ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Ικανοποίηση

Όπως δημοσιεύτηκε την 25-02-2011 στο www.haniotika-nea.gr
Τη δημοπράτηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, την ένταξη του έργου αποκατάστασης της οικίας Βενιζέλου στο ΕΣΠΑ και την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να προχωρήσει στην παραχώρηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, των Τάφων των Βενιζέλων, του χώρου της πισίνας του 'Ξενία' και του Τουριστικού Περιπτέρου Ομαλού στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες το βράδυ από τα Χανιά ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος, που πραγματοποιεί από χθες περιοδεία στην Κρήτη με πρώτο σταθμό τα Χανιά, προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων.

ΤΑ ΕΡΓΑ
«Η ουσία της επίσκεψης είναι να δούμε πώς ο τουρισμός και ο πολιτισμός μπορεί να γίνουν πηγή ανάπτυξης για το νησί. Αυτό το οποίο έχουμε κατ' αρχήν πει σαν γραμμή είναι ότι οι πολιτικές μας πρέπει να είναι συντονισμένες, να μην κάνει ο καθένας τα δικά του και ότι τα εργαλεία με τα οποία θα υλοποιήσουμε την πολιτική αυτή θα πρέπει να αποκεντρώνονται μέσα από τη φιλοσοφία που έχει ο "Καλλικράτης"», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.
Και συνέχισε: «Με αυτή τη λογική ήρθα εδώ. Μίλησα για τα μεγάλα έργα που εντάσσουμε στα Χανιά στο ΕΣΠΑ. Είναι το μουσείο των Χανίων, βεβαίως, και το σπίτι του Βενιζέλου. Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα, αλλά υπάρχουν και αρκετά μικρότερα. Μίλησα για κάποια ακίνητα της εταιρείας ΕΤΑ, τα οποία θα μεταβιβαστούν είτε κατευθείαν στην Περιφέρεια είτε σε συντονισμό με τους Δήμους και αυτά είναι οι Άγιοι Απόστολοι, η ακτή της πόλης των Χανίων, η έκταση του "Ξενία". Είναι, δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιστεύουμε ότι σε τοπικό επίπεδο η αξία τους είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη και πάρα πολύ πιο αποτελεσματική. Μία από τις πιο συμβολικές μεταφορές ιδιοκτησίας που θα κάνουμε θα είναι, βεβαίως, και οι τάφοι των Βενιζέλων, που σε συντονισμό με την Περιφέρεια θα έρθουν πια στην ιδιοκτησία της Κρήτης».
Ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι «όλα αυτά βεβαίως είναι αρχή. Είναι για να τα συζητήσει ο κάθε Δήμος, να τα συζητήσει η Περιφέρεια, να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση για το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θέλει το νησί και με βάση αυτό να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει πρακτικά και η μεταβίβαση αυτών των πραγμάτων».

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Χανίων και Ηρακλείου και Παγκρήτιο Στάδιο), γνωστοποίησε ότι θα παραχωρηθούν στην αιρετή Περιφέρεια, η οποία θα έχει συνεργασία για τις υποδομές αυτές με τους άμεσα ενδιαφερόμενους Δήμους.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Ερωτηθείς αν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση μετά τη γνωμοδότηση του κοινού οργάνου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), σύμφωνα με την οποία το Λιμενικό Περίπτερο δεν πρόκειται να χαρακτηριστεί νεότερο διατηρητέο μνημείο, ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι «η υπογραφή δεν έχει μπει ακόμα. Αλλά η απόφαση του ΚΑΣ έχει λήξει και άρα για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει πρόβλεψη για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της Δημοτικής Αγοράς, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «είναι ένα καταπληκτικό μνημείο και ένα από τα αγαπημένα μου στα Χανιά, είναι όμως ένα μνημείο το οποίο θέλει πάρα πολλά χρήματα για να αποκατασταθεί και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ώριμες μελέτες. Προφανώς αν προχωρήσουν οι μελέτες θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία που έχει κάτι τέτοιο για τα Χανιά».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Γερουλάνο με τα αιτήματα του Δήμου προς το Υπουργείο (αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα αυτό στο αυριανό φύλλο των «Χ.Ν.»), εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του Υπουργού.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Δήμου μας. Μας είπε, αυτά έχω τώρα έτοιμα, αυτά μπορώ, θα παραδώσουμε το υπόμνημα του Δήμου Χανίων, το ίδιο κάνει και η Αντιπεριφέρεια, και σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν απαντήσεις».
Ο κ. Σκουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκκρεμότητες που αφορούν τις αθλητικές υποδομές.
«Για τη συνέχιση των εργασιών σε σχέση με τη μελέτη για το εθνικό στάδιο ήταν θετικός. Για το ποδηλατοδρόμιο η θέση του Δήμου παραμένει ίδια: να μας δώσουν το ποδηλατοδρόμιο εφ' όσον ολοκληρωθεί η εργολαβία. Αν ολοκληρωθεί η εργολαβία, το ποδηλατοδρόμιο ο Δήμος θα το αναλάβει και θα αναλάβει και το κόστος αποπεράτωσης του έργου».
Όσον αφορά το νέο κολυμβητήριο, ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι «είπαμε να ξεκαθαρίσουμε τα τοπικά προβλήματα. Αν δεν ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό ο Δήμος δεν μπορεί να μπει μέσα. Ακολούθως, θα βρεθούμε στην Αθήνα, θα γίνει μια ειδική συνάντηση πάλι, να δούμε αν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μπορεί να συμβάλλει κατά ένα ποσοστό στις λειτουργικές δαπάνες, η Περιφέρεια κατά ένα ποσοστό και το μεγαλύτερο ποσοστό ο Δήμος πρέπει να το ανοίξουμε, γιατί είναι μια επένδυση που την έχει ανάγκη ο τόπος μας».
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο συμμετείχαν οι βουλευτές Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, Λίτσα Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι γενικοί γραμματείς Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής και Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής Γιάννης Πυργιώτης, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το σπίτι του Βενιζέλου
Ο κ. Γερουλάνος επισκέφθηκε χθες το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα καθώς και τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», όπου ξεναγήθηκε από τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη.
«Είναι πράγματι μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη συγκίνηση να επισκέπτεται κανείς το σπίτι του Βενιζέλου. Είναι ένα σπίτι μέσα στο οποίο μεγάλωσε η Ελλάδα. Και είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε φέτος να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τα έργα που πρέπει να γίνουν σε αυτό το σπίτι», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Γερουλάνος, τονίζοντας ότι τα έργα «θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα».
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου «αγγίζει» τα 3 εκατ. 400 χιλιάδες ευρώ.

Το νέο Μουσείο
Η δημοπράτηση του έργου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 17 εκατ. 835 χιλιάδες ευρώ.
Kallikrates Chania:EXANGELIES BY THE MINISTER OF CULTURE AND TOURISM IN CHANIA-Satisfaction
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου