ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ-Οριστική λύση για τα υγρά απόβλητα

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η διαχείριση του θέματος των υγρών και στερεών αποβλήτων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Κρήτης την προγραμματική περίοδο που διανύουμε,   τόνισε από τα Χανιά ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας 'Περιβάλλον και Δημοσιογραφία' του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, ο κ. Αρναουτάκης έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την οριστική λύση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων στο νησί μέσα από χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά - περιφερειακά προγράμματα που πρόκειται να εγκριθούν στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Μάλιστα, ζήτησε τη στήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κρήτης πάνω στην πρόταση της Περιφέρειας που βρίσκεται σε διαβούλευση για τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι μετά από διαβούλευση -που θα αρχίσει στις 2 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα- πρόκειται να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί με στόχο την εξάλειψη της καύσης των απορριμμάτων στην Κρήτη.
«Εχουμε μεγάλη ευθύνη να λύσουμε, μέσα σε αυτήν την προγραμματική περίοδο, το θέμα που απασχολεί τόσα χρόνια το νησί: της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων. Μέσα από τη διαβούλευση και την καλύτερη πρόταση, τη δουλειά που έχει κάνει ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καλογερής, θα μπορέσουμε μέσα στον χρόνο να εξασφαλίσουμε όλες τις χρηματοδοτήσεις γι’ αυτό το μεγάλο θέμα για την Κρήτη έτσι ώστε να  μην ταλανίζει άλλο το νησί μας», τόνισε.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για το θέμα των ανεμογεννητριών. Στις τοποθετήσεις τους οι επιστήμονες σημείωσαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το χωροταξικό για την εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στην Κρήτη και να μην δίνονται άδειες ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι σαφώς είναι καλύτερο να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες από το να συνεχιστεί η παραγωγή ενέργειας από την καύση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο κ.ά.) και στο ζήτημα που μπήκε για  τυχόν κινδύνους για τα πουλιά χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών πουλιών είναι απειροελάχιστος, ειδικά, αν υπολογιστεί, πόσα εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται από κυνηγούς κ.ά.
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, 30 άτομα από όλη την Κρήτη να έρχονται κάθε φορά που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να αποκαλούν 'προδότες' τα στελέχη της Περιφέρειας. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί και η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη που έχει προχωρήσει στην εκπόνηση χωροταξικού για τις Α.Π.Ε. σε όλη τη χώρα.  


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ-Οριστική λύση για τα υγρά απόβλητα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου