Η δημιουργία ισχυρής ομάδας παραγωγών 'αβοκάντο' και η αναγνώριση του χανιώτικου και κρητικού αβοκάντο ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) με χαρακτηριστικό brand name αποτελούν μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας του συγκεκριμένου προϊόντος στην Κρήτη, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 10 - 15.000 στρέμματα, από 5.000 που καλλιεργούνται μέχρι σήμερα.
Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της εσπερίδας με θέμα «Παραγωγή και εμπορία του αβοκάντο - Προβλήματα και νέες τάσεις», που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και τις Ομάδες Παραγωγών, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιουλιανός Τσιράκης», στον Σκινέ, παρουσία δεκάδων αγροτών.
Στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας εσπερίδας έγιναν σημαντικές επισημάνσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή και την εμπορία του συγκεκριμένου προϊόντος, με τους ομιλητές να υπογραμμίζουν μια σειρά από βήματα που είναι αναγκαία για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας του αβοκάντο στην Κρήτη και ειδικότερα στον Νομό Χανίων, όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές. Υπενθυμίζεται ότι το 85% της ετήσιας ποσότητας αβοκάντο στην Ελλάδα παράγεται στον Νομό Χανίων.
Αλλα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της εσπερίδας είναι ότι κρίνεται απολύτως αναγκαίος ο προγραμματισμός και ο έλεγχος νέων φυτεύσεων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει εισαγωγή και μελέτη προσαρμοστικότητας νέων ποικιλιών (όψιμων) και νέων ανθεκτικών υποκειμένων από το Ινστιτούτο πριν γίνει εμπορική διάθεση.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκατασταθούν πειραματικές φυτείες με διάφορα υποκείμενα πυκνής φύτευσης, ενώ απαραίτητο είναι να γίνονται ενημερωτικά προγράμματα για φυτωριούχους καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα σύμπραξης φυτωριούχων και δημοσίων ιδρυμάτων (π.χ. πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής») με σκοπό την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και παράλληλα θα μπορεί να ανταγωνισθεί το εισαγόμενο φυτωριακό υλικό.
Αλλα αναγκαία βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξης της καλλιέργειας αβοκάντο είναι η χορήγηση κινήτρων στους παραγωγούς για επέκταση της καλλιέργειας και ένταξής τους σε συστήματα πιστοποίησης και βιολογικής καλλιέργειας, η συνεχής υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών στις νέες τεχνικές καλλιέργειας, η ενίσχυση του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων με εξειδικευμένο προσωπικό και η υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για τη βιολογική και θρεπτική αξία του αβοκάντο.
Kallikrates Chania:ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-Δημιουργία ομάδας παραγωγών για το αβοκάντο;
click here to translate article
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου