ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΗΤΗΣ - ΚΙΕΒΟΥ-Πρωτόκολλο συνεργασίας

Όπως δημοσιεύτηκε την 19-05-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την προώθηση του τουρισμού, αλλά και της επιχειρηματικής - εμπορικής συνεργασίας, υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο περιφερειάρχης Κιέβου, Anatolii Prysiazhniuk.
Σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή των πρέσβεων Ελλάδας και Ουκρανίας, κυρίων Γεωργούντζου και Σκουρόφ αντίστοιχα, του προξένου της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, επισφραγίστηκε η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κρήτης και Κιέβου, για την ανάπτυξη του τουρισμού -όπου συμπεριλαμβάνεται και ο θρησκευτικός τουρισμός- αλλά και τη σύναψη εμπορικών συνεργασιών για την εξαγωγή των ποιοτικών κρητικών προϊόντων στην ουκρανική αγορά.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, την τελευταία διετία μέχρι σήμερα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση τουριστών από την Ουκρανία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη που ανέρχεται σε ποσοστό 72%, ενώ ήδη το κρητικό λάδι, αλλά και εμφιαλωμένο νερό του νησιού, βρίσκονται στις προθήκες των σούπερ μάρκετ της χώρας. Όπως επίσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές και άλλων κρητικών προϊόντων.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, για τον τουριστικό τομέα ενδιαφέρονται και Ουκρανοί επιχειρηματίες που συνεργάζονται με την Περιφέρεια του Κιέβου. Μάλιστα όπως προέκυψε υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των Ουκρανών για την αγορά 100 στρεμμάτων κρητικής γης προκειμένου να κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες για τη φιλοξενία υψηλού εισοδήματος τουριστών είτε από την Ουκρανία είτε από τις άλλες χώρες.
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, της αντιδημάρχου Αγγελικής Σχοιναράκη που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, των τουριστικών φορέων, των εξαγωγέων, αλλά και των παραγωγικών τάξεων, παρουσιάστηκε το πλαίσιο των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου και κατ’ επέκταση Ελλάδας Ουκρανίας.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εμφανώς ικανοποιημένος δήλωσε ότι με τη «σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας πιστεύω απόλυτα ότι με τη συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει θα βγουν ωφελημένες και οι δυο περιοχές. Ειδικότερα, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο περιφερειάρχη Κιέβου για τη σημαντική συμπαράσταση και βοήθεια που μας προσφέρει. Και εδώ αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η διαπεριφερειακή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής που συνεργάζεται» και πρόσθεσε: «Η Κρήτη δείχνει για μια ακόμα φορά την εξωστρέφειά της, την παρέμβασή της πάνω στην προώθηση του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, και του πολιτισμού και όλα αυτά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης».
Για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 72% από την Ουκρανία στην Κρήτη ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του νησιού και ευρύτερα της χώρας. «Η Περιφέρειά μας με στοχευμένες ενέργειες στο Κίεβο για τον τουρισμό, αλλά και για τον πρωτογενή μας τομέα, θα προωθήσει ό,τι χρειάζεται για να μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία. Η επόμενη συνάντηση γίνεται το φθινόπωρο στο Κίεβο με έκθεση προϊόντων της Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβεία μας».  
Ο περιφερειάρχης έκανε παράλληλα ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά στον Ελληνα πρέσβη στο Κίεβο, Γιώργο Γεωργούντζο, για τις ενέργειες που έχει κάνει προκειμένου η visa να εκδίδεται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που ευνοεί το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας.
Ο περιφερειάρχης Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «στο ταξίδι αυτό της Κρήτης, μέσα από το πρόσωπο του κ. Αρναουτάκη, βρήκαμε τη ζεστασιά τη φιλία και τη φιλοξενία. Εμείς αισθανόμαστε σήμερα την Κρήτη, όχι απλά φίλο, αλλά πολύ καλό φίλο». Αναφερόμενος στη φιλοξενία 65 παιδιών από την Ουκρανία για 15 ημέρες στην Κρήτη επεσήμανε: «Ηταν πολύ καλή κίνηση αυτή του κ. Αρναουτάκη να καλέσει με την αποστολή τα παιδιά από την Ουκρανία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και υποχρεωμένοι και κάναμε την ανάλογη πρόταση στον κ. Αρναουτάκη, ώστε τον επόμενο μήνα παιδιά από την Κρήτη να επισκεφτούν την Ουκρανία και το Κίεβο και να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της ουκρανικής ζωής. Θα ήθελα να ευχηθώ στον κρητικό και ελληνικό λαό, να ξεπεράσει γρήγορα την κρίση, να περάσει στην ανάπτυξη και να ζήσει όπως του αξίζει».

Ο πρόξενος της Ουκρανίας
Ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη, Γιάννης Λύτινας, αναφερόμενος στη χθεσινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας υπογράμμισε ότι «είναι πράγματι πολύ σημαντική και ένας από τους λόγους είναι ότι γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τη στιγμή μάλιστα που, ενώ από άλλες χώρες έχουμε πτώση του τουρισμού, από την Ουκρανία έχουμε σημαντική αύξηση. Η αύξηση αυτή μέχρι τον Μάιο -όπου βρισκόμαστε- ανέρχεται στο 72%. Υπολογίζουμε φέτος να ξεπεράσουμε στους 200.000 επισκέπτες από την Ουκρανία, τη στιγμή που πέρυσι είχαμε 98.000».
Για τη φιλοξενία των παιδιών από την Ουκρανία στην Κρήτη ο κ. Λίτινας είπε:
«Με τον ερχομό των παιδιών από την Ουκρανία -65 τώρα 500 που θα έρθουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού- αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κρήτης και της Περιφέρειας, με την εικόνα της φιλοξενίας που θα μεταφέρουν στην πατρίδα τους. Επίσης στο πλαίσιο της αμοιβαίας ανταλλαγής, μετά τον Ιούνιο παιδιά από την Κρήτη, θα επισκεφτούν την Ουκρανία».
Για την επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία ο κ. Λίτινας είπε χαρακτηριστικά:
«Στον εμπορικό τομέα έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το λάδι έχει μπει στα ουκρανικά ράφια. Το κρητικά νερά επίσης έχουν μπει και ακολουθεί άμεσα η σταφίδα, ενώ το μέλι έχει καλή προοπτική. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της σαιζόν πολλά κρητικά προϊόντα θα είναι σε ουκρανικά ράφια».
Μετά το πέρας της συνάντησης στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, η ουκρανική αποστολή συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, μετέβη στο Ρέθυμνο, με πρώτο σταθμό την ιστορική Μονή Αρκαδίου. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο Αρκάδι, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του μοναστηριού και ενημερώθηκαν για τα ιστορικά γεγονότα, που έκαναν το Αρκάδι γνωστό σε όλη την οικουμένη.
Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων της Περιφερειακής Ενότητας.
Σήμερα τα μέλη της αποστολής των Ουκρανών θα έχουν μια ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τις ομορφιές της Κρήτης, ξεκινώντας την περιήγησή τους στις 10.30 το πρωί από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.


Kallikrates Chania:ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΗΤΗΣ - ΚΙΕΒΟΥ-Πρωτόκολλο συνεργασίας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου