Υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης

Όπως δημοσιεύτηκε την 24-11 -2011 στο neatv.gr


«Ξεκινάμε από την Κρήτη, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica, που για μια ακόμη φορά δείχνει ότι διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να τραβήξουν μπροστά και να δώσουν νέα ώθηση, νέα πνοή στην αναπτυξιακή διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης, που έγινε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΕπ και της Παγγκρήτιας Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παραβρέθηκαν και έκαναν σύντομες δηλώσεις, εκτός από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Π. Σακελλάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Ι. Λεμπιδάκης, και ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κ. Παπαδόπουλος.

«Το πρόγραμμα Jessica είναι ένας νέος καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στη χώρα μας και στηρίζεται στην «αειφορία» της επενδυτικής δραστηριότητας» τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε: «Στόχος του είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και ταυτόχρονα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Εργοστάσια ανακύκλωσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης και εγκαταλειμμένης δημόσιας περιουσίας, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, τεχνολογικά πάρκα και πολλές άλλες ακόμη δράσεις, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος. Όλοι τους, τομείς που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, να αναδείξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μα το κυριότερο, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Επισημαίνεται ότι η Κρήτη θα είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα, η οποία θα ενεργοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς πόρους του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessica, αξιοποιώντας 15 εκατ. Ευρώ, από το σύνολο των 258 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος. Τα χρήματα αυτά μπορούν να επενδυθούν σε έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έργα να είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, δηλαδή να παράγουν έσοδα, έτσι ώστε να καλύπτουν τη λειτουργία τους μακροπρόθεσμα και να φέρουν πόρους στην Περιφέρεια, ώστε να υλοποιεί μελλοντικά αντίστοιχα έργα. Τα έργα αυτά προωθούν τη συνεργασία των ιδιωτών με το δημόσιο, αφού επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις σε συνεργασία με τους Δήμους ή άλλους τοπικούς δημόσιους φορείς.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε: «Θέλω να συγχαρώ την Παγκρήτια Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την ταχύτητα και την προσήλωσή τους στο να κόψουν πρώτες το νήμα ώστε η Κρήτη να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό. Και βεβαίως τον Περιφερειάρχη, τον Σ. Αρναουτάκη, που είμαι σίγουρος ότι στήριξε και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτό το νέο εγχείρημα».

Tο πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού:

"Στο Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και αρκετούς μήνες πλέον δίνουμε μια σκληρή μάχη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κάτω από ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες:

για να χτίσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης στη χώρα,

να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία επενδύσεων και ένα ριζικά νέο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον,

για να φέρουμε πιο κοντά, να συμφιλιώσουμε το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα προωθώντας επενδύσεις που πραγματικά παράγουν προστιθέμενη αξία στις ζωές των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Σήμερα λοιπόν είμαι τριπλά περήφανος διότι εγκαινιάζουμε μια δράση που καλύπτει και τους τρεις στόχους που μόλις ανέφερα. Και επιπλέον τη δράση αυτή την ξεκινάμε από την Κρήτη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το πρόγραμμα Jessica είναι ένας νέος καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που για πρώτη φορά εφαρμόζουμε στη χώρα μας και στηρίζεται στην «αειφορία» της επενδυτικής δραστηριότητας. Στόχος του είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας και ταυτόχρονα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Εργοστάσια ανακύκλωσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης και εγκαταλειμμένης δημόσιας περιουσίας, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, τεχνολογικά πάρκα και πολλές άλλες ακόμη δράσεις, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος. Όλοι τους, τομείς που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, να αναδείξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, μα το κυριότερο, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ξεκινάμε λοιπόν από την Κρήτη, το πρόγραμμα αυτό, που για μια ακόμη φορά δείχνει ότι διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για να τραβήξουν μπροστά και να δώσουν νέα ώθηση, νέα πνοή στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θέλω να συγχαρώ την Παγκρήτια Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την ταχύτητα και την προσήλωσή τους στο να κόψουν πρώτες το νήμα ώστε η Κρήτη να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό. Και βεβαίως τον Περιφερειάρχη, τον Σ. Αρναουτάκη, που είμαι σίγουρος ότι στήριξε και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτό το νέο εγχείρημα.

Δύο λόγια και για την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η παρουσία σας σήμερα εδώ κ. Σακελλάρη είναι μόνο η αρχή μιας σειράς νέων πρωτοβουλιών που το Υπουργείο μας έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με την ΕΤΕπ με στόχο την εξασφάλιση της μακροχρόνιας αναπτυξιακής χρηματοδότησης στην Ελληνική οικονομία.

Η συμβολή της ΕΤΕπ στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών υπήρξε καθοριστική για να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να βρεθούν και άλλοι δρόμοι για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αναπτυξιακών έργων υποδομής στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ θερμά για αυτό, και σύντομα θα χαρώ να σας έχουμε και πάλι κοντά μας για να ανακοινώσουμε μαζί τις σημαντικές τροποποιήσεις των κοινοτικών κανονισμών που θα ανοίξουν το δρόμο για το μεγάλο ζητούμενο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας".

Share Kallikrates Chania:Υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου