ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-Δήμοι χωρίς πόρους

Όπως δημοσιεύτηκε την 24-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων θα έχουν οι Δήμοι εντός του 2012, αν τους δοθούν μόνο οι πιστώσεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του κράτους για την επόμενη χρονιά!
Αυτό επεσήμανε χθες από τα Χανιά ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, τονίζοντας ότι το οικονομικό ζήτημα καθώς και θεσμικά επιμέρους θέματα, που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση, αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους δημάρχους όλης της χώρας.
Τα προβλήματα -οικονομικά, γραφειοκρατικά, θεσμικά και άλλα- που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, έντεκα μήνες μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», συζητήθηκαν χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης       -κεκλεισμένων των θυρών- των δημάρχων της Δυτικής Κρήτης, στο γραφείο του δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, παρουσία του κ. Κουράκη.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι «το 2012 είναι μια δύσκολη χρονιά. Από τον προϋπολογισμό διαφαίνεται μεγάλη περικοπή πόρων. Ο υπουργός κ. Γιαννίτσης είπε να κρατήσουμε έναν αστερίσκο, ότι δεν θα είναι αυτοί οι πόροι, θα είναι πολύ περισσότεροι. Αν όμως είναι αυτοί οι πόροι που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες».
Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές και δεν υποχωρούμε πέρα από αυτές». Αυτές αφορούν «τα οικονομικά, τα θεσμικά, τα ζητήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνει ο επίτροπος σε έλεγχο σκοπιμότητας. Για τη νομιμότητα, ναι. Για τη σκοπιμότητα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας, που πρέπει να λυθούν και τα οποία δεν έχουν κανένα κόστος», σημείωσε.
Ο κ. Κουράκης γνωστοποίησε, πάντως, ότι «ήδη υπάρχει μία διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα ως προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε., ότι θα δοθεί η επόμενη δόση των παρακρατηθέντων μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δοθεί άλλη μία δόση Σ.Α.Τ.Α. και αυτό είναι πάρα πολύ καλό και φαντάζομαι να μην έχουμε καμία καθυστέρηση στο δωδεκατημόριο, που είναι οι Κ.Α.Π., για τα λειτουργικά έξοδα». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, «για τα οικονομικά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2012».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουράκης και στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, σημειώνοντας ότι «εκείνο που έχουμε πει είναι να δοθεί μία παράταση, διότι ουσιαστικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και από την 1η Ιανουαρίου πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη, αλλά δυστυχώς -και δεν ξέρω γιατί παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο στην Κρήτη- όλοι οι διαγωνισμοί είναι άγονοι. Εμείς, λοιπόν, ζητάμε μια παράταση μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ούτως ώστε να μπορούμε να προετοιμαστούμε για τη νέα σχολική χρονιά κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις. Δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία ότι θα έχει μια εικόνα αυτή την εβδομάδα, απ’ όλη την Ελλάδα, πόσοι διαγωνισμοί είναι άγονοι, για να μας δώσει κατευθύνσεις ή να κινηθούμε στην κατεύθυνση επιχορήγησης των Δήμων για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα μεταφέρουμε τους μαθητές, αν δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη από την 1η Ιανουαρίου 2012».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Είναι γεγονός ότι στο ξεκίνημά του ο 'Καλλικράτης', πέραν από τη μεγάλη διοικητική μεταβολή που επιφέρει, υφίσταται δοκιμασία στο σύνολό του, λόγω της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ότι ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, σημειώνοντας ότι «είναι μειωμένες όλες οι πιστώσεις. Ισα - ίσα οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (Κ.Α.Π.) πράγματι συνεχίζονται και αυτό, τουλάχιστον εμάς στον Δήμο Χανίων, μας κρατάει για να μπορούμε να πληρώνουμε τους μισθούς. Από ’κει και πέρα, η Σ.Α.Τ.Α. ήρθε μειωμένη. Από 3,2 εκατ. ευρώ που είχαμε γράψει έχουν έρθει 600.000 ευρώ. Το πρόγραμμα 'Θησέας' έχει 'κολλήσει'. Οι πιστώσεις για τη μεταφορά μαθητών είναι μειωμένες εξ ου και ο διαγωνισμός που έγινε προχθές απέβη άγονος. Με το υπάρχον καθεστώς της παλιάς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι πιστώσεις ήταν γύρω στο 1,8 εκατ. ευρώ. Εμάς μας εστάλη μια απόφαση για 1,2 εκατ. ευρώ, που ήρθαν και αυτά τα χρήματα ακόμα».
Ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε ότι «μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. σήμερα» (χθες) «και είναι πάρα πολύ ανήσυχοι ότι αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί και το 2012».
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι θα πρέπει «να ευχόμεθα και να προσευχόμεθα όλοι να σωθεί η χώρα. Αν σωθεί η χώρα, μπορεί να σωθούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο 'Καλλικράτης' και κάθε Δήμος χωριστά. Διαφορετικά, δεν βλέπω φως στο τούνελ».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος μαζί με τον κ. Κουράκη ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, μεταξύ του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με τα μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών των Π.Ε.Δ. όλης της Ελλάδας, τόνισε ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των περικοπών από πλευράς κεντρικής εξουσίας.
«Το 2010 σε σχέση με το 2009 εγγράψανε οι δήμαρχοι των 'Καποδιστριακών' Δήμων περίπου το 50%. Εμείς πέρυσι, όταν κάναμε τον προϋπολογισμό για το 2011, γράψαμε μόνο αυτό που μας καταβάλανε, που ήταν το 50%, δηλαδή πήγαμε στο 25%. Και από αυτό, αυτή τη στιγμή μας έχουν καταβάλει μόνο το 30%. Οι τέσσερις πρώην 'Καποδιστριακοί' Δήμοι που συγκρότησαν τον 'Καλλικρατικό' Δήμο Πλατανιά είχαν, συνολικά, Σ.Α.Τ.Α. που ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο νέος Δήμος Πλατανιά έχει πάρει 300.000 ευρώ. Και το πιθανότερο είναι ότι θα μας πουν να κάνουμε τεχνικό πρόγραμμα για το 2012 με αυτό το ποσό. Μέσα σε τρία χρόνια, ένα προς οκτώ η αναλογία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλανδράκης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει «οπωσδήποτε, από τη μια, όσο μπορούμε, να σταματήσουμε δαπάνες, οι οποίες για τον άλφα ή βήτα λόγο μπορεί να είναι τρίτης βαθμίδας προτεραιότητας -δεν θέλω να πω ότι δεν χρειάζονται- και από την άλλη πρέπει να μαζέψουμε ό,τι έσοδα μπορούμε, γιατί δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν πάρα πολλές οφειλές στους Δήμους από τρίτους. Και ακόμη, αν η πολιτεία δεν ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με τους Δήμους τότε το εγχείρημα του 'Καλλικράτη' πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει ένδοξο τέλος», κατέληξε ο κ. Μαλανδράκης.


Kallikrates Chania:ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-Δήμοι χωρίς πόρους
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου