Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης: Εκπόνηση σχεδίων δράσης για την βιώσιμη ενέργεια

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-6 -2012 στο neatv.gr

Με αφορμή τη συμμετοχή του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Εβδομάδας στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη μεθοδολογία εκπόνησης Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια  και τη συμμετοχή στο «Σύμφωνο το Δημάρχων» η οποία πραγματοποιήθηκε 15 – 22 Ιουνίου του 2012, το Ενεργειακό Κέντρο προσκαλεί όλους τους Δήμους  να συμμετάσχουν στην εκπόνηση Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και να υπογράψουν το Σύμφωνο των Δημάρχων.

Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης στα 18 χρόνια λειτουργίας του, έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς του Ενεργειακού Σχεδιασμού, έχει υλοποιήσει πλήθος προγραμμάτων και έχει συμμετάσχει ενεργά σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας. Παράλληλα δραστηριοποιείται στους τομείς της περιβαλλοντικής (ενεργειακής) εκπαίδευσης και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τον τελευταίο χρόνο, συμμετέχει στην υλοποίηση 3 ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ISLE PACT, MEDEEA, COVENANT CAPACITY) που στόχο έχουν την υποστήριξη των τοπικών αρχών για την κατάρτιση τοπικών Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και τη συμμετοχή τους στο Σύμφωνο των Δημάρχων,
    
Με το έργο «Ανάπτυξη των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση Τοπικών Ενεργειακών και Κλιματικών δράσεων - από τον σχεδιασμό ως την δράση και την παρακολούθηση – Covenant CapaCITY», επιδιώκεται η δημιουργία ενός «Προγράμματος Ανάπτυξης Ικανοτήτων» το οποίο με τρόπο απλό και κατανοητό θα παρέχει καθοδήγηση στις τοπικές αρχές (αιρετούς και τεχνικό προσωπικό των Δήμων) όσον αφορά τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κατάρτισης ενός τοπικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το κλίμα.

Η κατάρτιση ενός Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια αποτελεί το μέσο για την ένταξη ενός Δήμου στο Δίκτυο πόλεων που υπογράφουν το Σύμφωνο των Δημάρχων. Οι Δήμαρχοι, που υπογράφουν το Σύμφωνο, δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20%, εφαρμόζοντας δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη συστηματική πληροφόρηση των πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής τους.  

Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι για τους οποίους ένας Δήμος θα πρέπει να εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, όπως για παράδειγμα, για να:

1.     εξοικονομήσει χρήματα μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος του Δήμου

2.    βελτιώσει το προφίλ του Δήμου ως ένας τόπος που αξίζει κάποιος να ζει, να εργάζεται και να επισκέπτεται.

3.    βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων μειώνοντας τους αέριους ρύπους που εκπέμπονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα

4.    συμβάλει στην διαμόρφωση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας

5.    ανταλλάξει εμπειρίες και να συνεργαστεί με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως καλές πρακτικές μηδενικών εκπομπών.6.    αποκτήσει πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση σχετικών έργων και δραστηριοτήτων.  

6.    αποκτήσει πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση σχετικών έργων και δραστηριοτήτων.  

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.covenant-capacity.eu/  και http://www.simfonodimarxon.eu/index_el.html ενώ μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με το Ενεργειακό κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 2810 224854.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου