ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ-“Οχι” Εφετείο στο Ηράκλειο

Όπως δημοσιεύτηκε την 24-01-2011 στο www.haniotika-nea.gr
'Οχι' στην ίδρυση Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη λένε οι δικηγόροι των Χανίων, για άλλη μια φορά, οι οποίοι σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, προχθές, στo EBEX, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, να στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση Εφετείου και στο Ηράκλειο.
Παράλληλα, αποφάσισαν να επιδώσουν ψήφισμα και να προσφύγουν προς το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη στήριξη των βουλευτών του Νομού.
Οι δικηγόροι θα απέχουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρόμενοι και για το επιχειρούμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο τέως βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο τέως βουλευτής Στέλιος Νικηφοράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, δήμαρχοι από όλο τον Νομό, φορείς κ.ά.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ποντικάκης 'συγκαλέσαμε σύσκεψη βουλευτών, αντιπεριφερειάρχη, φορέων του Νομού για να συζητήσουμε το θέμα που ανέκυψε πάλι με την κατάθεση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο Επικρατείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνει δεύτερη έδρα Εφετείου στο Ηράκλειο. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι να προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται για να μην διασπαστεί το σημερινό Εφετείο. Δεν είναι δυνατόν, όταν τα πάντα οδεύουν προς το σύστημα του «Καλλικράτη», μόνο στο Εφετείο να υπάρχει «αντι-Καλλικράτης». Εάν δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο «Καλλικράτης» στην Κρήτη, τότε ας δημιουργήσει και μια Περιφέρεια Δυτικής Κρήτης. Αμα δημιουργηθεί Περιφέρεια Δυτικής Κρήτης, ας κάνει «αντι-Καλλικράτη» και στο Εφετείο'.
Ο ίδιος έκανε λόγο για 'πιέσεις από την Ανατολική Κρήτη που ανακινούν το θέμα τα τελευταία δέκα χρόνια'.
'Νομίζω ότι είναι λάθος, ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανώτατο, πρέπει να μείνει ενωμένο και αδιαίρετο. Δεν μπορεί να υπάρξει Εφετείο με τέσσερις και πέντε Εφέτες, διότι θα έχει απαξιωθεί και το Δικαστήριο και η απονομή της Δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό και στην Κρήτη... Ο Αρειος Πάγος περιορίστηκε μόνο στα πληθυσμιακά κριτήρια, στις υποθέσεις των δικαστηρίων κ.ά. Ολα αυτά σήμερα δεν ισχύουν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει', επεσήμανε.
Ο κ. Ποντικάκης τόνισε ότι οι δικηγόροι θα προχωρήσουν σε περισσότερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ σχετικά με το πρωτόκολλο τιμής, υπογράμμισε ότι είναι σε ισχύ και 'εναπόκειται στον πατριωτισμό του καθενός, να αποφασίσει (τι θα κάνει), όταν έρθει εκείνη η ώρα'.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, επεσήμανε ότι: 'Το όραμα της ενιαίας Κρήτης περνάει κι από το ενιαίο Εφετείο. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα των Χανίων -κι αν θέλετε και της Κρήτης- είναι το αναπτυξιακό έλλειμμα που συναντούμε. Η βάση που θα πρέπει να ξεκινούμε τέτοιες συναντήσεις όλων των φορέων, θα πρέπει να είναι το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα του Νομού μας. Φυσικά και το θέμα του Εφετείου είναι ένα θέμα αλλά θα πρέπει από εδώ και πέρα όλοι μαζί οι φορείς να συζητάμε τι μας λείπει για να πάμε μπροστά. Αυτό είναι το όραμα το δικό μου κι αυτό θα υπηρετήσω τριάμισι χρόνια'.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, σε δηλώσεις του προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τόνισε σχετικα: 'Η σύσκεψη έχει να κάνει με τη συνολική μας αντίδραση, κυρίως, σε νομική βάση σε ό,τι αφορά την επεξεργασία του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το πώς πρέπει να απαντήσουμε σε μια διαδικασία που προωθείται, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνολική κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή, όταν εφαρμόζεις «Καλλικράτη» και κάνεις πράξεις συγκέντρωσης δεν μπορείς να κάνεις διαχωρισμό μιας άλλης Υπηρεσίας, ακριβώς αντίθετα με ό,τι επαγγέλλεσαι στο πνεύμα του συγκεκριμένου σχεδίου σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν πολύ ευνοϊκή για μας. Δυστυχώς, υπήρξε μια απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, απαράδεκτη -κατά τη γνώμη μου- ως νομικό κείμενο'.
Ο κ. Δαμιανάκης ερωτηθείς σχετικά αν η υπόθεση του Εφετείου είναι μια 'συντεχνιακή υπόθεση' ή ένα επίκαιρο ζήτημα των φορέων, απάντησε: 'Δεν είναι κανείς σαδιστής και πράγματι να απαιτεί από τους κατοίκους της Νεάπολης να έρχονται στα Χανιά. Αυτό είναι ένα θέμα. Ομως από την άλλη πλευρά ο περιορισμός της ύλης των Εφετείων με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει αφαιρέσει από τα Εφετεία πάρα πολύ μεγάλη δικηγορική ύλη, η οποία έχει πάει στα πολυμελή Πρωτοδικεία. Αρα κι αυτός είναι ένας λόγος που δεν με φοβίζει το παρόν, αφού παραμένει η έδρα (στα Χανιά), με φοβίζει, όμως, το μέλλον, εξαιτίας του περιορισμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων'.
Ο βουλευτής Χανίων, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για 'μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης του Εφετείου εδώ και χρόνια' και επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η προσφυγή στο Συμβούλειο της Επικρατείας.
'Θέλω να πιστεύω ότι το Συμβούλιο Επικρατείας θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων, διότι από τα ζητήματα που έθεσε την προηγούμενη φορά τίποτα δεν έχει αλλάξει κι ως εκ τούτου να δώσει αρνητική απάντηση. Η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και η ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού επιτάσσει να υπάρχει ένα Εφετείο στην Κρήτη και να είναι εκεί από τότε που συνεστήθη η έδρα του, δηλαδή στα Χανιά', υπογράμμισε ο κ. Μαρκογιαννάκης.   'Το Εφετείο δεν είναι ένα θέμα συντεχνιακό αλλά καλύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, είναι θέμα Δυτικής Κρήτης, είναι θέμα Κρήτης γενικότερα', τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Χανίων  της ΝΔ, κ. Μανούσος Βολουδάκης, ανέφερε: 'Οταν οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης αναγκάζουν την Πολιτεία να συγχωνεύει παντού Υπηρεσίες, να κάνει περικοπές σε υποδομές, προσωπικό, φαίνεται πραγματικά παράλογο να επιχειρείται διάσπαση του Εφετείου της Κρήτης. Αυτή η κίνηση θα οδηγούσε σε οικονομική επιβάρυνση και θα έκανε δυσκολότερη την αποτελεσματική διαδικασία της Δικαιοσύνης. Επίσης, θα οδηγούσε σε μαρασμό του ενιαίου Εφετείου, που λειτουργεί σήμερα στα Χανιά, κάνοντας ακόμη χειρότερη την ανισορροπία που υπάρχει στην Περιφέρεια Κρήτης, με το Ηράκλειο να μετατρέπεται σε υδροκέφαλη πόλη, αφού τα πάντα συγκεντρώνονται εκεί, με πολύ λιγότερους πόρους, υποδομές και δραστηριότητα στη δυτική πλευρά του νησιού, στα Χανιά'.

Kallikrates Chania:BY LAWYERS OF CHANIA-"No" Appeals in Heraklion
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου