ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-Κλειστό το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Όπως δημοσιεύτηκε την 02-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ερμητικά κλειστές βρίσκουν για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι τις πύλες του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Καμπάνι Ακρωτηρίου οι επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι ειδικοί και μη, αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία που έχει η οργανωμένη εκπαίδευση -από πολύ μικρή ηλικία- σε θέματα συμπεριφοράς στον δρόμο. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι ενώ στο πάρκο είχαν καταβληθεί προσπάθειες και υλοποιούνταν εκπαιδευτικά προγράμματα όλο τον χρόνο από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Ακρωτηρίου, ο Καλλικρατικός Δήμος Χανίων έχει περιορίσει τη λειτουργία του μόνο στους χειμερινούς μήνες.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που, όπως αναφέρουν στα "Χ.Ν." άνθρωποι που εργάστηκαν στο πάρκο τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του κοινού για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που "έτρεχαν" στο πάρκο είναι διαρκώς αυξανόμενο, με χιλιάδες επισκέψεις από σχολεία αλλά και οικογένειες από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ακόμα και από την Αθήνα που στο πλαίσιο των διακοπών τους, έφερναν τα παιδιά τους το καλοκαίρι προκειμένου να διασκεδάσουν και να διδαχθούν βασικές αρχές οδικής συμπεριφοράς.
Παράλληλα, τη λειτουργία του πάρκου αγκάλιασαν αυτά τα χρόνια εθελοντές από ομάδες, όπως οι «ΠοδηΛάτρεις», αλλά και μέλη τοπικών αθλητικών σωματείων που ασχολούνται με την ποδηλασία και βρέθηκαν στο Πάρκο για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στα παιδιά.

«ΛΕΙΠΕΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ»
Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνη των προγραμμάτων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ως αποσπασμένη από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Ίνη Γεόγλου, μιλώντας στα "Χ.Ν.", τόνισε την ανάγκη το Πάρκο να υποστηριχθεί ουσιαστικά από τον Δήμο Χανίων.   
«Φέτος τον χειμώνα λειτουργήσαμε με προβλήματα διότι δεν υπήρχε συνεννόηση με τον Δήμο με συνέπεια να μην έχουμε αναλώσιμα και βασικά πράγματα», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Λειτουργούσαμε καθημερινές και δεχόμασταν σχολεία με ραντεβού τις πρωινές ώρες. Ωστόσο, το Πάρκο μένει ανεκμετάλλευτο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τα καλοκαίρια όπου πάρα πολλοί γονείς και παιδιά παίρνουν τηλέφωνο και ρωτάνε αν μπορούν να έρθουν».
Η κα Γεόγλου ανέφερε επίσης ότι η εμπειρία από τη λειτουργία του Πάρκου τους καλοκαιρινούς μήνες, πριν από δύο χρόνια, ήταν ιδιαίτερα θετική αφού πολλά παιδιά επισκέφθηκαν μαζί με τους γονείς τους το Καμπάνι για να διδαχθούν τα "μυστικά" της ασφαλούς οδήγησης.
«Πρόπερσι ο Δήμος το είχε ανοίξει για 1,5 μήνα και είχε γίνει χαμός. Είχαν περάσει πάρα πολλά παιδιά. Από τότε η πρόταση μας ήταν σταθερά ότι το Πάρκο θα πρέπει να ανοίγει οργανωμένα και τα Σαββατοκύριακα αλλά και το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τον Δήμο Χανίων», επεσήμανε η κα Γεόγλου.  

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»
Το μέλος της Ομάδας "ΠοδηΛάτρεις" Χρήστος Σωτηρόπουλος, έχοντας ζήσει από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής τα τελευταία χρόνια, στάθηκε στη μεγάλη παιδαγωγική σημασία που έχει το Πάρκο να παραμένει ανοιχτό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. «Η λειτουργία του Πάρκου είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνει τον χειμώνα αλλά και για τα θερινά που υλοποιούσε μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου. Το Πάρκο αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο και απασχόληση για τα παιδιά και το καλοκαίρι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πολλά πράγματα, εκτός αυτών που διδάσκονται τον χειμώνα στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνουν με τα σχολεία τους. Κι αυτό γιατί τα παιδιά που έρχονται δεν έρχονται μόνο για μία φορά και μία ημέρα, αλλά συνεχόμενες φορές οπότε και συγκρατούν καλύτερα και τη θεωρία αλλά και τις πρακτικές ασκήσεις που γίνονται», τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.
Συνεχίζοντας το μέλος των "ΠοδηΛατρών" σημείωσε: «Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη λειτουργία του Πάρκου κι αυτό που είχαμε διαπιστώσει είναι ότι έρχονται συνεχώς και περισσότερα παιδιά. Είναι κάτι που και οι γονείς το ζητάνε. Μετά που έκλεισε το Πάρκο για το καλοκαίρι, είχαμε συνεχείς ενοχλήσεις για το πότε θα ανοίξει ώστε να έρθουν με τα παιδιά τους. Η λειτουργία του, δηλαδή, είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Και πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το πάρκο δεν το επισκέπτονται μόνο παιδιά από τον πρώην Δήμο Ακρωτηρίου ή τα Χανιά. Ερχονταν παιδιά ακόμα και από το Ρέθυμνο ή και την Αθήνα που οι γονείς τους είχαν ακούσει για τη λειτουργία του Πάρκου και έφερναν τα παιδιά με τα ποδήλατά τους για να απασχοληθούν δημιουργικά. Πρέπει επίσης να πούμε ότι παράλληλα συμμετείχαν και οι ίδιοι οι γονείς. Ηταν μέρος της διαδικασίας της εκπαίδευσης. Βάζαμε τους γονείς με ποδήλατα και κράνος να συνοδεύουν τα παιδιά και τους μαθαίναμε πώς να βλέπουν τους ποδηλάτες -οι οποίοι είναι "αόρατοι" στον δρόμο- και να προσέχουν οι ίδιοι τα ποδήλατα και τους πεζούς. Δηλαδή και οι γονείς ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένοι με τη δουλειά που γινόταν στο Πάρκο. Γι? αυτό και θα πρέπει το Πάρκο να στηριχθεί».

«Η εκπαίδευση σώζει ζωές»
Για τη σημασία της συνεχούς λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής ζητήσαμε τη θέση του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.) ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης με στόχο να περιοριστεί η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου κ. Ευτύχης Μαυρογέννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ύπαρξη και λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι επιβεβλημένη και απόλυτα αναγκαία» και κάλεσε τον Δήμο Χανίων να ανταποκριθεί άμεσα ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.  
«Η πρόληψη και η σωστή εκπαίδευση των οδηγών είναι απαραίτητα στοιχεία για τη μείωση μακροπρόθεσμα των τροχαίων δυστυχημάτων», σημείωσε στη δήλωσή του ο κ. Μαυρογέννης και πρόσθεσε: «Εχουμε ζητήσει από όλους τους Δήμους να θέσουν το θέμα της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων σε υψηλό επίπεδο στην ατζέντα των πολιτικών δράσεών τους. Η λειτουργία του κυκλοφοριακού Πάρκου και απαραίτητη είναι και βοηθάει στη σωστή διαπαιδαγώγηση του μελλοντικού οδηγού. Η μη λειτουργία του μοναδικού κυκλοφοριακού Πάρκου δείχνει την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης από τους αρμόδιους του θέματος της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων».
Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρογέννης υπογράμμισε: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι για την ουσία των πραγμάτων λίγοι ενδιαφέρονται. Περιμένουμε άμεσα να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για τους ανήλικους μελλοντικούς οδηγούς και να ξεπεραστούν τα πάσης φύσεως προβλήματα. Πάνω από οτιδήποτε άλλο προέχει η πρόληψη και η εκπαίδευση των νέων παιδιών να αντιλαμβάνονται βιωματικά τη σχέση τους με
το αυτοκίνητο και την ασφαλή κίνηση στους δρόμους και γι? αυτό τον λόγο η ύπαρξη και λειτουργία του Πάρκου
Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι επιβεβλημένη και απόλυτα αναγκαία. Επιπλέον ο Δήμος να ανταποκριθεί σύντομα στην επίλυση του πρόσκαιρου αυτού προβλήματος».

Υποσχέσεις...
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε πριν από 14 ημέρες και με την πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Χανίων κα Χρύσα Χαριτάκη προκειμένου να ενημερωθούμε για το αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός για τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής το καλοκαίρι. Η πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., πέραν κάποιων γενικών υποσχέσεων ότι δηλαδή υπάρχουν σκέψεις να γίνουν δράσεις με τη συμμετοχή ποδηλατικών συλλόγων των Χανίων, ανέφερε ότι πρόκειται να μας ενημερώσει άμεσα και αναλυτικά για το θέμα ενώ είχε επισημάνει ότι θα διοργανώνονταν ειδική συνέντευξη Τύπου. Από τότε βρισκόμαστε σε αναμονή...   


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-Κλειστό το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου