«Εκτός πλαισίου» ορισμένες δράσεις του Μνημονίου παραδέχθηκε ο Στουρνάρας

Όπως δημοσιεύτηκε την 06-7 -2012 στο neatv.gr

stournar0507


Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση οι επικεφαλής της τρόικας δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν αλλαγές στο πρόγραμμα επισημαίνοντας πως «βλέπω φως, αλλά το τούνελ είναι μακρύ». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε στο κλιμάκιο της τρόικας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, στην κυβέρνηση εναπόκειται η επίλυση του ζητήματος για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους εκπροσώπους της τρόικας κατά την 50λεπτη συνάντηση που είχε μαζί τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι πρώτα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε πολιτικές, να έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, και μετά να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και στη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών με το κλιμάκιο της τρόικας, καθώς την επομένη ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για θα συμμετάσχει στο Eurogroup. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να μην απαιτούν την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και θα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Γ. Στουρνάρας: «Μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά»

«Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνον πολύ σκληρή δουλειά. Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ». Με αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέλαβε και επισήμως σήμερα καθήκοντα στο υπουργείο, από τον απελθόντα υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Ζανιά. Παρόντων, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε παράλληλα ότι «αναλαμβάνουμε στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της ελληνικής οικονομίας».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του το πρωί με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «η τρόικα ενημερώθηκε για τα στοιχεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις και κάπου είναι εντός».

Η τρόικα, την οποία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «δεν την βλέπουμε ως κατακτητές, την βλέπουμε ως συναδέλφους, εκπροσωπούν τους δανειστές, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε», θα ενημερώσει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όπως του είπαν χαριτολογώντας οι επικεφαλής της τρόικας, «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά». Απαντώντας ο υπουργός, τους είπε «το γνωρίζω». Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα» για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όπως έχει ενημερωθεί και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός, Γιώργος Ζανιάς, ευχήθηκε να βγει η χώρα από την κρίση επί των ημερών του νέου οικονομικού επιτελείου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσής της, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο με την ΕΕ και το ΔΝΤ . «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά είναι ένα μακρύ τούνελ», δήλωσε ακόμα ο υπουργός.

Στην κυβέρνηση παραπέμπει η τρόικα το ζήτημα αναδιάρθρωσης του δημοσίου

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με αιχμή το θέμα των απολύσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης των κομμάτων που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης μετά τη συνάντηση με την τρόικα, η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα. Όπως είπε «συζητήθηκε η πορεία των μεταρρυθμίσεων και τέθηκαν οι προτεραιότητες ανά τομέα». Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκαν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, συζητήθηκαν ζητήματα μεθόδου εργασίας και από αύριο θα ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις τους οι ομάδες εργασίας του υπουργείου με την Task Force. Στόχος σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, είναι η προετοιμασία της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης για ένα «κράτος αποτελεσματικό και οικονομικό, διότι αυτό ζητάνε οι Έλληνες πολίτες». Ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της σε σχέση με τις δεσμεύσεις της με τα μέσα που διαθέτει και την κατάσταση που υπάρχει». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης και η Γ.Γ. Ε. Μπεργελέ.

Η τρόικα από την πλευρά της σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη στατιστική ενημέρωση και σημείωσε τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει στους στόχους που έχουν τεθεί από την Task Force.

Σχέδιο εξόφλησης των φόρων σε 9 δόσεις:

Σχέδιο διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την εξόφληση των φόρων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και θα το υποβάλει προς συζήτηση στην τρόικα, καθώς θα επηρεάσει τόσο το έλλειμμα όσο και τις ταμειακές ροές του Δημοσίου. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει και της σημερινής συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας, εξετάσθηκε η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και των άλλων εισφορών που περιλαμβάνονται στο φετινό εκκαθαριστικό σε εννέα αντί σε τρεις δόσεις.

Από το κόσκινο της τρόικας ο δημόσιος τομέας:

Από το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας θα περάσουν τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό του Δημοσίου, τους μισθούς και την πορεία της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Οι επικεφαλής της τρόικας μπορεί να παραμείνουν στην Αθήνα μόλις τρεις μέρες αυτή τη φορά, αλλά το πρόγραμμα των τεχνικών κλιμακίων είναι αρκετά «βαρύ» έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, γίνεται σαφές ότι η τρόικα θέλει να έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στον προϋπολογισμό, στο προσωπικό, στις αποκρατικοποιήσεις, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία και στην εφαρμογή των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου