ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-Αντιπαραθέσεις για τη στέγαση Υπηρεσιών

Όπως δημοσιεύτηκε την 17-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Αιχμές και διαξιφισμοί για το θέμα της οριστικής στέγασης των Υπηρεσιών του 'Καλλικρατικού' Δήμου Χανίων, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, υπήρξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ συμπολίτευσης και δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, επισημάνθηκε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Δήμος δεδομένου ότι από τους 728 εργαζόμενους, τον Ιανουάριο του 2011, έχουν απομείνει 587 σήμερα (μόνιμοι και αορίστου χρόνου).
Αφορμή για τους διαξιφισμούς στάθηκε η ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη ότι στις 30 Μαΐου θα υπογραφεί η σύμβαση για την ανακατασκευή του Παλιού Τελωνείου, με αποτέλεσμα η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ) να μεταστεγαστεί εντός του μήνα στο πρώην δημαρχείο Νέας Κυδωνίας έως την ολοκλήρωση των εργασιών, σε δύο περίπου χρόνια.
Τη διαφωνία του με τη μετεγκατάσταση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ εκτός της πόλης των Χανίων εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης 'Χανιά - 21ος αιώνας' Άρης Παπαδογιάννης, κάνοντας λόγο για «μακρινή απόσταση» και για την ανάγκη στέγασης της Υπηρεσίας «μέσα στην πόλη για να διευκολύνονται οι πολίτες».
Η επισήμανση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σκουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση των Υπηρεσιών και για την ανάπτυξη των περιαστικών περιοχών. «Όταν θα πούμε ότι θα φύγει η Πολεοδομική Υπηρεσία και η Τεχνική Υπηρεσία από το κέντρο της πόλης και θα φωνάζουν οι εργαζόμενοι τι θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο; Θα χαϊδέψουμε αυτιά;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων.
Το θέμα της στέγασης των Υπηρεσιών του 'Καλλικρατικού' Δήμου Χανίων είχε θέσει, αρχικά, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης 'Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία' Γιώργος Τσαπάκος, ο οποίος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Φέρτε την πρότασή σας, να απλωθούν οι Υπηρεσίες σε όλο τον 'Καλλικρατικό' Δήμο και μη μας κατηγορείτε», απάντησε στον δήμαρχο Χανίων ο κ. Τσαπάκος, ζητώντας «μελέτη για να μη λειτουργούμε συνεχώς με τη λογική του προσωρινού».
«Δεν κατηγορώ εσάς», διευκρίνισε ο κ. Σκουλάκης.
«Όταν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός θα τον συζητήσουμε. Το αν ο Δήμος είναι ένας δεν εξαρτάται από το αν στέλνουμε από μια Υπηρεσία στους πρώην περιαστικούς Δήμους, αλλά από το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιοχές, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπαδογιάννης.
«Πείτε πού να πάει η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ. Δεν άκουσα πρόταση», αντέτεινε ο κ. Σκουλάκης.
«Εάν δεν είστε ικανοί μετά από 1,5 χρόνο να κάνετε πρόταση ευχαρίστως να σας την κάνουμε», σχολίασε ο κ. Παπαδογιάννης.
Τελικά, ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε δεκαπέντε ημέρες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε το πλήρες πρόγραμμα ανάπτυξης των Υπηρεσιών του Δήμου».
«Συμφωνούμε με την προσωρινή μετεγκατάσταση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και μας αρκεί η δέσμευση του κ. δημάρχου ότι θα υπάρξει ενημέρωση σε 15 ημέρες», σημείωσε εκ μέρους της δημοτικής παράταξης 'Δήμος Ενεργών Πολιτών' ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Κουρούσης.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Κυνηγός ζήτησε την ενίσχυση της γραμματειακής υποστήριξης της Οικονομικής Επιτροπής, αίτημα με το οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 'Λαϊκή Συσπείρωση' Νίκος Παπαντωνάκης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Κώστας Πρωτοπαπαδάκης παραδέχθηκε ότι εξαιτίας του φόρτου εργασίας υπάρχει πρόβλημα και είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.
Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος τόνισε «έχουμε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό» και γνωστοποίησε ότι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές Υπηρεσίες του νέου 'Καλλικρατικού' Δήμου Χανίων -εξαιρουμένων των Νομικών Προσώπων (Οργανισμών, Επιχειρήσεων κ.λπ.) ανέρχονταν σε 728 τον Ιανουάριο του 2011. Σήμερα, το προσωπικό ανέρχεται σε 587 άτομα. Τα 141 άτομα είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε έληξαν οι συμβάσεις τους, πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης.
Και συνέχισε: «Δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού δεν υπάρχει ούτε από εμένα ούτε από κανένα δήμαρχο στην Ελλάδα. Από καμία Υπηρεσία του κράτους. Καλώς ή κακώς αυτό είναι, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τον νόμο. Άρα, ενίσχυση προσωπικού με πρόσληψη νέων ανθρώπων δεν υπάρχει. Περιμένουμε τους 32 εποχικούς για την καθαριότητα, τους διμηνίτες, που μπορούμε να πάρουμε μετά τη δεύτερη αλλαγή του νόμου χωρίς ΑΣΕΠ και χωρίς την υπογραφή από τέσσερις υπουργούς -αυτό άλλαξε ευτυχώς- και περιμένουμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης με τους πενταμηνίτες της Κοινωνικής Εργασίας».

Αγιοι Απόστολοι και ΣτΕ
Την Πέμπτη 24 Μαΐου θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν καταθέσει κληρονόμοι παλαιών ιδιοκτητών, οι οποίοι ζητούν να τους επιστραφούν 48 περίπου στρέμματα δημόσιας έκτασης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, υποστηρίζοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε ο αρχικός σκοπός της απαλλοτρίωσης. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο κ. Σκουλάκης, ο οποίος ζήτησε να παραβρεθεί στο δικαστήριο αντιπροσωπία του Δήμου Χανίων αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, και από εκπροσώπους (επικεφαλής ή δημοτικούς συμβούλους) των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πρόταση που έγινε δεκτή.

Πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Υ.Α.Χ.
Στα σούπερ μάρκετ του Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του 'Καλλικρατικού' Δήμου Χανίων καθώς και σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών μπορούν, πλέον, οι καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., χωρίς επιβάρυνση, όπως γνωστοποίησε χθες η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων Νίκη Αποστολάκη.


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-Αντιπαραθέσεις για τη στέγαση Υπηρεσιών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου