Ξεκινά σήμερα το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ στον Άγιο Νικόλαο

Όπως δημοσιεύτηκε την 09-6 -2012 στο flashnews.gr
Ξεκινά το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο σήμερα και  αύριο στην πλαζ του ΕΟΤ με ελέυθερη είσοδο για το κοινό.
Το φεστιβάλ μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει Ποδηλατοπεριπέτεια, Κατασκευή αεροστάτων με ανακυκλώσιμα υλικά και Εργαστήριο κατασκευής πήλινων μινωικών και αρχαίων παιχνιδιών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα με τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ 3ου ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

«Ποδηλατοπεριπέτεια»
Φίλοι του ποδηλάτου
Αμέσως μετά την έναρξη του φεστιβάλ, στο χώρο του μπάσκετ θα γίνουν παιχνίδια και δράσεις με ποδήλατα και επίδειξη δεξιοτήτων.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.30-20.00


«Κατασκευή αεροστάτων με ανακυκλώσιμα υλικά»
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Με την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί, παλιές εφημερίδες και περιοδικά, κι ένα μικρό «τέχνασμα» μπορούμε να φτιάξουμε πολύ όμορφα αερόστατα.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.30-20.00


«Φυσική Δόμηση και Κομπ»
Ομάδα Φυσικής Δόμησης Κρήτης – Γιώργος Σακελλάρης και Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Με υλικά που βρίσκονται στην φύση, όπως το χώμα, η πέτρα και το άχυρο μπορούμε να κατασκευάσουμε από παγκάκια μέχρι και σπίτια, τα οποία έχουν άριστες βιοκλιματικές και αντισεισμικές ιδιότητες. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές όπως οι γαιόσακοι και το cob. Με γαιόσακους γεμίζουμε με ένα μείγμα χώματος κάποια ειδικά σακιά τα οποία τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και στην συνέχεια τα βρέχουμε και τα συμπιέζουμε με ένα ειδικό εργαλείο. Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.
Στο συγκεκριμένο εργαστήρι θα ξεκινήσουμε το Σάββατο να κατασκευάζουμε ένα παγκάκι, το οποίο θα ολοκληρώσουμε την Κυριακή.
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 18.30-20.00


«Εργαστήρι κατασκευής πήλινων μινωικών και αρχαίων παιχνιδιών»
Ομάδα Φυσικής Δόμησης Κρήτης – Εύη Σάλιακα και Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.30-20.00


«Σκακιστικές δεξιότητες»
Σκακιστικός Όμιλος Λατώ
Τα μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Λατώ σας προσκαλούν στο φιλόξενο χώρο τους για να μάθετε σκάκι, να παίξετε μια παρτίδα με μαιτρ του είδους ή απλά να παρακολουθήσετε έναν αγώνα δεξιοτεχνίας.
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 18.30-21.00


«Εργαστήρι Ζωγραφικής»
Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου και Ελιάννα Ναούμ
Χίλια μύρια χρώματα περιμένουν τα πινέλα σας για να στολίσουν φλούδες δέντρων, βότσαλα, χαρτί…
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.45-20.30


«Εργαστήρι Ψηφιδωτού»
Μάρω Δαγιάντη, Νεκταρία Μικεόγλου και Φρόσω Πατεράκη
Μικρές πολύχρωμες ψηφίδες θα βρουν τη θέση τους πάνω στο κάδρο για να σχηματίσουν τον πίνακα της φαντασίας σας.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.45-20.30


«Face painting»
Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου, Πόπη Πατσουράκη, Σαββίνα
Μια δραστηριότητα που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μικροί μεγάλοι από την προϊστορία μέχρι σήμερα γοητευόμαστε από τη διακόσμηση του προσώπου και του σώματος.
Για όλες τις ηλικίες. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, θα δοθούν αριθμοί προτεραιότητας, έτσι ώστε να απολαύσετε και τις υπόλοιπες παράλληλες δραστηριότητες του φεστιβάλ δίχως να χάσετε την ευκαιρία να διακοσμήσετε το πρόσωπό σας.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.30-21.00


«Μαθήματα αναρρίχησης»
Ομάδα Διάσωσης
Σε μια πίστα αναρρίχησης, ειδικά κατασκευασμένη για το διήμερο, μέλη της Ομάδας Διάσωσης θα δώσουν βασικές οδηγίες στους υποψήφιους αναρριχητές και θα κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους.
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 18.30-20.30


«Αγαπητό μου ημερολόγιο...»
Βασιλική Καλπάκη, Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αγαπητό μου ημερολόγιο..." έχει ως βασικούς στόχους να ψυχαγωγηθούμε χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας και να προσεγγίσουμε τις εποχές του χρόνου μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Με αφορμή ένα τραγούδι από το δίσκο της Λιλιπούπολης, τα παιδιά εξερευνούν τις εποχές του χρόνου και τα χαρακτηριστικά τους. Μέσα από κινητικές δραστηριότητες, ζωγραφική, παντομίμα κ.ά. ανακαλύπτουμε συναισθήματα που ξυπνούν κάθε εποχή αλλά και συνήθειες της καθημερινότητάς μας.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη "καλοκαίρι"; Πώς θα περπατούσαμε αν γλιστρούσε ο δρόμος απ' το χιόνι; Τα παιδιά κινητοποιούν το σώμα και το πνεύμα τους και συνθέτουν έτσι το ημερολόγιο των μηνών και των εποχών.
Ηλικίες: 3-9 ετών




ΣΑΒΒΑΤΟ 18.30-19.30 & 20.00-21.00


«Παρουσίαση ξύλινων παραδοσιακών παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο»
Κέντρο Προστασίας Παιδιού Λασιθίου – Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας Σητείας
Υπαίθρια παράσταση με παιχνίδια κατασκευασμένα κατά το εργαστήριο κατασκευής ξύλινων και ανακυκλώσιμου υλικού παιχνιδιών, με στελέχη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας-συνεργάτες της γαλλικής ομάδας κατασκευής ξύλινων και ανακυκλώσιμου υλικού παιχνιδιών Kaloumba.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.30-20.30 & ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00-19.30


«Χαίρομαι! Θυμώνω! Φοβάμαι! Αγαπώ!»
Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη αξία της συναισθηματικής καλλιέργειας για την ανάπτυξη των παιδιών, έχουμε δημιουργήσει το συγκεκριμένο εργαστήριο για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τους ενήλικες να συνεργαστούν δημιουργικά και να τους δώσουμε ερεθίσματα για να διερευνήσουν παρέα τον κόσμο των συναισθημάτων, να γνωριστούν και να γνωρίσουν καλύτερα των εαυτό τους.
Θα δώσουμε λοιπόν, χρώματα, σχήματα και λέξεις στα συναισθήματα μας!
Ηλικίες: τα απογεύματα 8-12 ετών, το πρωί 5-8
Έως 25 παιδιά
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.00-20.00, ΚΥΡΙΑΚΗ 11.30-12.30 & 19.00-20.00


«Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο»
Παλαιοντολογικό Μουσείο Παν/μίου Αθηνών
Ένα εντυπωσιακό διαδραστικό παιχνίδι που θα μας μεταφέρει…
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.00-20.30 & ΚΥΡΙΑΚΗ 19.30-21.00


«Εργαστήρι παραδοσιακής μαγειρικής»
Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς
Για τους μικρούς μάγειρες οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Κριτσάς θα φροντίσουν και φέτος να αποκαλύψουν μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας, από την παρασκευή των λιχουδιών ως το … φάγωμά τους!
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.00-20.30


«Να κάτεχα σ' ήντα αργαλειό φαίνεις τα υφαντά σου»
Βάσω Λίπα / Μούσα: υπηρεσίες πολιτιστικής εκπ/σης & Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Βούργιες, ποδιές, τσεβρέδες, κιλίμια, χιράμια, πατανίες
κι μ’ έναν αργαλειό μαζί με τα παιδιά θα κεντήσουμε όλες τις ιστορίες.
Απ’ των προβάτων την κουρά μαλλί θα πάρουμε,
με λουλούδια θα το βάψουμε,
θα κλώσουμε, θα υφάνουμε,
τραγούδια, μουσικές στημόνια και υφάδια θα μπερδέψουμε,
στον κύκλο της κλωστής θα ταξιδέψουμε.
Πρόκειται για ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που ξεκινάει από τις πρώτες ύλες παραγωγής των παραδοσιακών κρητικών υφασμάτων και ακολουθεί όλη τη διαδικασία επεξεργασίας, νηματοποίησης και ύφανσης τους για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν και παλαιότεροι «σ’ ήντα αργαλειό» υφαίνονται τα υφαντά.
Έως 25 παιδιά
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.00-21.00


«Παίζω, παίζεις, παίζει»
Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης [μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Παιγνιοθηκών(I.T.L.A)]
Η Ε.Ε.Π είναι μία μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990 από εθελοντές. Έχει βασικό της σκοπό την οργάνωση και λειτουργία παιγνιοθηκών για παιδιά και εφήβους δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μειονότητες και άτομα με ειδικές δυσκολίες. Προάγει την επικοινωνία σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα που αφορούν στο παιχνίδι και την αξία του για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού.
Παιγνιοθήκη ( Toy Library, Ludotheque) είναι ένας οργανωμένος χώρος με παιχνίδια που λειτουργεί στα πρότυπα μιας βιβλιοθήκης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν δημιουργικά με τα παιχνίδια τα οποία μπορούν να τα δανείζονται και στο σπίτι τους. Οι παιγνιοθήκες διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών τα οποία εμπλουτίζονται και ανανεώνονται τακτικά, καθώς και παιχνίδια ειδικά κατασκευασμένα για ειδικές λειτουργίες.
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.30-21.00, ΚΥΡΙΑΚΗ 11.30 -14.00


«Το όνειρο της κούκλας»
Μαριάννα Διαμαντοπούλου, ΑΜΕΑ & Ιωάννα Κωστάκη
«Υπάρχει ένα εργαστήριο παιχνιδιών πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Τα παιχνίδια που κατασκευάζονται σ’ αυτό είναι μαγικά! Μιλάνε, κινούνται, αλλά κυρίως, νιώθουν τα πάντα! Νιώθουν τη χαρά, τη λύπη, την αγάπη των παιδιών που τα παίζουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα παιδιά λατρεύουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Μέσα σ’ αυτό το μαγικό εργαστηριάκι είχε την τύχη να ζωντανέψει και μια κούκλα με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Για κάποιο λόγο, όμως, η κούκλα αυτή ήταν ολομόναχη. Κανένα κοριτσάκι δεν την κράτησε ποτέ της αγκαλιά ούτε έπαιξε μαζί της. Ώσπου μια μέρα τα πάντα άλλαξαν. Τι να συνέβη άραγε;»
Μια ευαίσθητη ιστορία, που μιλάει για το όνειρο μιας κούκλας λιγάκι διαφορετικής αλλά ταυτόχρονα μοναδικής. Μέσα από τη διαδραστική αφήγηση της και τις βιωματικές δραστηριότητες που την συνοδεύουν, τα παιδιά ενθαρρύνονται να μπουν στη θέση της κούκλας, να προτείνουν λύσεις και να δώσουν τη δική τους οπτική στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της διαφορετικότητας και μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες να προβληματιστούν γύρω από αυτήν αλλά και να βρουν τρόπους για να την χειρίζονται και να την αποδέχονται.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει αφήγηση της ιστορίας και συμμετοχή των παιδιών σε συγκεκριμένα σημεία της, ενθάρρυνση των παιδιών να προτείνουν λύσεις και να μιμηθούν κινήσεις- στάσεις της κούκλας, κατασκευή μελών του σώματος από πλαστελίνη ή άλλα καθημερινά υλικά, δημιουργία διαλόγων βάσει βοηθητικού σχεδίου και παίξιμο ρόλων. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά δημοτικού.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.00-21.00



«Πειράματα με το φως»
Ο Terry Pratchett, Βρετανός συγγραφέας φανταστικών ιστοριών δήλωσε κάποτε : Το φως νομίζει ότι ταξιδεύει ταχύτερα από οτιδήποτε, αλλά κάνει λάθος. Όσο γρήγορα και να ταξιδέψει το φως, βρίσκει το σκοτάδι να έχει φτάσει εκεί πρώτο και να το περιμένει.
Πάντως εμείς, θα περιμένουμε μαζί με το σκοτάδι για να ζητήσουμε από το φως να μας απαντήσει σε μερικές ... “καθημερινές” ερωτήσεις μας.
Μπορούμε να ανάψουμε φωτιά με το νερό ; Καίγονται τα μέταλλα ; Τα μολύβια μας είναι τόσο σκοτεινά όσο θέλουν να πιστεύουμε ; Χρειάζονται στα αλήθεια καλώδια για να δουλέψει μια λάμπα ; Υπάρχει λευκότερο λευκό ;
Αυτά και άλλα πολλά από τα μυστικά που κρύβει το φως , θα φανερωθούν μέσα από μια σειρά πειραμάτων επίδειξης που θα μπορούν να επαναλάβουν επιτόπου και τα ίδια τα παιδιά.

Α. Τσουτσουδάκης Καθηγητής Φυσικής Μέλος της Ένωσης Φυσικών Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.30-21.00


«Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο»
Όμιλος Αστροφίλων Νομού Λασιθίου
Ο έναστρος ουρανός πάντα μας μαγεύει. Με τη βοήθεια των Αστροφίλων θα ξεκλειδώσουμε τα μυστήριά του, θα δούμε από πιο κοντά πλανήτες και θα μάθουμε τα ονόματά τους, θα διεισδύσουμε στο μαγικό κόσμο της αστρονομίας.
ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 21.30


«Φυτεύω το δικό μου σποράκι»
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου
Η διατροφική αξία των σπόρων , ο κύκλος ζωής τους και πως από ένα σπόρο σε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού μπορούμε να έχουμε τροφή εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-13.00


«Θεματικό έτος, Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών –
Οι Ηλικιωμένοι συνεργάζονται με τα παιδιά
σε κατασκευές παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών»
ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης & ΚΑΠΗ Ιεράπετρας
Ένα εργαστήριο με κατασκευές παιχνιδιών όπως γίνονταν παλιά με απλά και από τη φύση υλικά. Ενήλικες και παιδιά κατασκευάζουν μόνοι τους παιχνίδια με τη βοήθεια των ηλικιωμένων (θιαμπόλια, μαντούρες, κουτσούνες (πάνινες κούκλες), σφεντόνες, τσέρκια κλπ).
ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-12.30


«Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά προσχολικής ηλικίας»
Εκπαιδευτικοί των Παιδικών Σταθμών Αγίου Νικολάου
Οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σ’ ένα σύνθετο εργαστήρι εικαστικών/καλλιτεχνικών και να αποκαλύψουν τα ταλέντα τους με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-13.00


«Μια φορά και ένα μήλο»
Σύλλογος Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»
Θεατρικό Παιχνίδι με θέμα τη διατροφή. Μέσα από τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς μπορούμε να ανακαλύψουμε γεύσεις και αλήθειες... Τι μυστικά έκρυβε άραγε το μήλο της Χιονάτης, το ψωμί του Κοντορεβυθούλη και το καλάθι της Κοκκινοσκουφίτσας και τους βοήθησαν στις περιπέτειές τους; Αν θέλετε κι εσείς να ανακαλύψετε τα μυστικά τους σας περιμένουμε να παίξουμε σε αυτό το αλλιώτικο παιχνίδι, το θεατρικό παιχνίδι!
Έως 30 παιδιά
ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-13.00

«Κίνηση, αυτοσχεδιασμός και contact improvisation, Παιδί και Γονέας»
Γωγώ Πετραλή, Ομάδα Φυσαλίδα
Η κίνηση και η έκφραση είναι εξίσου σημαντικές τόσο για το παιδί όσο και για τον ενήλικα. Δημιουργήσαμε μια δράση που αγκαλιάζει τη σχέση γονέα και παιδιού μέσα από την κίνηση, την έκφραση και τη δημιουργία. Μέσα από παιχνίδια, εικόνες και θέσεις του σώματος που χρησιμοποιούμε καθημερινά, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στο σώμα μας τη ζωντάνια και τη χάρη που αυτό χρειάζεται ούτως ώστε να κινείται με φροντίδα, ροή, αίσθηση και φαντασία. Θα χρησιμοποιήσουμε απλές ασκήσεις τεχνικής αυτοσχεδιασμού καθώς και εικόνες που μπορούν να διευρύνουν τη φαντασία μας. Με χάρη και ενθουσιασμό, μας ενδιαφέρει να ανακαλύψουμε τους χώρους μέσα κι έξω από το σώμα μας, ορίζοντας το ρυθμό με βάση τον προσωπικό μας παλμό και αξιοποιώντας το χρόνο, μέσα από σχέσεις και συνθήκες που το σώμα μπορεί να δημιουργεί και να παράγει. Εμβαθύνοντας στη σχέση γονέα και παιδιού, μέσα από τη συλλογική κίνηση στοχεύουμε στην ουσιαστική δομή και κατανόηση των σχέσεων της ομάδας γενικότερα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 11.15-12.45


«Ιστιοπλοΐα»
Ιστιοπλοϊκός Όμιλος
Επίδειξη ιστιοπλοϊκών δεξιοτήτων από μικρούς και μεγάλους θαλασσόλυκους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.00-13.30


«Χρώματα – καμώματα»
Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»
Εργαστήριο χειροτεχνίας με χρήση φυτικών υλικών για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 10
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.00-13.30


«Κατασκευάζω το δικό μου Ηλιακό Ρολόι και άλλες ουράνιες δραστηριότητες»
Όμιλος Αστροφίλων Νομού Λασιθίου
Α) Κατασκευή χάρτινου ηλιακού ρολογιού με σκιές σε οριζόντιο επίπεδο.
Β) Προβολή ουράνιου τόξου σε πίνακα με χρήση πρίσματος. Τα παιδιά θα το αντιγράφουν σε χαρτί Α4 και θα συμπληρώνουν την εικόνα με θέματα της φαντασίας τους.
Γ) Παρατήρηση του ηλιακού δίσκου και πιθανών ηλιακών κηλίδων.
Δεν κοιτάμε μέσα από το τηλεσκόπιο αλλά την προβολή της εικόνας σε χαρτί ή το έδαφος. Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν με μολύβι (ασπρόμαυρα) το δίσκο του ήλιου και τις κηλίδες, αν υπάρξουν.
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.00-13.30


«Τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης»
Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.30-13.15


«Παραμύθια της φιλίας και της αλληλεγγύης»
Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ΑΡΤ-ι & τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ με έδρα το Ρέθυμνο
Στο πρώτο μέρος, με συνοδεία μουσικής και τραγουδιού, γίνεται αφήγηση των παραμυθιών:
• "Η ιστορία μιας αρκούδας" του Γ. Σφήκα κάνει λόγο για την αυτοθυσία την φιλία και την αγάπη,
• "Το δέντρο που έδινε" του Σελ Σιλβερστάιν, για τη γενναιοδωρία και
• το "Κλειδί των χαμένων θησαυρών", λαϊκό παραμύθι της Ισπανίας, για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.
Το δεύτερο μέρος, το εικαστικό, είναι ένα παιχνίδι με λέξεις ανά ομάδες παιδιών σε μεγάλα χαρτιά, όπου κάθε ομάδα θα κάνει τη δική της προσέγγιση πάνω σε λέξεις όπως αγάπη, αλληλεγγύη, ανθρωπιά, ισότητα κ.α.
Την αφήγηση κάνει η Μαρία Τσουκνάκη ενώ τη μουσική και το τραγούδι ο Άλκης Πασχαλίδης.
Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και πρόσφατα, στην ημέρα Βιβλίου, στο Ηράκλειο, με πρόσκληση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Η διάρκεια είναι 45λ. για το πρώτο μέρος και 60 λ. για το δεύτερο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 18.30-20.15


«Μιλάτε Γερμανικά;»
Γερμανικό Φροντιστήριο Ράνια & Μαρία Τζανοπούλου.
Μουσικοκινητικά παιχνίδια και δραστηριότητες με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την Γερμανική γλώσσα και τον πολιτισμό.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00-20.00


«Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής»
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00-20.30
Νίκος Πάγκαλος
Μικροί ζαχαροπλάστες εν δράσει έτοιμοι να βουτήξουν στον υπέροχο κόσμο της σοκολάτας, να μάθουν για το «θεϊκό» φυτό και τις ιδιότητές του, να παρασκευάσουν σοκολατάκια και να τα απολαύσουν.


«Εργαστήρι Κοσμήματος»
Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου
Κατασκευή απλών αλλά ευφάνταστων κοσμημάτων με χάντρες, κλωστές και άλλα υλικά.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.15-21.00





«Μαθαίνω για τους σεισμούς»
Α. Τσουτσουδάκης – Χ. Αρχοντάκη, υπό την αιγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
RACCE είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας 2010, με πρωτοβουλία της ΕΕ και συντονίζεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τους σεισμούς αλλά και την Αντιμετώπιση των Συναισθημάτων των Παιδιών" και απευθύνεται σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κινητικές δυσκολίες. Με στόχο την απάμβλυνση του συναισθηματικού φορτίου και τη βοήθεια στα παιδιά ώστε να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού φυσικού κινδύνου (κυρίως σεισμικής δραστηριότητας και δευτερευόντως ηφαιστειακής) το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τους σεισμούς και ταυτόχρονα, την εκπαίδευση σχετικών ομάδων (εκπαιδευτικοί, γονείς, εθελοντές και φορείς κοινωνικής προστασίας) στις βέλτιστες πρακτικές και την ενδεδειγμένη αντίδραση σε περίπτωση σεισμικής δραστηριότητας.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.30-20.45


ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Το κοράσι στον καθρέφτη»
Ειρήνη Παγκάλου και Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών Αγίου Νικολάου
Η γέννηση δυο κοριτσιών, η κακιά μάγισσα και η καλή νεράιδα, ένας καθρέφτης και πολλές περιπέτειες, με άρωμα παράδοσης και φόντο κρητικό.
Συντελεστές: Ηλιάννα Μάντακα, Πόπη Μαστοράκη, Ελπίδα Γρηγοράκη, Ντίνα Προκάκη, Πηνελόπη Παγκάλου, Δήμητρα Πορφύρη, Γιάννης Μπουρμπούλης, Μανόλης Σγουρός και στο λαούτο ο Γιώργος Γεροντής.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00-20.00


ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Μας κλέψανε τον Αίσωπο»
Θεατρικός Περίπλους Ρεθύμνου
Και να, έρχονται στο φως των προβολέων οι αξέχαστοι, αλληγορικοί μύθοι του μεγάλου Έλληνα μυθοποιού, από τους οποίους εμπνεύστηκαν αργότερα ο Φαίδρος, ο Λα Φοντέν και ο Τριλούσσα. Στη σκηνή ζωντανεύουν πέντε από αυτούς μέσα από ηθοποιούς, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών. Τα παιδιά διασκεδάζουν, μαθαίνουν και συμμετέχουν στην παράσταση με το δικό τους τρόπο. Η πονηρή αλεπού που προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόρακα για να του πάρει το τυρί του. Ο λαγός που σίγουρος για τη νίκη τη του υποτιμά την αργή χελώνα. Ο βοριάς που υπερηφανεύεται στον ήλιο για τη δύναμή του. Ο Τζίτζικας που προτιμά να τραγουδάει όλο το καλοκαίρι θεωρώντας άσκοπη τη δουλειά του μυρμηγκιού και το Λιοντάρι που δεν μπορεί να καταλάβει σε τι θα είχε τη δυνατότητα να το βοηθήσει ένα μικρό και ασήμαντο ποντικάκι, θα ζωντανέψουν στη σκηνή, κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα παθήματά τους, να διασκεδάσετε και να παίξετε!
Πρόκειται για ένα έργο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου, που έγινε στον Θεατρικό Περίπλου πριν από 3 χρόνια.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Καντιφές Θωμάς, Καρούζος Γρηγόρης, Τζανιδάκη Άννα.
Ακούγονται οι: Άρτεμη Καυκαλάκη και η Ειρήνη Καυκαλάκη
Φωτισμοί: Έλενα Πατσαχάκη
Ήχος: Ελένη Αλμπαντάκη
Ηχογράφηση: Αντώνης Ζαχαράκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς
Φροντιστήριο: Εύη Καννά
Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές
ΣΑΒΒΑΤΟ 21.30


«Εδώ Λιλιπούπολη: Χαρχουδοπριγκιπική Τράπεζα Κρίσεως»
ΕΘΟΑΝ
Και ποιος δεν γνωρίζει άραγε τα τραγούδια της Λιλιπούπολης…Η ΕΘΟΑΝ φέτος επιχειρεί να μεταφέρει επι σκηνής ένα από τα επεισόδια των ραδιοφωνικών εκπομπών της παιδικής σειράς Εδώ Λιλιπούπολη, η οποία ξεκίνησε το 1976 στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πρόκειται για ένα έργο επίκαιρο, το οποίο καταφέρνει να ασκήσει κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς. Ένα έργο όχι μόνο για παιδιά!

Συντελεστές
Συμμετεχουν : Παπαδόπουλος Παύλος, Γωνιωτάκη Φωτεινή, Αποστολάκη Μάρα, Αποστολάκης Μανόλης, Κονταξάκης Δημήτρης, Κοκκίνης Κωστής, Τριανταφυλλίδου Ιωάννα, Καμπανού Μαριάννα, Ανδρουτσοπούλου Κατερίνα, Δολαψάκη Νατάσα, Αλεξάκης Χάρης, Αργυράκη Άντη, Μαυροειδή Βίκυ, Αγραπιδάκη Αμάντα, Σπαθαρακη Μαρια, Μπεκατώρος Θοδωρής, Γιαννικάκη Μαρία, Μηλάκη Εμμανουέλα,

Σκηνικά-κουστούμια : Σγουρός Μανολης
Κατασκευές σκηνικού: Νικηφοράκης Σήφης
Επιμέλεια μουσικής: Ευαγγελινάκης Χρήστος
Φωτισμοί: Μασσάρος Μιχάλης
ΚΥΡΙΑΚΗ 21.30



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου