Κώστας Τσόκλης¨¨Προσκύνημα στη Σπιναλόγκα

Όπως δημοσιεύτηκε την 18-5 -2012 στο neatv.gr

Ολοκληρώθηκαν οι εικαστικές παρεμβάσεις του καταξιωμένου καλλιτέχνη, που έχει μετατρέψει ολόκληρο το νησί σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Στις 2 Ιουνίου τα εγκαίνια του τολμηρού εγχειρήματος

Σ' έναν ιερό τόπο προσκυνήματος με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον έχει μετατρέψει ο Κώστας Τσόκλης τη Σπιναλόγκα, το νησί που ταυτίστηκε με τις βασανισμένες ζωές των λεπρών.

Ο καταξιωμένος Ελληνας καλλιτέχνης έχει πλέον ολοκληρώσει τις εικαστικές παρεμβάσεις του στο νησί και το έχει μετατρέψει σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουνίου, για να «παραδοθεί» αμέσως μετά στον φυσικό αποδέκτη του, το κοινό.

Λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια του τολμηρού και ιδιαίτερα ενδιαφέροντος αυτού καλλιτεχνικού εγχειρήματος, ο Κώστας Τσόκλης μας ξενάγησε, μαζί με την ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης, στη δική του Σπιναλόγκα.

«Το νησί για μένα είναι ένας χώρος προσκυνήματος. Θέλω να κάνω μια παρέμβαση για να δώσω μια εικαστική λύτρωση με τη χαρά της ζωής και όχι τη δυστυχία της ζωής.

Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η τέχνη», εξομολογήθηκε ο ίδιος και συμπλήρωσε με νόημα: «Οταν φεύγει ο επισκέπτης από το νησί θέλω να λέει "πήγα στην Κρήτη και είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική παρέμβαση στη Σπιναλόγκα" και να μην λέει "πήγα στη Σπιναλόγκα όπου υπήρχε μια εικαστική παρέμβαση..."».

Συμβολισμοί
Κι έπειτα άρχισε να μας εξηγεί έναν έναν τους συμβολισμούς των παρεμβάσεών του στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του νησιού. Πρώτα απ' όλα αναφέρθηκε στον τεράστιο σταυρό που συναντήσαμε στην είσοδο της Σπιναλόγκας:

«Ο σταυρός είναι ένα σύμβολο μαρτυρίου. Μπροστά στην είσοδο του νησιού το μετατρέπει αυτόματα σε μνημείο προσκύνησης, που παύει να είναι ένας τουριστικός τόπος. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφθεί το νησί με σεβασμό».

Λίγο πιο κάτω, στο εσωτερικό του νησιού, βλέπουμε ξαφνικά μπροστά μας το ομοίωμα ενός μετέωρου ανθρώπου. «Μέσα από τον μετέωρο άνθρωπο θέλω να πω για τις αυτοκτονίες που γίνονταν στο νησί. Πολλές φορές, από νέος, έχω αναρωτηθεί γιατί η τέχνη να εμπνέεται από τη δυστυχία παρά από την ευτυχία και έλεγα πως θα 'θελα να δω πώς είναι τελικά μια τέχνη που εμπνέεται από την ευτυχία. Δυστυχώς, στο ερώτημα αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να απαντήσω...».

Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός.

Τη Σπιναλόγκα θα αναδείξει ένας σπουδαίος εικαστικός, ο Κώστας Τσόκλης, που μέσα από τη δική του ματιά περιγράφει το δράμα που περνούσαν οι άνθρωποι που ζούσαν στο νησί».

ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ
Προχωρώντας μέσα στα σοκάκια της Σπιναλόγκας βλέπουμε καθρέφτες, πολλούς, μεγάλους καθρέφτες για την παρουσία των οποίων ο καλλιτέχνης μάς εξηγεί: «Οι καθρέφτες έχουν μια διπλή σημασία: πρώτα απ' όλα να βάζουν τον επισκέπτη ενώπιον του εαυτού του. Να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε κι εμείς οι ίδιοι να ήμασταν στη θέση των ανθρώπων αυτών που έζησαν στο νησί. Ξέρετε ότι στη Σπιναλόγκα δεν είχαν καθρέφτες καθόλου, για τους γνωστούς λόγους, δεν ήθελαν να βλέπουν την παραμόρφωση. Εγώ πλημμυρίζω το νησί με καθρέφτες και έρχομαι να διαμαρτυρηθώ και σήμερα, όλοι εμείς εδώ πέρα μπορούμε να δούμε τα πρόσωπά μας στους καθρέφτες. Είναι λοιπόν μια λύτρωση γι' αυτό που αισθανόμαστε κι ότι είμαστε καλά».

«ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ»
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας, Βαγγέλης Μαυρικάκης, εξέφρασε την πεποίθηση πως το θαυμάσιο αυτό εικαστικό γεγονός θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την επισκεψιμότητα του νησιού.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ - ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου