ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ-Στήριξη στο Κ.Π.Ε. Βάμου

Όπως δημοσιεύτηκε την 19-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου ζητεί ο Δήμος Αποκορώνου, με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας.
Στην επιστολή η οποία απευθύνεται επίσης στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απ. Βουλγαράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νικ. Καλογερή, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ο δήμαρχος Αποκορώνου Γρηγόρης Μαρκάκης, επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Στον Δήμο μας υπάρχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλά. Είναι το μοναδικό το οποίο λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και καλύπτει τις ανάγκες επιμόρφωσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και κατοίκων της Δυτικής Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών της Κρήτης και της Ελλάδας. Μέχρι το έτος 2010 παρουσίαζε πλούσια δραστηριότητα. Συγκεκριμένα το έτος 2010 είχε επτά (7) εκπαιδευτικούς και είχε δεχθεί πλήθος από μαθητές και εκπαιδευτικούς και μεγάλο αριθμό κατοίκων για διάφορα θέματα (ελιά, ελαιόλαδο, νερό, ενέργεια κ.ά.)». Στη συνέχεια τονίζει:
«Για ανεξήγητους λόγους και ενώ είχε παρουσιάσει πλούσια και έντονη δραστηριότητα ανεστάλη η λειτουργία του με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρήθηκε μέγα σκάνδαλο να μένει ανεκμετάλλευτος ένας διαμορφωμένος χώρος για εκπαίδευση και επιμόρφωση για την αναστήλωση του οποίου είχαν δαπανηθεί πάνω από 200 εκατ. δραχμές, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσό είχε δαπανηθεί επίσης για τον πλήρη εξοπλισμό του. Για τον λόγο αυτό η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου μας, των εκπαιδευτικών και άλλων εκπροσώπων φορέων ήταν άμεση και δυναμική. Αποφασίστηκε τότε η επαναλειτουργία του ΚΠΕ και στη συνέχεια με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης τον Μάρτιο του 2012 παίρνουν απόσπαση τέσσερις εκπαιδευτικοί για το Κέντρο μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Παρά τη σύντομη αυτή χρονική λειτουργία τη φετινή χρονιά επιμορφώθηκαν -σε διάφορες δραστηριότητες του Κέντρου (ΚΠΕ)- μεγάλος αριθμός κατοίκων, περίπου 1.000 μαθητές και 325 εκπαιδευτικοί διαφόρων περιοχών. Είναι προφανής η ανεκτίμητη προσφορά του ΚΠΕ στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης τώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγάλη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση».
Τέλος, σημειώνει ότι «η κύρια πηγή χρηματοδότησης του ΚΠΕ προέρχεται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνονται μόνο οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Η αδράνεια του Κέντρου καθιστά επομένως αδύνατη την απορρόφηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων. Είναι λοιπόν αδιανόητο να μη διαθέσει το Υπουργείο Παιδείας 5 - 6 εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία του ΚΠΕ Βάμου από τους περίπου 3.000 που υπηρετούν στα Χανιά.
Με την πεποίθηση ότι το Υπουργείο εξακολουθεί να θεωρεί αναγκαία και απαραίτητη την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση παρακαλούμε να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΚΠΕ Βάμου και την επόμενη σχολική χρονιά με την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ-Στήριξη στο Κ.Π.Ε. Βάμου
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου