ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ Υποψήφιος δήμαρχος ο Γ. Δερμιτζάκης

Όπως δημοσιεύτηκε την 23-09-2010 στο http://www.haniotika-nea.gr/52664

ΤΟΠΙΚΑ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ

Υποψήφιος δήμαρχος ο Γ. Δερμιτζάκης

23-09-2010

'Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Καντάνου - Σελίνου θα πρέπει να ενώσει και όχι να διαιρέσει καθώς και να παλέψει για την προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες ανάπτυξη όλων των περιοχών, χωρίς αποκλεισμούς, τοπικισμούς και αναπτυξιακές διαδικασίες πολλών ταχυτήτων', επισημαίνει στην ιδρυτική της διακήρυξη η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Καντάνου - Σελίνου, επικεφαλής της οποίας είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Δερμιτζάκης.
Η ιδρυτική διακήρυξη παρουσιάστηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καντάνου.
Στον νεοσύστατο Δήμο Καντάνου - Σελίνου τίθενται επιτακτικά δύο θεμελιώδη ζητήματα, τα οποία «θα καθορίσουν το μέλλον των κατοίκων του νέου Δήμου», επισημαίνει στην ιδρυτική της διακήρυξη η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Καντάνου - Σελίνου. Αυτά, όπως αναφέρει, είναι:
• «Η οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών του κράτους που αποκεντρώνονται και παραχωρούνται πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των νέων Δημοτικών Υπηρεσιών που προβλέπονται, οι οποίες θα στηρίξουν τις λειτουργίες του νέου Δήμου.
• Η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου που θα αφορά τις στρατηγικές επιλογές τόσο στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού και της διατήρησης της ισορροπίας του περιβάλλοντος όσο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας κάθε περιοχής ακόμη και της πιο απομακρυσμένης».
Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Καντάνου - Σελίνου σημειώνει ότι «οι δύο ανωτέρω δράσεις θα πρέπει να απαντούν με σαφήνεια, αξιοποίηση της υφιστάμενης γνώσης και εμπειρίας και αποτελεσματικότητα στα σημερινά προβλήματα, αλλά και να σχεδιάζουν το μέλλον του Δήμου Καντάνου - Σελίνου, αξιοποιώντας, χωρίς καθυστερήσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Τις τελευταίες δεκαετίες στην πρώην επαρχία Σελίνου έχουν διαμορφωθεί δύο διαφορετικές ζώνες ανάπτυξης: Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τις παράκτιες περιοχές της Παλαιόχωρας, της Σούγιας και του Ελαφονησιού και τη χαρακτηρίζει η δυναμική οικονομική ανάπτυξη, που αφορά κυρίως την παροχή υπηρεσιών και τη ζώνη υψηλής παραγωγικότητας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με τάση αύξησης του πληθυσμού. Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει την ενδοχώρα, με κύρια οικονομική δραστηριότητα την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα».

Οι προτεραιότητες
Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Καντάνου - Σελίνου υπογραμμίζει ότι «η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει: Να ενώσει και όχι να διαιρέσει καθώς και να παλέψει για την προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες ανάπτυξη όλων των περιοχών, χωρίς αποκλεισμούς, τοπικισμούς και αναπτυξιακές διαδικασίες πολλών ταχυτήτων. Η αλληλεγγύη και η ενότητα των τοπικών κοινωνιών στο σύνολο του Δήμου είναι ένα από τα μεγάλα "στοιχήματα"της εφαρμογής του "Καλλικράτη". Μόνο έτσι θα καταφέρει ο νέος Δήμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών».
Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Καντάνου - Σελίνου τονίζει, επίσης, ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει:
• «Να αναδιοργανώσει άμεσα τις Δημοτικές Υπηρεσίες, προκειμένου η εξυπηρέτηση του πολίτη σε κάθε περιοχή του νέου Δήμου να γίνεται εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
• Να βρει τους αναγκαίους πόρους αξιοποιώντας εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για να «τρέξει» αναπτυξιακά, χωρίς υστερήσεις και καθυστερήσεις, τον νέο Δήμο.
• Να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης στην ενδοχώρα, με την οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσιών υποστηρικτικών της παραγωγής, αλλά και της οικογένειας.  
• Να ενισχύσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τις Υπηρεσίες ενημέρωσης και παροχής τεχνογνωσίας στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα.
• Να αντιμετωπίσει άμεσα τη ρύπανση των παραθαλάσσιων περιοχών, παράλληλα με την προώθηση της οριστικής λύσης του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
• Να χωροθετήσει τις χρήσεις γης στο σύνολο του Δήμου.
• Να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, των λαογραφικών δρώμενων, ηθών και παραδόσεων και τη σύνδεση του διατροφικού πολιτισμού με το υπάρχον τουριστικό προϊόν.
• Να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για την ανάδειξη των σημαντικότατων αρχαίων πόλεων του Σελίνου και των βυζαντινών εκκλησιών καθώς και για την ένταξή τους σε περιπατητικές διαδρομές.
• Να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για τη σχολική στέγη και να υποστηρίξει σθεναρά το αίτημα για ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
• Να αναδείξει το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του τόπου, δίδοντας έμφαση στα πανέμορφα φαράγγια του Σελίνου.
• Να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να εκτελέσει τα αναγκαία έργα για την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού.
• Να συμβάλλει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με δημόσια διαβούλευση.
• Να στηρίξει δράσεις και πρωτοβουλίες της νεολαίας και να δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες, που θα δώσουν τη δυνατότητα στις νέες και στους νέους του τόπου μας να ασχοληθούν ενεργότερα με τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.
Αυτοί είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να εργαστεί η νέα Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για άξονες που στηρίζονται στην αρχή της προσαρμοσμένης ανάπτυξης στις ανάγκες του συνόλου του νέου Δήμου Καντάνου - Σελίνου».

'Δεν είναι ώρα για πειράματα'
Στην ιδρυτική διακήρυξη της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Καντάνου - Σελίνου επισημαίνεται ότι «όσοι συμφωνούμε με τους στόχους και τις αρχές που αναφέρονται παραπάνω θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση είναι αναγκαία και αποφασιστικής σημασίας η συμμετοχή έμπειρων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, που θα αποτελέσουν τα μελλοντικά στελέχη της, στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας Δημοτικής Αρχής, στοιχείο απαραίτητο για τη θεμελίωση του νέου Δήμου Καντάνου - Σελίνου και την οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών του, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ομαλή εξέλιξή του στο μέλλον. Ολοι εμείς, που αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας Δημοτικής Αρχής, έχοντας την πεποίθηση ότι σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο δεν είναι ώρα ούτε για πειράματα, ούτε για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Τούτη την κρίσιμη ώρα, που τίθεται σε εφαρμογή μία σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση, απαιτούνται:
• Πρόσωπα με βαθιές γνώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με πλούσια εμπειρία στην άσκηση δημόσιας διοίκησης.
• Πρόσωπα που μπορούν να ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες των Δήμων Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου.
• Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τους ανθρώπους, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθώς και τα προβλήματα του συνόλου της πρώην επαρχίας Σελίνου και μπορούν να δώσουν υλοποιήσιμες λύσεις.
Με βάση όλα τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του Γιώργου Δερμιτζάκη για το αξίωμα του δημάρχου Καντάνου - Σελίνου.
Ο γιατρός, Γιώργος Δερμιτζάκης, έχει διατελέσει δήμαρχος Πελεκάνου επί οκτώ χρόνια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων, είναι μόνιμος κάτοικος στον τόπο μας και εργάζεται στο Σέλινο.
Είναι γνώστης της τοπικής κοινωνίας και των προβλημάτων της περιοχής και διαθέτει την εμπειρία, τη μεθοδικότητα και την εργατικότητα για να οδηγήσει, μαζί με τους συνεργάτες του, τον νεοσύστατο Δήμο Καντάνου - Σελίνου στη νέα εποχή.
Στην προσπάθειά μας αυτή, στο νέο αυτό ξεκίνημα δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις Σελινιώτισσες και όλους τους Σελινιώτες να συμμετέχουν και να μας στηρίξουν με τις προτάσεις τους, τον ενθουσιασμό αλλά και την εμπειρία τους, ως οι καταλληλότεροι γνώστες του Σελίνου, των προβλημάτων του και της προοπτικής του», καταλήγουν οι υπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Καντάνου - Σελίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου