ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-«Κρητική διατροφή για καλή υγεία»

Όπως δημοσιεύτηκε την 27-04-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή, αυτό είναι το μήνυμα του προγράμματος με τίτλο 'Κρητική Διατροφή: Απλός, υγιεινός και οικονομικός τρόπος διατροφής' που ξεκίνησε να υλοποιεί από χθες, ο Δήμος Χανίων και το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με δεκαπενταμελή Ομάδα Διαιτολόγων των Χανίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών δημοτικών σχολείων καθώς και στα Χανιά παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Οι ομιλητές διαιτολόγοι - διατροφολόγοι που συμμετέχουν στα μαθήματα Αγωγής Υγείας, είναι οι: Μακρατζάκη Χριστίνα, Λουκάκη Μαρία (2ο Δημοτικό), Βουτσαδάκη Ελπίδα, Πατεράκη Μελίνα (5ο Δημοτικό), Πετράκη Γεωργία, Τσικαλάκη Ειρήνη (6ο Δημοτικό), Κόρακα Ευαγγελία, Μπονατάκη Μαρία (8ο Δημοτικό), Παπαδογιάννη Κωνσταντίνα, Τελιοπούλου Χαρούλα (10ο Δημοτικό), Αρχοντάκη Ειρηνη, Καρδαμάκη Ασημένια (Μουρνιές), Κατεχαράκης Αντώνης, Τσεπέτης Αιμίλιος (Σούδα).
Οπως επεσήμανε η διαιτολόγος - διατροφολόγος κα Χριστίνα Μακρατζάκη, «προσπαθούμε, να μάθουμε στα παιδιά της ομάδες τροφίμων και τα ωφέλιμα συστατικά τους, παρουσιάζοντας τα μέσα από την Κρητική διατροφή. Δυστυχώς σήμερα δεν ακολουθούμε την Κρητική
διατροφή γι? αυτό και παρατηρούμε αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, χοληστερίνης, σακχάρου στα μικρά παιδιά».
Μιλώντας για την Κρητική διατροφή η κα Μακρατζάκη, επεσήμανε ότι βασίζεται στα δημητριακά, στα χόρτα, στα φρούτα και στο ελαιόλαδο.
Ωστόσο, «στην εποχή μας», όπως τόνισε η ίδια, «οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, επεξεργασμένα δημητριακά (δηλαδή όχι ολικής αλέσεως, σίκαλης ή από κριθάρι), δεν τρώνε λαχανικά, τα φρούτα που πρέπει, αλλά προτιμούν το "γρήγορο" φαγητό και τα γλυκά».
Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που βρίσκονται μακρυά από τον Κρητικό τρόπο διατροφής, έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία και μάλιστα σε παιδιά μικρής ηλικίας έως 12 ετών και εφήβους.
"Ασπίδα προστασίας" για το παιδί είναι οι σωστές διατροφικές βάσεις.
Η κα Μακρατζάκη απέδωσε τον λανθασμένο τρόπο διατροφής στον σύγχρονο τρόπο ζωής της οικογένειας. «Οι γονείς δεν προλαβαίνουν να μαγειρεύουν, οι μαμάδες βρίσκονται λίγο χρόνο στο σπίτι λόγω της δουλειάς ενώ τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο, πολλοί αγοράζουν πιο οικονομικά φαγητά που όμως έχουν χαμηλή ποιότητα.
Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στην Κρητική διατροφή, τα όσπρια, τα χόρτα, τα λαχανικά και να περιορίσουν τις μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών, σνακ και γλυκών, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή που θα καλύπτει την ανάπτυξη, την υγεία και τη σωματική και πνευματική τους δύναμη» τόνισε η κα Μακρατζάκη ενώ πρόσθεσε «αν οι γονείς καλύψουν τα παιδιά από μικρή ηλικία με τα σωστά διατροφικά συστατικά τα έχουν προστατέψει σημαντικά και στην ενήλικη ζωή. Διότι ένα παχύσαρκο παιδί, έχει πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή.
Αρα δημιουργώντας σωστές διατροφικές βάσεις, το προστατεύει από πιθανές ασθένειες στο μέλλον».

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Από την πλευρά της η διαιτολόγος - διατροφολόγος κα Μαρία Λουκάκη τόνισε πως ένα παιδί που είναι παχύσαρκο από μικρή ηλικία, έχει αυξημένες πιθανότητες να παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία του.
«Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα, συνήθως, μένουν παχύσαρκα και στην ενήλικη ζωή. Και βέβαια η παχυσαρκία συνοδεύεται με πολλά προβλήματα υγείας. Βλέπουμε μικρά παιδιά να αναπτύσσουν τον διαβήτη τύπου 2, που είναι ο διαβήτης των ενηλίκων. Επίσης έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και εμφανίζουν υψηλή πίεση.
Ετσι μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην ηλικία των 30 ετών, εμφανίζουν παθήσεις που κανονικά θα συναντάμε σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών» ανέφερε η κα Λουκάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, τα μεγάλα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη, οφείλονται στο ότι οι γονείς έχουν απομακρυνθεί από την Κρητική διατροφή.
«Δυστυχώς σήμερα έχουν αντιστραφεί τα Κρητικά πρότυπα. Η Κρήτη φημιζόταν για τον διατροφικό της πλούτο που εξασφαλίζει περισσότερη μακροζωία και υγεία! Τώρα τα παιδιά έχουν κάνει στροφή σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, με "γρήγορο", επεξεργασμένο φαγητό. Κάτι που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής της οικογένειας που δεν προσπαθεί να το αλλάξει. Θα συμβούλευα τα παιδιά να μην προτιμούν το έτοιμο φαγητό αλλά το σπιτικό» σημείωσε.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Χρυσούλα Χατζηδάκη τόνισε ότι «το πρόγραμμα που υλοποιούμε πιλοτικά σε επτά δημοτικά σχολεία του δήμου Χανίων στοχεύει στην υιοθέτηση μιας διαφορετικής στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών όσον αφορά, το είδος αλλά και την ποσότητα της διατροφής με δεδομένο ότι η Ελληνική οικογένεια εγκαταλείπει σταδιακά τις δοκιμασμένες παραδοσιακές συνταγές της Κρητικής διατροφής, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών στην Κρήτη.
Ευελπιστούμε και σχεδιάζουμε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το ίδιο πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία αλλά και στα Γυμνάσια του Δήμου μας» σημείωσε.







Kallikrates Chania:ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-«Κρητική διατροφή για καλή υγεία»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου