Στο ΕΣΠΑ οι βιολογικοί Κουλούκωνα και Μαρουλά

Όπως δημοσιεύτηκε την 14-6 -2012 στο neatv.gr



Δύο πολύ σημαντικά έργα στον τομέα του περιβάλλοντος στο νομό Ρεθύμνου εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη. Πρόκειται για το έργο του βιολογικού στον δήμο Μυλοποτάμου, και πιο συγκεκριμένα για οικισμούς του πρώην δήμου Κουλούκωνα και των Ζωνιανών, καθώς επίσης και για το έργο αποχέτευσης του Μαρουλά.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός των έργων προσεγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή τους ήταν βασική προτεραιότητα και για τις δημοτικές αρχές Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου, αλλά και για την περιφέρεια Κρήτης.

Συνολικά, στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση τού Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων εντάσσονται 16 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 27.074.823,51 ευρώ σε ολόκληρη την Κρήτη. Τα έργα αυτά αφορούν στον τομέα της διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων, στον τομέα της Βιοποικιλότητας και στον τομέα των Κοινωνικών Υποδομών.

Αναλυτικά εντάσσονται:

  • 11 έργα στον τομέα της διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων επιλέξιμου προϋπολογισμού 20.384.695,83 ΕΥΡΩ
  • 3 έργα στον τομέα της Βιοποικιλότητας προϋπολογισμού 1.563.201,61 ευρώ και
  • 2 έργα στον τομέα των Κοινωνικών Υποδομών προϋπολογισμού 5.126.926,07 ευρώ.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, ο οποίος ενημερώθηκε χθες για την απόφαση ένταξης του έργου κατασκευής του βιολογικού που θα καλύψει τα χωριά Ζωνιανά, Αξός, Βενί, Γαράζο, Μουρτζανά, Λιβάδια, Κάλυβος, Άγιος Ιωάννης, Επισκοπή και Δαφνέδες. «Ευχαριστούμε και τον περιφερειάρχη και τον υπουργό και όλους όσοι συμμετείχαν στο να ενταχθεί το έργο στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Κόκκινος, ο οποίος τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε βασική προτεραιότητα για την περιοχή και είχε ξεκινήσει η προετοιμασία εδώ και καιρό, ώστε να καταστεί εφικτή η περιβαλλοντική θωράκιση των χωριών του ορεινού Μυλοποτάμου.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, γιατί είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με πολλά προβλήματα και επιτέλους το θέματα του λύνεται αμετάκλητα», σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην ένταξη κατασκευής του βιολογικού του Μαρουλά. Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως πλέον ο δήμος Ρεθύμνου προωθεί την ωρίμανση της μελέτης για τον βιολογικό των χωριών Μύρθιος, Σελλί, Αμπελάκι, Καρέ, ενώ «είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε το μεγάλο έργο των βιολογικών από τις δημόσιες επενδύσεις στο ΕΣΠΑ». «Αυτό βέβαια σημαίνει μία συμμετοχή της ΔΕΥΑΡ ύψους 9,5%, όμως μετά την εξυγίανση του συστήματος της ΔΕΥΑΡ κρίνουμε ότι είναι πιο σημαντικό να κάνουμε το έργο κι ας πληρώσει η επιχείρηση την συμμετοχή παρά να περιμένουμε την αποπεράτωση του έργου με χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

«Είναι δύο σημαντικά έργα για το Ρέθυμνο, που αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι αποφάσεις θα πάνε στους δήμους για να μπορέσουν να δημοπρατήσουν τα έργα. Εμείς περιμένουμε τα δύο μεγάλα αυτά έργα, τον βιολογικό του Πλακιά, που πιστεύουμε ότι θα ενταχθεί τον επόμενο μήνα, όπως επίσης και τη μεταφορά της χρηματοδότησης του βιολογικού του Ρεθύμνου», σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
goodnet.gr - της Αγγελικής Καλλέργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου