ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ-Νέο πολυδύναμο ιατρείο

Όπως δημοσιεύτηκε την 16-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σε περίπου 1,5 χρόνο ευελπιστεί ο Δήμος Σφακίων να αποκτήσει νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, που πρόκειται να δημιουργηθεί από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., σε δημοτικό οικόπεδο που παραχωρήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, στην είσοδο της Χώρας Σφακίων.
Αξίζει να σημειωθεί ως προς την ανάγκη του νέου πολυδύναμου ιατρείου ότι το υφιστάμενο ιατρείο, που δημιούργησαν οι Σφακιανοί, μέσα στον έναν μόλις χρόνο λειτουργίας του έχει αντιμετωπίσει πάνω 2.500 περιστατικά!
Με αυτό τον τρόπο η Δημοτική Αρχή, με τη συμπαράσταση και την εθελοντική προσφορά πολλών Σφακιανών, κατάφερε να δώσει ένα τέλος στην τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών, που ήταν αναγκασμένοι να καταφεύγουν στα Χανιά προκειμένου να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονταν.
«Εχουμε οργανώσει μια καλή κατάσταση με ίδια μέσα και με έναν καλό εξοπλισμό που προμηθευτήκαμε με τη βοήθεια της Ενωσης Σφακιανών», ανέφερε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης, ο οποίος επεσήμανε τη συμβολή στο έργο που γίνεται του δημοτικού γιατρού και της νοσηλεύτριας -που ήταν από πέρυσι- αλλά και των δύο αγροτικών γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή.
Μάλιστα, όπως τόνισε, οι αγροτικοί γιατροί κάνουν από κοινού περιοδεία κάθε εβδομάδα στα χωριά, παρότι η υποχρέωσή τους είναι για κάθε 15 ημέρες, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο ακόμα καλύτερα τους ηλικιωμένους που έχουν το πρόβλημα.
«Ο Δήμος βέβαια καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης των γιατρών, διότι, δυστυχώς, έτσι όπως τους έχουν 'κουτσουρέψει' τους μισθούς δεν θα τους έμενε ούτε το μισό μηνιάτικο», σημείωσε ο κ. Πολάκης, ενώ αναφερόμενος στη λειτουργία του πολυδύναμου ιατρείου υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, που πραγματοποιούνται τακτικές αιμοληψίες σε περίπου 30 - 35 άτομα για τον τακτικό τους έλεγχο διαφόρων πραγμάτων και την παρακολούθηση των παθήσεων που έχουν. Επίσης, υπάρχει πλήρης 24ωρη ιατρική κάλυψη όλες τις ημέρες της εβδομάδας και ειδικά τώρα με την τουριστική περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες. Μάλιστα, με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να πω και να δώσω συγχαρητήρια στον αγροτικό ιατρό της Ανώπολης, τον Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος κατάφερε και ανέταξε ένα πολύ βαρύ περιστατικό στο φαράγγι της Αράδαινας και ο άνθρωπος τελικά σώθηκε, αφού μεταφέρθηκε στη συνέχεια με το νοσοκομειακό φουσκωτό».
Ο κ. Πολάκης επεσήμανε ακόμα ότι, εκτός των άλλων, με τη βοήθεια γιατρών από τα Χανιά πραγματοποιούνται μια σειρά σημαντικών εξετάσεων: «Γίνονται ακτινογραφίες και έρχονται ανά δύο μήνες μια ομάδα γιατρών από τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων που είναι είτε ιδιώτες είτε γιατροί του Νοσοκομείου (ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι κ.ά.) -τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ- και οι οποίοι βλέπουν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, πραγματοποιούνται επισκέψεις από το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, που παρακολουθούν ψυχιατρικά περιστατικά, ενώ στηρίζουμε τη λειτουργία του 'Βοήθεια στο σπίτι' που λειτουργεί πολύ καλά. Παράλληλα, έχουν γίνει δύο αιμοδοσίες και προγραμματίζεται ακόμα μια, ενώ έχει ξεκινήσει πέρυσι -και συνεχίζεται φέτος- το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο του οποίου γίνονται τεστ Παπανικολάου», ανέφερε ο κ. Πολάκης, ο οποίος, μάλιστα, ως γιατρός, παρέχει και ίδιος μια φορά την εβδομάδα τις υπηρεσίες του στο πολυδύναμο ιατρείο.  
«Εγώ κάνω μια σειρά από μικροεπεμβάσεις και από όταν ξεκίνησε το ιατρείο έχουν γίνει πάνω από 130 - 140 που αφορούσαν κύστες, λιπώματα, ελιές, τραύματα κ.ά., αλλά και βαρύτερες επεμβάσεις όπως αποστήματα, διαπυημένα κοιλιακά τραύματα κ.λπ., τα οποία αντιμετωπίστηκαν καλά», σημείωσε και πρόσθεσε καταλήγοντας ότι με τη λειτουργία του πολυδύναμου ιατρείου ουσιαστικά ο συντριπτικός αριθμός των περιστατικών που μέχρι πριν από έναν χρόνο αναζητούσε ιατρική περίθαλψη στα Χανιά πλέον μπορεί να δεχθεί τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη στα Σφακιά...


Kallikrates Chania:ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ-Νέο πολυδύναμο ιατρείο
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου