ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΛ. ΝΑΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Διέξοδος στη μοναξιά η διαδικτυακή επικοινωνία

Όπως δημοσιεύτηκε την 16-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Να μην ενοχοποιούμε την επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο, διότι πρόκειται για μια μορφή σύνδεσης των ανθρώπων στον σύγχρονο κόσμο, οι οποίοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, και τους βγάζει από την μοναξιά τους.
Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Κλήμης Γ. Ναυρίδης, μιλώντας για την επικοινωνία και την ομαδικότητα σε διάλεξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Το θέμα της ομιλίας του κ. Ναυρίδη είχε ως θέμα τη διαπροσωπική επικοινωνία και τη μαζικότητα ως μια ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας, η οποία προϋποθέτει τις έννοιες της σχέσης και του υποκειμενικού δεσμού ανάμεσα στους ανθρώπους.
Αναφερόμενος στην επικοινωνία και στις νέες μορφές ομαδικότητας που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο ο κ. Ναυρίδης ανέφερε πως «το πρόσωπο κατά κάποιο τρόπο εξαφανίζεται, αλλά παρόλα αυτά είναι μια μορφή σύνδεσης των ανθρώπων στον σύγχρονο κόσμο, αρκετά σημαντική για αρκετούς από αυτούς. Οπως και η τηλεόραση 'έπαιξε' έναν σημαντικό ρόλο για πολλούς ανθρώπους και εξακολουθεί να 'παίζει' (το Διαδίκτυο) 'βγάζει' αρκετούς συνανθρώπους  μας από τη μοναξιά. Τους δίνει μια δυνατότητα να πληροφορηθούν διάφορα πράγματα που γίνονται».
«Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε αυτήν τη μορφή επικοινωνίας, γιατί οι άνθρωποι μερικές φορές οδηγούνται σε αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας, επειδή δεν έχουν άλλη δυνατότητα να επικοινωνήσουν. Δηλαδή η επικοινωνία είναι επακόλουθο των κοινωνικών προβλημάτων και της κοινωνικής αλλαγής. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα και στη χώρα μας σαφώς επηρεάζει την επικοινωνία», τόνισε ο κ. Ναυρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κρίση επηρεάζει επίσης την επικοινωνία με τα παιδιά μέσα στην οικογένεια, τα οποία λαμβάνουν τα μηνύματα του άγχους, της ανησυχίας των γονιών τους που στην παρούσα συγκυρία δεν είναι εύκολη.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε τους γονείς για αυτήν την επικοινωνία που δεν υπάρχει, διότι και οι γονείς έχουν τα δικά τους προβλήματα. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να στηριχθεί η οικογένεια με δράσεις και παρεμβάσεις στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Χρειάζεται στήριξη η οικογένεια στο μεγάλωμα των παιδιών».
«Σήμερα ζούμε μια προϊούσα αποδόμηση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν υπάρχουν χρήματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τα Πανεπιστήμια... Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλη την ευθύνη στην οικογένεια. Η οικογένεια χρειάζεται ένα περιβάλλον κοινωνικό, το οποίο να τη στηρίζει από τη στιγμή που δέχεται πλήγματα από το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι γονείς», υπογράμμισε ο κ. Ναυρίδης.


Kallikrates Chania:ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΛ. ΝΑΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Διέξοδος στη μοναξιά η διαδικτυακή επικοινωνία
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου