ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Περικοπές πόρων 50%!

Όπως δημοσιεύτηκε την 09-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται οι Δήμοι και στην Κρήτη καθώς οι περικοπές θεσμοθετημένων πόρων ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 50%, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία τους και μάλιστα σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο εφαρμογής του προγράμματος 'Καλλικράτης', που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
«Η παρατεταμένη ακυβερνησία του τόπου έχει επισωρεύσει ανυπέρβλητα οικονομικά λειτουργικά και κοινωνικά προβλήματα, με άμεσο κίνδυνο την κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πλησιέστερου θεσμού προς τον πολίτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία», επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης και καυτηριάζει την απουσία των θεμάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου από όλες τις εμπλεκόμενες σε αυτόν πλευρές και ιδιαίτερα από τα πολιτικά κόμματα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδοκά στις 18 Ιουνίου 2012 τη συγκρότηση μιας ισχυρής και βιώσιμης κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε τα θέματα που αφορούν τους Ο.Τ.Α., τους πολίτες και τις ανάγκες τους, να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Την υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα και τα βασικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο δήμαρχος Πλατανιά και γενικός γραμματέας της Π.Ε.Δ. Κρήτης Γιάννης Μαλανδράκης, κατά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπίας της Δημοτικής Αρχής με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στο Δημαρχείο Πλατανιά, ενώ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στο Μάλεμε κατέθεσε, ως 'οικοδεσπότης', υπόμνημα στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ζητώντας τη συνδρομή του προκειμένου να προχωρήσουν συγκεκριμένα έργα υποδομής.
Ο κ. Μαλανδράκης, αναφερόμενος στον 'Καλλικράτη' και στα οικονομικά ζητήματα, τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν 'προικοδοτήθηκε' με πόρους προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά, σε αντίθεση με τη διοικητική μεταρρύθμιση του 1998, όταν οι νέοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν με τον 'Καποδίστρια' πήραν ως 'προίκα' το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Π.Τ.Α.), με αποτέλεσμα να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.
Αν συνυπολογιστούν οι περικοπές των πόρων τα δύο τελευταία χρόνια εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, πρόσθεσε ο δήμαρχος Πλατανιά.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μέριμνα είναι η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων ('Βοήθεια στο Σπίτι' κ.ά.), που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Στο υπόμνημά του προς τον κ. Αρναουτάκη, ο κ. Μαλανδράκης αναφέρεται στα έργα που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πλατανιά, σημειώνοντας ότι αυτά, μεταξύ άλλων, αφορούν τα εξής:
• Πεζοδρομήσεις επί της παλιάς εθνικής οδού, από τον οικισμό Πλατανιά έως τον οικισμό Κολυμπάρι. Ειδικότερα, έχει υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου 'Βελτίωση οδού στα Δημοτικά διαμερίσματα Πλατανιά, Κοντομαρίου, Μάλεμε», ύψους 4.033.000 ευρώ. Το έργο απορρίφθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν 'ελλείψεις στις υποβληθείσες μελέτες. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης της απαιτούμενης γης».
«Για τον λόγο αυτόν είμαστε στη διαδικασία σύνταξης μελέτης κτηματολογίου και πράξης αναλογισμού. Προκειμένου να προκηρυχθεί η απαλλοτρίωση παρακαλούμε να εξασφαλίσετε την σχετική πίστωση», σημειώνει ο κ. Μαλανδράκης.
• «Για το τμήμα Ταυρωνίτης - Κολυμπάρι εκπονείται σχετική μελέτη που θα περιλαμβάνει πλακοστρώσεις και ηλεκτροφωτισμό στα πεζοδρόμια αλλά και αμφίπλευρη διεύρυνση της γέφυρας Ραπανιανών, ώστε να αποκτήσει το πλάτος του οδοστρώματος του υπολοίπου δρόμου. Η γέφυρα η οποία υπάρχει σήμερα είναι πολύ πιο στενή με συνεχή και σοβαρά ατυχήματα. Σε προηγούμενη εργολαβία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων είχαν κατασκευαστεί τα ακρόβαθρα για την κατασκευή της πεζογέφυρας, υπολείπεται ο φορέας της. Παρακαλούμε όπως εντάξετε την κατασκευή της άμεσα σε μία από τις εργολαβίες σας προκειμένου να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών», αναφέρει ο κ. Μαλανδράκης.
• Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία - κατασκευή ασφαλή ισόπεδου κόμβου στο Γεράνι, ο κ. Μαλανδράκης σημειώνει ότι «πάγιο αίτημα του Δήμου μας είναι η κατασκευή ισόπεδου ασφαλή κόμβου επί της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο συνάντησής της με τη συνδετήρια οδό του ανισόπεδου κόμβου Πλατανιά της νέας εθνικής οδού Χανίων - Κισάμου (πλησίον του ποταμού Ιάρδανου. Αναγνωρίζοντας τη σκοπιμότητα της κατασκευής του παραπάνω ισόπεδου κόμβου σαν έργο μεγάλης αναπτυξιακής τουριστικής σημασίας για τον Δήμο (ειδικά το συγκεκριμένο τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Χανίων - Κισάμου) με δεδομένο τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή, θεμιτή θα ήταν η εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, ολοκλήρωση διαδικασιών απαλλοτριώσεων και όλων των απαραίτητων μελετών προκείμενου να υποβληθεί το έργο σε κάποια πρόσκληση χρηματοδοτούμενων έργων ή να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρεια Κρήτης», επισημαίνει ο δήμαρχος Πλατανιά.
• Για την αποπεράτωση της εργολαβίας 'Συμπληρωματικά και παράλληλα έργα στο τμήμα Γαλατάς - Κολυμπάρι - Καστέλι (β’ φάση)', ο κ. Μαλανδράκης τονίζει ότι το έργο εκτελείτο με επίβλεψη από την υπηρεσία Ε.Υ.Δ.Ε. - Β.Ο.Α.Κ. και ήταν ενταγμένο στο Γ’ Κ.Π.Σ. Ομως, όπως προσθέτει, η εκτέλεση των έργων σταμάτησε χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά τμήματα που ήταν ενταγμένα στην εργολαβία. Οι κυριότερες εκκρεμότητες είναι: η ολοκλήρωση του παράλληλου δρόμου από διακλάδωση Μαραθοκεφάλας προς Γέφυρα Βουβών, η προσαρμογή της επαρχιακής οδού Ραπανιανά - Βούβες, σε ζώνη η οποία εχει απαλλοτριωθεί  («προσαρμογή απόλυτα αναγκαία γιατί καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα»), η δενδροφύτευση απαλλοτριωμένων εκτάσεων κόμβου Καλυδωνίας και ζώνης ανάμεσα της νέας εθνικής οδού και του παράλληλου στον οικισμό Μελισσουργειό και η σύνταξη Κτηματολογίου για   συμπληρωματική απαλλοτρίωση.
Ακόμη, ο κ. Μαλανδράκης αναφέρεται σε αρκετά ακόμη έργα για τα οποία υπάρχει σχεδιασμός, αλλά και εκκρεμότητες, σημαντικότερα από τα οποία είναι:
• Η αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων και των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. καθώς και οι επεκτάσεις δικτύων αποχέτευσης, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.
• Η βελτίωση της επαρχιακής οδού Άγιος Αντώνιος - Καρές, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ περίπου.
• Η παράκαμψη του οικισμού Σπηλιάς.
• Η εκπόνηση Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. στις Δημοτικές Ενότητες Κολυμπαρίου, Βουκολιών και Μουσούρων.
• Η πράξη εφαρμογής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μάλεμε.
• Η κατασκευή Πολύκεντρου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γερανίου.
• Η οριοθέτηση του ποταμού Ταυρωνίτη.
• Η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου Κολυμπαρίου.
• Η αποκατάσταση - ολοκλήρωση μνημείων (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ροτόντας Επισκοπής, αποπεράτωση ενετικής έπαυλης Ροδωπού, αναστήλωση - αξιοποίηση κτηριακού συγκροτήματος 'Μετόχι Ησυχάκη').
• Οι αναπλάσεις πλατειών σε Μόδι, Γεράνι, Βρύσες, Πατελάρι.
• Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας του βόρειου τμήματος της Δημοτικής Ενότητας Βουκολιών.


Kallikrates Chania:ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Περικοπές πόρων 50%!
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου