4 δις,ευρώ μέσα στο 2011.Υπόσχεση ανάσα από Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-2 -2011 στο neatv.gr


Πλούσιος σε σχέδια αλλά και σε κονδύλια που θα προσφερθούν στην Κρήτη στα πλαίσια του νέου Επενδυτικού Νόμου που προωθεί το υπουργείο ήταν ο χαρτοφύλακας του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρέθηκε χθες στο νησί πραγματοποιώντας συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, με τους τελευταίους ωστόσο να κρατάνε μικρό καλάθι εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών αλλά και για την πορεία της χρηματοδότησης, με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Στόχος παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι ο διπλασιασμός της απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέσα στο 2011, επισημαίνοντας ότι στα πλαίσια της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας θα υπογραφεί ένα αναπτυξιακό σύμφωνο με κάθε Περιφέρεια, με σκοπό την από κοινού δέσμευση για τη νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα της χώρας, αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας Κρήτης.
Αρχής γενομένης από τα νέα προγράμματα του Επενδυτικού Νόμου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ για το 2011 και τα οποία αναμένεται να "τρέξουν" στα μέσα Μαρτίου, στόχος της κυβέρνησης τόσο για την Κρήτη όσο και για όλη τη χώρα, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι μια επιχειρηματικότητα υγιή, βιώσιμη, καινοτόμα, που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αγκαλιάζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίνοντας παράλληλα στήριξη στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Για την "Κρήτη Α.Ε."


Σημαντικές αλλά όχι και τόσο κατατοπιστικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση δημιουργίας της "Αναπτυξιακής Κρήτης Α.Ε.". Όπως αναφέρθηκε σχετικά, υπογράφεται το μετοχικό κεφάλαιο της "Κρήτη Υποδομές", το οποίο ως ξεκίνημα θα αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε, το επόμενο δίμηνο θα έχει συσταθεί και το Διοικητικό της Συμβούλιο, ώστε να είναι σε θέση η εταιρεία να υλοποιήσει το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που απαιτείται για την Κρήτη, ενώ προβλέπεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ μέχρι το τέλος του 2011.
Σχετικά με το πώς θα λειτουργεί ο φορέας αυτός, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Θα είναι όπως η "Εγνατία Α.Ε." και θα μελετήσει για να ολοκληρωθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Βεβαίως, όποτε έχουμε έτοιμες μελέτες, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι ώριμες μελέτες. Θα περιμένουμε τις ιδέες και τις προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου και θα δούμε και ποια θα είναι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που βάζει το υπουργείο. Μέχρι 5 του Μάρτη θα έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τους δημάρχους όλης της Κρήτης και τους παραγωγικούς φορείς, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το αναπτυξιακό στίγμα για την Κρήτη του 2020».

Σύσκεψη με Αρναουτάκη

Νωρίτερα της συνάντησης του υπουργού με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο ξενοδοχείο "Galaxy" του Ηρακλείου με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζο, τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού.
«Με τον Επενδυτικό Νόμο κάνουμε πραγματικά μια νέα αρχή. Στοχεύουμε σε μια επιχειρηματικότητα υγιή, βιώσιμη, καινοτόμο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα είναι εξωστρεφής. Επιχειρήσεις δηλαδή, όπως αυτές που ξεκίνησαν εδώ από την Κρήτη, από τολμηρούς Κρητικούς επιχειρηματίες, και έχουν γίνει σημεία αναφοράς στο χώρο τους. Επιχειρήσεις στο χώρο της μεταποίησης, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας ή και των αερομεταφορών», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης, η οποία ξεκίνησε με την προβολή ενός πολύ σύντομου βίντεο μιας νέας επιχειρηματία, της κ. Μάρας Καποτά, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Ο Επενδυτικός Νόμος

Με το νέο Επενδυτικό Νόμο, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τα πρώτα προγράμματα του οποίου θα αρχίσουν να προκηρύσσονται στα μέσα Μαρτίου, περιφρουρείται η διαφάνεια και δίνεται νέα ώθηση στις επιχειρήσεις με έμφαση στη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων. «Στις 15 Μαρτίου προχωράμε στην προκήρυξη προγραμμάτων ύψους 2,15 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,5 δισ. θα είναι καθαρές φοροαπαλλαγές, ενώ τα 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν 400 εκατ. για το καθεστώς της περιφερειακής συνοχής, 100 εκατομμύρια για επενδύσεις τεχνολογικής ανάπτυξης, 100 εκατομμύρια για νεανική επιχειρηματικότητα και 50 εκατομμύρια για επενδύσεις δικτύωσης. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε με τις περιφερειακές διοικήσεις, σε συνάντηση που είχαμε πριν 20 μέρες στο υπουργείο, να φέρουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έτοιμα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο καθεστώς της περιφερειακής συνοχής. Δηλαδή επενδύσεις που απαντούν σε τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμο ένα μεγάλο πακέτο επενδυτικών σχεδίων πριν ακόμα προχωρήσουμε στις πρώτες προκηρύξεις του Επενδυτικού Νόμου στις 15 Μαρτίου», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Βασικός και πρωταρχικός στόχος, όπως τόνισε από το Ηράκλειο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι να μπει φρένο στην καθίζηση της εμπορικής δραστηριότητας και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, παράγοντες οι οποίοι αποτέλεσαν κοινό ζητούμενο των παραγωγικών φορέων του τόπου κατά τις τοποθετήσεις τους, όταν έθεσαν τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους στον υπουργό, ζητώντας παράλληλα να αρχίσουν ξανά οι τράπεζες να δανείζουν στις επιχειρήσεις.
Οι ίδιοι παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη να στραφούν τα βλέμματα της Πολιτείας προς τη σωστή ανάπτυξη των ΒΙ.ΟΠΑ., τα οποία, όπως είπαν, αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Με δεδομένο το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή. Στο πρόγραμμα δράσεων που προωθεί το υπουργείο μέσω του ΕΤΕΑΝ, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ξεκίνησε ήδη το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ’ οίκον", με το οποίο διατίθενται ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, κεφάλαια τα οποία παρέχονται στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Παράλληλα όπως τόνισε, ολοκληρώνονται πολύ σύντομα οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα "Ταμείο Επιχειρηματικότητας", συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, "Ταμείο Ενάλιο" που αφορά την αλιεία, με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ, και "Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας", με αρχικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ., με τα δύο τελευταία ιδιαίτερα να είναι, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δυο ταμεία που μπορούν να απαντήσουν άμεσα στα προβλήματα των αγροτικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Ευάλωτες ομάδες

Στόχος επίσης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί το ταμείο κοινωνικής οικονομίας, με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που θα έχει σκοπό τη διευκόλυνση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ένταξή τους και στη διατήρησή τους στην αγορά εργασίας. Συνολικά δηλαδή πρόκειται για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους - όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης - περίπου 3 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ, που διοχετεύεται στην αγορά από σήμερα και έως το τέλος του χρόνου μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες. Παράλληλα, ενεργοποιείται και το πρόγραμμα Jeremie για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Φέρτε μελέτες»

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, τα λόγια του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν ξεκάθαρα: «Φέρτε έργα ώριμα προς χρηματοδότηση. Φέρτε μελέτες. Ελάτε να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν στα έργα, να τα ξεμπλοκάρουμε ένα-ένα», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι το 2011 είναι χρονιά ορόσημο. «Βάλαμε στόχο να διπλασιάσουμε την απορρόφησή του ΕΣΠΑ στοχεύοντας σε δαπάνες τουλάχιστον ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απλοποιούμε δραστικά το σύστημα διαχείρισης και προχωράμε σε αναθεώρηση του προγράμματος με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας. Ήδη μέσα στο 2010 δείξαμε ότι μπορούμε. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ξεπέρασε το 18%, όταν ο στόχος ήταν κοντά στο 15%, και ενώ είχαμε παραλάβει το πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο με απορρόφηση 2,9%. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της ψηφιακής σύγκλισης», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Προχωράμε μέχρι τον Ιούνιο στη δημοπράτηση κτηριακών έργων κοινωνικών υποδομών, έργων ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και στον τομέα τεχνολογίας -πληροφορικής. έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Εδώ στην Κρήτη βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία και έως τον Απρίλιο θα δημοπρατηθεί το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, ενώ έως τον Ιούνιο θα έχει γίνει η δημοπράτηση για τα σχολεία. Έργα που χωρίς αμφιβολία θα τονώσουν σημαντικά σε τοπικό επίπεδο τον κλάδο της οικοδομής», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος, επισημαίνοντας τη θέληση από πλευράς Πολιτείας για τη στήριξη των εξαγωγέων, τόνισε: «Είναι βούλησή μας να στηρίξουμε έμπρακτα τους εξαγωγείς μας. Είναι ήδη στον αέρα από χθες, και από τις 10 Μαρτίου θα μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για αποκλειστικά εξαγωγικές δραστηριότητες. Επίσης, μέχρι το Μάιο συστήνεται το ταμείο για τις εξαγωγές, το Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 100 εκατ., που θα ενταχθεί στο ΕΤΕΑΝ».
Στόχος επίσης, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι η απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να μη συναντώνται τόσα πολλά εμπόδια όσον αφορά την απόκτηση άδειας, για το λόγο αυτό και εντός του μηνός προχωρά η παρουσίαση σχεδίου δράσης το "Business Friendly Greece" με συγκεκριμένα σημεία-ανατροπές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, μέσα στο επόμενο δίμηνο το υπουργείο, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προχωρά στην εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα, ενώ προγράμματα θα τρέξουν και για τη "Νεανική Επιχειρηματικότητα", για την οποία μεθαύριο Δευτέρα βγαίνει μέσα από το πρόγραμμα Jeremie η προκήρυξη της επιλογής των τραπεζών για την παροχή επενδυτικών δανείων για επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Θα αφορά νέους κάτω των 35 ετών και θα τους επιτρέπει την πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες από 25.000 έως 40.000 ευρώ, χωρίς επαχθείς όρους και χωρίς την απαίτηση των καθιερωμένων εγγυήσεων.

neakriti.gr

Kallikrates Chania:4 bn euros in 2011.Yposchesi away from Michael Chrysohoides
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου