματήσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν θα σταματήσει αν καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο; Αν το εκτιμά έτσι εγώ τεχνικά δεν το βλέπω να γίνεται, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται και πολιτικά. Εκτός αν, διά μαγείας, σταματήσουν να παράγονται ελλείμματα, κάτι που δεν είναι δυνατόν.
Από την άλλη, έχουμε τη ΝΔ, που λέει 'ΝΔ ή δραχμή'. Να μας απαντήσει η ΝΔ, αυτά που θα κάνει, αν επικρατήσει την Κυριακή στις εκλογές, γιατί δεν τα έκανε συμμετέχοντας στην κυβέρνηση έως και πριν από μερικές ημέρες; Διότι ξεχνάμε ότι η ΝΔ είχε την εξουσία, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να κάνει αυτά που λέει σήμερα ότι θα κάνει μετά τις εκλογές. Θέλω να πω ότι δεν άκουσα ούτε όταν η ΝΔ ήταν μέρος της κυβέρνησης ούτε ακούω τώρα στον προεκλογικό της λόγο συγκεκριμένες τροποποιήσεις με ποσά, για το τι θα προτείνει στους δανειστές μας για να μην οδηγηθούμε στην πλήρη καταστροφή. Διότι καταστροφή υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και οι δύο προσεγγίσεις είναι πάρα πολύ πρόχειρες και κινούνται μόνο στη λογική τού να αρπάξουμε τις ψήφους των πολιτών, δημιουργώντας ψευτοδιλήμματα. Δυστυχώς, το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών δεν το πήρε το πολιτικό σύστημα. Το μήνυμα των εκλογών έλεγε καθαρά, 'καθίστε σ’ ένα τραπέζι και φτιάξτε ένα εθνικό σχέδιο'. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα έπρεπε να γίνει αυτό. Δεν συνέβη και δυστυχώς δεν βλέπω να συμβαίνει. Και δεν μπορώ να μη σκεφτώ το σενάριο που βλέπω να έρχεται, δηλαδή μία συνολική στάση πληρωμών του κράτους. Διότι το βλέπω, το βιώνω ως επαγγελματίας».

Γιατί ένας πολίτης θα πρέπει να επιλέξει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου τον συνασπισμό κομμάτων 'Δημιουργία, ξανά!'; Ποια είναι η διαφορετική πολιτική πρόταση που πρεσβεύουν τα συνασπισθέντα κόμματα και γιατί πρέπει, όπως έχετε επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν, η φωνή τους να ακούγεται εντός του Κοινοβουλίου; Επισημαίνω ότι είναι μια δυσάρεστη φωνή, κόντρα στο 'ρεύμα'.
«Η φωνή η δικιά μας και μιλώ βέβαια για τη 'Δράση' και τη φωνή του Στέφανου Μάνου, ήταν ανέκαθεν μια δυσάρεστη φωνή, που το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας την αντιμετώπιζε ως μια ακραία φωνή. Δυστυχώς για όλους μας, οι απόψεις του Μάνου επιβεβαιώθηκαν και επιβεβαιώνονται σχεδόν στο σύνολό τους. Από την άλλη, ο λόγος του Τζήμερου και της 'Δημιουργίας' είναι ένας λόγος του απλού δημιουργικού Έλληνα πολίτη, που βγάζει μια κραυγή αγωνίας και την απλή λογική, την οποία σπάνια ακούμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς, λοιπόν, και μιλώ για τη 'Δράση', τη 'Δημιουργία, ξανά!' και τη 'Φιλελεύθερη Συμμαχία', θεωρούμε ότι αποτελούμε το μέρος της κοινωνίας που εκφράζει τον κοινό νου, χωρίς να σκέφτεται ότι αυτό που θα πει θα δυσαρεστήσει κάποιους ή χωρίς να σκέφτεται ότι πρέπει να πει κάτι που θα φέρει κάποιες ψήφους παραπάνω. Πιστεύω ότι αυτές οι φωνές είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου μετά την Κυριακή».


Kallikrates Chania:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ:-«Οχι στον λαϊκισμό, ναι στην κοινή λογική»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου