ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-Παραμονή της “Κοινωνικής Κουζίνας” στην Τσουδερών

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τη συνέχιση της λειτουργίας της 'Κοινωνικής Κουζίνας' στην οδό Τσουδερών έως ότου το θέμα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφάσισε χθες η  Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Επιτροπή κλήθηκε να συζητήσει το θέμα και ομόφωνα, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Χαράλαμπος Βογιατζόγλου, αποφάσισε ότι «στηρίζουμε τη λειτουργία της 'Κοινωνικής Κουζίνας' και δεχόμαστε τη συνέχεια της λειτουργίας της στον συγκεκριμένο χώρο -στην οδό Τσουδερών αρ. 36- μέχρι να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».  Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο συσσίτιο δημιουργήθηκε τον περασμένο χειμώνα από πολίτες των Χανίων και προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε 200 άτομα.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. X. Βογιατζόγλου σημείωσε πως αναγνωρίζει το μεγάλο έργο της 'Κοινωνικής Κουζίνας' και τον αγώνα που έκαναν τα μέλη της να καθαρίσουν τον χώρο όπου λειτουργεί το συσσίτιο και να τον λειτουργήσουν. Σημείωσε επίσης πως η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής ήταν να παραχωρηθεί προσωρινά και είχε αποφασίσει ομόφωνα από τον Ιανουάριο να ζητήσει την απομάκρυνση της 'Κουζίνας' για λόγους εξωραϊσμού της Τσουδερών και εργασιών συντήρησης στα καταστήματα κάτω από το 1ο Γυμνάσιο. Παράλληλα, ανέφερε τις απειλές που δέχτηκε η διευθύντρια του Γυμνασίου  από καταστηματάρχες της περιοχής επειδή είχε παραχωρήσει τον χώρο! Για την 'Κοινωνική Κουζίνα' ο κ. Γιάννης Κοκκινάκης ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς η σημασία του υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και επισήμανε πως περίμενε μια απόφαση συμπαράστασης στο έργο της κουζίνας και όχι έξωσης. «Δεν διαχειριζόμαστε μια κατάσταση, ουσιαστικά προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ένα πρόβλημα της κοινωνίας μας την πείνα», ανέφερε η κα Πατηνιωτάκη, συμπληρώνοντας πως αν στερηθεί τον χώρο του το συσσίτιο, «τι θα κάνει ο Δήμος με τους 200 σήμερα και άλλους 200 αύριο και μεθαύριο που δεν θα έχουν ένα πιάτο φαγητό;». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τ. Ζερβουδάκης πρόεδρος του 'Εμπορικού Συλλόγου Χανίων' σημειώνοντας αρχικά πως οι απειλές σε βάρος της διευθύντριας του Γυμνασίου δεν έχουν καμία σχέση με τον Σύλλογο και δήλωσε την ικανοποίησή του που υπάρχουν συμπολίτες του όπως αυτοί της Κοινωνικής Κουζίνας που προσφέρουν αυτή τη σημαντική βοήθεια στους ανήμπορους. Παράλληλα όμως τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άλλος χώρος για 3 λόγους. Υπήρχαν διαμαρτυρίες από καταστηματάρχες για οχλήσεις από τη λειτουργία του συσσιτίου, η παρουσία τόσων ατόμων τις βραδυνές ώρες δημιουργεί φοβική ατμόσφαιρα για όσους κατεβαίνουν από τη Δασκαλογιάννη προς το λιμάνι και ότι δεν ταιριάζει το συσσίτιο με τις εργασίες αναβάθμισης της Τσουδερών. «Δεν λέμε έξωση αλλά να βρεθεί ένας άλλος χώρος», είπε χαρακτηριστικά. Εκ μέρους της ΕΛΜΕ ο κ. Φ. Μπιχάκης υπογράμμισε πως στην Τσουδερών αλλά και σε άλλους δρόμους της περιοχής είναι δεκάδες τα κλειστά μαγαζιά και γι’ αυτό δεν ευθύνεται καμία κουζίνα «αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται και έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και σε αυτούς οφείλεται και η αύξηση της φτώχειας και της ανάγκης ύπαρξης συσσιτίων». Ο ίδιος πρότεινε -όπως γίνεται στην περίπτωση του Μουσείου του Γαλανόλευκου Φάρου που στεγάζεται στον ίδιο δρόμο- να νοικιάσει ο Δήμος τον χώρο ώστε να μην στερηθεί το ενοίκιο η Σχολική Επιτροπή έως ότου βρει ο Δήμος πάλι έναν λειτουργικότερο χώρο, στο κέντρο της πόλης.
Σημειώνεται ότι εκτός του κτηρίου στην οδό Κριάρη που στεγάζονται τα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρέθηκε αρκετός κόσμος σε ένδειξη συμπαράστασης στο έργο της Κοινωνικής Κουζίνας.

'ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ'
Mε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη 'Δήμος Ενεργών Πολιτών' με επικεφαλής τον Τ. Βάμβουκα, αφού τονίζει πως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει όποτε τέθηκε το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας, είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην παύση λειτουργίας αυτής της σημαντικής κοινωνικής πρωτοβουλίας αξιέπαινων συμπολιτών μας», σημειώνει πως «υποστηρίζουμε την άποψη της  μεταφοράς της, αφού πρώτα βρεθεί κατάλληλο κτήριο να τη στεγάσει στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα λειτουργεί. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή επιβάλλεται να βοηθήσει στην εξεύρεση νέου  χώρου και στη συνέχεια οφείλει να στηρίξει τη λειτουργία ενός εθελοντικού θεσμού,  που σιτίζει καθημερινά περισσότερους από 200 άπορους ημεδαπούς και αλλοδαπούς συμπολίτες μας.                                                                                                 
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη κάθε ενέργεια που έχει στόχο την έξωση, με οποιοδήποτε πρόσχημα, πριν την εξασφάλιση της λειτουργίας της σε νέο κατάλληλο χώρο». Την ανακοίνωση υπογράφουν και οι 3 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης.


Kallikrates Chania:ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-Παραμονή της “Κοινωνικής Κουζίνας” στην Τσουδερών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου