Η Περιφέρεια Κρήτης μετατρέπει σε ζωντανούς οργανισμούς τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες

Όπως δημοσιεύτηκε την 02-7 -2012 στο neatv.gr



Η ανάδειξη και αναζωογόνηση των βιβλιοθηκών της Κρήτης, για ν’ αποτελέσουν σύγχρονα κύτταρα μάθησης και εκπαίδευσης, είναι ο στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, μέσα από τη συμμετοχή της στο τετραετές πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Future Library», που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή και Διευθύνων Σύμβουλο του Οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.» (ΚΠΙΣΝ), Ιωάννη Τροχόπουλο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
Ο κ. Ι.Τροχόπουλος ανέλαβε από τον Ιούνιο τη γενική διεύθυνση του Οργανισμού για τον προγραμματισμό , την κατασκευή και τη μελλοντική λειτουργία του κέντρου, το οποίο περιλαμβάνει τα νέα, υπερσύχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στο τετραετές πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Future Library, με στόχο την δημιουργία δικτύου δημόσιων-δημοτικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη την Ελλάδα, που θα εστιάσει στην εκπαίδευση των μελών του προσωπικού, στη μερική ανακαίνιση των επιλεγμένων βιβλιοθηκών, στην ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών για παιδιά και συναφών δραστηριοτήτων, καθώς και στη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χώρου για τη μεταμόρφωση των βιβλιοθηκών σε ζωντανούς οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας και λειτουργούν ως κέντρα γνώσης, παιδείας και ψυχαγωγίας.
Το έργο του Δικτύου Βιβλιοθηκών στο οποίο συμμετέχει η Κρήτη, θα παραδοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στη νέα υπερσύγχρονη έδρα της, στην άκρη του Φαληρικού Δέλτα, το 2015 (Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 12 Περιφέρειες της Ελλάδας με στόχο την ανάδειξη των βιβλιοθηκών της περιφέρειας τους και την πραγματοποίηση του οράματος που αποσκοπεί να φέρει στην αγκαλιά των βιβλιοθηκών όλους τους κατοίκους της Ελλάδας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, καταγωγής και θρησκείας, επενδύοντας όχι μόνο στην ανανέωση των συλλογών και της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά στους ανθρώπους, που αποτελεί την ψυχή και τον λόγο ύπαρξης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών.
Τον Αύγουστο οι παραπάνω περιφέρειες θα λάβουν μέρος στο 78ο συνέδριο της IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), στο Ελσίνκι της Φιλανδίας κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρευρεθούν ως προσκεκλημένοι στην τελετή απονομής Διεθνούς βραβείου του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates. Να σημειωθεί ότι το Future Library, κέρδισε το Διεθνές Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση 2010» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, (ύψους US$1 εκατομμυρίου) ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης: «Η Περιφέρεια Κρήτης σταθερή πάντα στο αναπτυξιακό όραμα της : στην ανάδειξη της Κρήτης σε νησί πρότυπο ανάπτυξης με πυλώνες την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, την έρευνα και καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την πράσινη ανάπτυξη, συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το νησί μας πρότυπη περιφέρεια με ισχυρή ενιαία φωνή στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις βιβλιοθήκες του νησιού μας να συνεργαστούμε ώστε να αναδείξουμε τις βιβλιοθήκες μας , τόπους συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων συμμετέχοντας ενεργά για την ανάδειξη του έργου τους και κυρίως την βιωσιμότητά τους».
(Πληροφορίες: Συντονίστρια Δικτύου Βιβλιοθηκών Περιφέρειας Κρήτης, Ήρα Βουτσαλά, τηλ. 2813 400243-246 & 355, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου