«Καθοριστική η συμβολή των Γυναικών στην ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας – Προτάσεις Σκουλάκη για στήριξη καθημερινότητας Γυναικών»

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-11 -2010 στο http://www.neatv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13959:l---------------r&catid=112:2010-06-10-07-12-43&Itemid=236

alt

Η σημαντική συμβολή των Γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτέλεσε το κύριο θέμα της εκδήλωσης με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα & Τοπική Ανάπτυξη» που διοργάνωσε ο συνδυασμός «Χανιά-Ο Δήμος μας Αλλάζει» με υπ. Δήμαρχο το Μανώλη Σκουλάκη, Κεντρική Ομιλήτρια στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010, στο κατάμεστο από γυναίκες – αλλά και άντρες-χώρο του café Κήπος, ήταν η Βουλευτής Επικρατείας και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Έλενα Παναρίτη.

Ε. Παναρίτη: «Η κοινωνική επιχειρηματικότητα δημιουργεί επαγγελματικές ευκαιρίες για τις γυναίκες»
Στη διάσταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και το ρόλο της γυναίκας σε αυτή αναφέρθηκε η Ε. Παναρίτη: «Οι γυναίκες μπορούν και καλούνται να παίξουν ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο, είτε πρόκειται για την οικονομία  είτε για τα κοινά. Έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας της ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου να βοηθήσουν ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η τοπική οικονομία με όρους ανταγωνιστικούς, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο». Υπογράμμισε, δε, ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα δημιουργεί ευκαιρίες δραστηριοποίησης, ειδικά στις γυναίκες, στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης ή των κοινωνικών υπηρεσιών. Μάλιστα, τόνισε, ότι «η νέα μορφή αυτή επιχειρηματικότητας συνδυάζει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία με την ανάδειξη υγιών τοπικών εταιρικών σχημάτων, που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Χανίων».

Τόνισε πως «είμαι εδώ για να στηρίξω τον πολύ καλό συνάδελφο, Μανώλη Σκουλάκη, για το μεγάλο δήμο των Χανίων. Ο Σκουλάκης μου έδινε πάντα την αίσθηση της αρχοντιάς και τη υπηρηφάνειας, όπως άλλωστε είναι το νησί σας, η Κρήτη και ο τόπος σας τα Χανιά. Αλλά διακρίνεται κι από έντονη διεκδικητικότητα, αλλά και άμεση αποτελεσματικότητας, είτε ως υπουργός, είτε ως βουλευτής. Μάλιστα, δε χάνει ευκαιρία να θέσει και να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία, όσα αξίζουν τα Χανιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κα. Παναρίτη δεσμεύτηκε για την παροχή τεχνογνωσίας σε συνεργασία με τον Μανώλη Σκουλάκη, ώστε να προωθηθεί, περαιτέρω,  αυτή η καινοτόμα δράση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα προσδώσει ξεκάθαρο αναπτυξιακό στίγμα στο νέο Δήμο.

Σκουλάκης: «Στηρίζουμε στη πράξη την καθημερινότητας των γυναικών»
Στα μέτρα και τις προτάσεις του συνδυασμού του για την στήριξη της καθημερινότητας της γυναίκας, τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο υπ. Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Όπως ανέφερε ο κ. Σκουλάκης «η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, η στήριξη της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών, η στήριξη της οικογένειας και του παιδιού αποτελούν βασικές προτεραιότητες μας που στοχεύουν στην πραγματική, ουσιαστική στήριξη της ισότητας των δύο φύλων, σε όλα τα επίπεδα».

Αναφερόμενος στην επιλογή του θέματος της εκδήλωσης του συνδυασμού του ανέφερε πως «διανύουμε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, που μας επηρεάζει όλους, πρωτίστως όμως πλήττει τις γυναίκες, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα της απασχόλησης και της εισόδου ή παραμονής στην αγορά εργασίας. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη τα ζητήματα της απασχόλησης των γυναικών, της επαγγελματικής τους εξέλιξης και της επιχειρηματικότητας τους να βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου εν’ όψει και των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου» επισήμανε ο κ. Σκουλάκης.

Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως στο συνδυασμό του συμμετέχουν 55 άξιες γυναίκες υποψήφιες, για τις οποίες δήλωσε «πολύ υπερήφανος» ενώ αναφερόμενος στις ευκαιρίες που παρέχει ο Καλλικράτης και για την προώθηση της ισότητας των φύλων επισήμανε ότι «είναι ενταγμένη στη φιλοσοφία του νόμου καθώς οι πολιτικές ισότητας των φύλων αποτελούν πλέον ρητή αρμοδιότητα των νέων Δήμων»

Ταυτόχρονα ο κ. Σκουλάκης απεύθυνε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες για ενεργό συμμετοχή και κινητοποίηση αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σας καλώ να δραστηριοποιηθείτε δυναμικά, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να κινητοποιήσουμε όσες περισσότερες γυναίκες μπορούμε, για να δώσουμε στον «Καλλικράτη» πραγματικά την ευκαιρία να αλλάξει την Ελλάδα, να αλλάξει το νέο μας Δήμο».

Τέλος ο υπ. Δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των γυναικών, με σημαντικότερα: τη συνέχιση - αναβάθμιση λειτουργίας όλων των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών και την ίδρυση νέων, τον εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των υφιστάμενων Κέντρων Παιδικής Δημιουργίας, τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αλλά και την λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης για την Απασχόληση, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία.

neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου