ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Αντίδοτο στην κρίση οι αξίες της παράδοσης

Όπως δημοσιεύτηκε την 14-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τη δύναμη των παραδοσιακών αξιών ως αντίδοτο στη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση ανέδειξε μέσα από τον παπαδιαμαντικό λόγο η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Αβεντισιάν - Παγοροπούλου κατά τη χθεσινή διάλεξή της στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανίων.
Η  κα Παγοροπούλου χρησιμοποιώντας δύο μυθιστορηματικούς χαρακτήρες του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη τον Γιώργη της Μπούρμπενας και την "αντι-ηρωίδα" γριά Εφταλουτρού έκανε λόγο για "την ευχή και την κατάρα της ζωής μας", τονίζοντας τη σημασία που έχει να αγωνιζόμαστε συνειδητά για να παραμένουμε στο σύμπαν της ευχής.
«Το να παραμείνουμε στον χώρο της ευχής θέλει προσπάθεια δεν είναι αυτονόητο. Το να γλιστράμε προς την κατάρα είναι πιο εύκολο κι αυτό πρέπει να το τονίζουμε με διάφορους τρόπους ώστε να μας γίνεται συνείδηση», σημείωσε η κα Παγοροπούλου και συμπλήρωσε ότι οι δύο αυτοί χαρακτήρες δίνουν ανάγλυφα την έννοια της ευχής και της κατάρας -αντίστοιχα- στη ζωή μας, μέσα από την αριστοτεχνική αφήγηση του Παπαδιαμάντη και την ικανότητά του να σκιαγραφεί ανθρώπινους χαρακτήρες σαν ένας εξαιρετικός ψυχολόγος.
«Ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο κατηραμένος που σημαίνει ότι επιβαρύνεται και έχει επιβαρυνθεί ήδη αρκετά ο κοινωνικός βίος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και είναι καίριο αυτό το ζήτημα για τη ζωή και τη συνύπαρξή μας αλλά και για τις προκλήσεις που θα έρθουν στο μέλλον γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια δυναμική πορεία. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη για να ξεκαθαρίζουν τις αξίες τους καθώς μπορεί να μιλάμε πολύ για οικονομική κρίση αλλά η κρίση είναι και κρίση αξιών», επεσήμανε η κα Παγοροπούλουενώ συνεχίζοντας επεσήμανε ότι διέξοδο στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες.  
«Είναι σημαντικό να επιμείνει κανείς στις παραδοσιακές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι ο Παπαδιαμάντης λέει "να στέργωμεν εις τα πάτρια" δηλαδή να τιμούμε τη δική μας παράδοση και τρόπο τα οποία τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της ευμάρειας τα είχαμε χάσει», τόνισε, μεταξύ άλλων η κα Παγοροπούλου.  

Διάλεξη και αύριο
Διάλεξη στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 7μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με θέμα: "Ομαδικότητα και επικοινωνία". Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλήμης Ναυρίδης.


Kallikrates Chania:ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Αντίδοτο στην κρίση οι αξίες της παράδοσης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου