ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥΣ- “Μπαλάκι”... τα σφαγεία

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-01-2011 στο http://www.haniotika-nea.gr/58682- “Μπαλάκι”... τα σφαγεία .html

Πιο ορατός από ποτέ άλλοτε είναι πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία των δημοτικών σφαγείων καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη σκοπεύει να παραπέμψει στον εισαγγελέα τέσσερα δημοτικά σφαγεία -μεταξύ των οποίων και των Χανίων- επειδή, παρά τις εντολές που έχει δώσει αλλά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τους κανόνες ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες -στο περιθώριο της παρουσίασης των επτά αντιδημάρχων- ο νέος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος «κληρονόμησε» το πρόβλημα και καλείται πλέον να βρει λύση. Ο κ. Σκουλάκης, αφού επέρριψε ευθύνες για την υφιστάμενη κατάσταση στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές (των κυρίων Βιρβιδάκη και Τζανακάκη), δήλωσε... αναρμόδιος και «πέταξε το μπαλάκι» στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, υποστηρίζοντας ότι είναι «καθ’ ύλην αρμόδια».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ερωτηθείς για το θέμα από τα «Χ.Ν.», επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τόνισε ότι το θέμα αφορά τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί ή όχι να συνεχιστεί η λειτουργία του σφαγείου. «Ιδιοκτήτης δεν είναι η Αντιπεριφέρεια, είναι ο Δήμος Χανίων. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα αν το θέλουμε ή αν δεν το θέλουμε, διότι, κατά τη γνώμη μου, διαβάζοντας τα έγγραφα, πολύ εύκολα και με λίγα λεφτά μπορεί να διορθωθεί» (σ.σ. το πρόβλημα), ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης. Αναλυτικότερα:
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Όπως έγινε γνωστό χθες, η κα Αποστολάκη -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- σκοπεύει να στείλει τις προσεχείς ημέρες στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβου, Τρικάλων και Χανίων τους «φακέλους» των δημοτικών σφαγείων Θέρμου, Ερεσού, Καλαμπάκας και Χανίων. Και αυτό γιατί, αν και η υφυπουργός ζήτησε την αναστολή της λειτουργίας τους για να συμμορφωθούν στις υποδείξεις της Κομισιόν, εντούτοις συνεχίζουν να λειτουργούν.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Εχω ενημερωθεί προ των εκλογών και μετά τις εκλογές», είπε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά. Και συνέχισε: «Εκλήθην, κατ' επανάληψη, σε κάτι συσκέψεις που εγώ δεν τις καταλαβαίνω. Τα οκτώ χρόνια δεν τις είχαν ανακαλύψει, τώρα τις ανακαλύψανε αυτές τις συσκέψεις; Τα προβλήματα υπήρχαν οκτώ χρόνια και παραπάνω και εκλήθην εγώ να πάρω θέση δύο ημέρες μετά τις εκλογές, πέντε ημέρες μετά τις εκλογές, αποφάσεις, βρήκαμε χώρους... Αυτά δεν γίνονται έτσι. Χρειάζεται υπευθυνότητα. Θα ενημερωθούμε. Σήμερα κιόλας. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι αυτό και έχω δρομολογήσει, πιστεύω αύριο» (σ.σ. σήμερα) «ή το πολύ την Τετάρτη τη συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τις Υπηρεσίες μου, να πάμε εμείς στην Αντιπεριφέρεια, να συζητήσουμε με τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Δεν είμαστε εμείς. Είναι η Αντιπεριφέρεια, όπως ξέρετε. Εμείς θα πάμε, θα αναλάβουμε το κομμάτι της ευθύνης, αλλά θα πάμε εκεί που υπάρχει ο καθ' ύλην αρμόδιος».
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης γνωστοποίησε, αρχικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι για το συγκεκριμένο θέμα «επίσημη ενημέρωση δεν έχω ακόμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε και οι Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας».
Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι τα δημοτικά σφαγεία «είναι του Δήμου Χανίων. Ο Δήμος Χανίων, λοιπόν, σε αλλεπάλληλα έγγραφα που δεν είναι ανάγκη να τα διαβάσω γιατί θα με πουν στο τέλος Βιρβιδάκη -αλλά ο Βιρβιδάκης ήταν υπεύθυνος- εδώ και ένα χρόνο σχεδόν έχει αλλεπάλληλες οχλήσεις να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνει στο σφαγείο Χανίων για να μπορέσει να πάρει τον κωδικό λειτουργίας του. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έχει έρθει εντολή να κλείσουν τα σφαγεία εδώ και καιρό. Ο προηγούμενος νομάρχης, με προσωπική του απόφαση και δική του ευθύνη, πιθανόν σε συνεννόηση με τον κ. Βιρβιδάκη, παρανόμως κατά τη γνώμη μου, συνέχιζε να τα λειτουργεί.
Καλώς, λέω εγώ, τα λειτουργούσανε τις τελευταίες ημέρες για να μην υπάρξει πρόβλημα στη σφαγή των ζώων στις γιορτές. Αλλά, 45 ημέρες τώρα που εγώ χειρίζομαι το θέμα χωρίς να έχω αναλάβει ευθύνη ουσιαστική, και προσπαθώ να βρω μια άκρη με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, με τον κ. Αρχοντάκη και με τον κ. Σκουλάκη δεν είδα κανένα ενδιαφέρον από κανένα. Και το πρόβλημα δεν είναι τώρα αν θα βάλω εγώ την υπογραφή. Η δήλωση η επίσημη που πρέπει να γίνει πια προς τους κτηνοτρόφους του Νομού Χανίων, πρέπει να τους πούνε: το σφαγείο το θέλουνε ή δεν το θέλουνε οι ιδιοκτήτες του; Και ιδιοκτήτης δεν είναι η Αντιπεριφέρεια, είναι ο Δήμος Χανίων. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα αν το θέλουμε ή αν δεν το θέλουμε, διότι, κατά τη γνώμη μου, διαβάζοντας τα έγγραφα, πολύ εύκολα και με λίγα λεφτά μπορεί να διορθωθεί», κατέληξε ο κ. Βουλγαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου