ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ-Δρόμοι - παγίδες

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Λακκούβες, ελλιπής ή εσφαλμένη σήμανση, πινακίδες κρυμμένες πίσω από κλαδιά, σημεία όπου η κυκλοφορία διακόπτεται από χειμάρρους, με συνέπεια ένας ολόκληρος οικισμός να κινδυνεύει με αποκλεισμό τον χειμώνα.
Τις εικόνες αυτές αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός των 'Χ.Ν.' στο οδικό δίκτυο Χανίων - Κεραμειών, που, παρότι πλέον αποτελεί μέρος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, φαίνεται να υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Τα παραπάνω άλλωστε προβλήματα έχει επισημάνει από καιρό στις αρμόδιες Υπηρεσίες ο κ. Μανούσος Γελασάκης, ο οποίος ως κάτοικος της περιοχής και έχοντας υπηρετήσει ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε μεγάλες Υπηρεσίες της Τροχαίας (μεταξύ αυτών της Κορίνθου, της Τριπόλεως και της Γλυφάδας Αττικής) τονίζει τις 'παγίδες' που κρύβει ο συγκεκριμένος δρόμος, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση των αρμοδίων ώστε να διορθωθούν οι παραλείψεις και τα λάθη και να αποτραπεί ο κίνδυνος για τους οδηγούς.  
Ο κ. Γελασάκης σημειώνει μάλιστα, στο τελευταίο έγγραφο (19 Ιουλίου 2012) που κοινοποίησε, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Χανίων και στην Τροχαία Χανίων, ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζονται «κοστίζουν ελάχιστα ή δεν κοστίζουν καθόλου» και αναφέρει ενδεικτικά:
«Εντός του χωριού Νεροκούρου, στη διασταύρωση με τη δημοτική οδό Νεροκούρου προς Νοσοκομείο, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες (Ρ-2) 'STOP' επί της επαρχιακής οδού και έχουν προτεραιότητα τα οχήματα που κινούνται στη δημοτική οδό, ενώ το σωστό είναι να έχουν προτεραιότητα τα οχήματα που κινούνται επί της επ. οδού Χανίων - Κεραμειών».

«Η ίδια περίπτωση υπάρχει και στη διακλάδωση της επαρχιακής οδού με τον δρόμο προς Κατωχώρι αμέσως μετά τα Κοντόπουλα. Να τοποθετηθεί πινακίδα (Ρ-2) 'STOP' προ της διακλαδώσεως επί της οδού Κατωχωρίου - Κοντόπουλων στα αριστερά της οδού, με κατεύθυνση προς Κάμπους και να έχουν προτεραιότητα τα οχήματα που κινούνται επί της επαρχιακής οδού και όχι τα οχήματα που κινούνται επί της οδού Κατωχωρίου - Κοντόπουλων».

«Εντός του χωριού Νεροκούρου, πινακίδα πληροφοριακή (Π-8α) 'Χανιά', στα δεξιά της οδού, με κατεύθυνση προς Χανιά, καλύπτεται από κλαδιά δέντρων και είναι αδύνατον να την αντιληφθεί κάποιος οδηγός που διέρχεται και επιθυμεί να κατευθυνθεί προς Χανιά. Ειδικά, όταν κινούνται αλλοδαποί, κυρίως ορειβάτες (από Κεραμειά προς Χανιά) το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθούν προς Σούδα, με την άσκοπη ταλαιπωρία αυτών και δυσμενείς εντυπώσεις και σχόλια κατά της Κρήτης και της χώρας γενικότερα».

«Αμέσως μετά τη διακλάδωση προς Λούλο, υπάρχει επικίνδυνη αριστερή στροφή και στένεμα οδοστρώματος (επάνω στη γέφυρα). Να τοποθετηθούν πινακίδες (Κ-1α) 'επικίνδυνη αριστερή στροφή' προς Κοντόπουλα και (Κ-1δ) 'επικίνδυνη δεξιά στροφή' προς Χανιά. Επειδή το εύρος της οδού δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη διέλευση δύο οχημάτων πάνω από τη γέφυρα, καλό θα ήταν να διαπλατυνθεί η γέφυρα στο μέλλον».

«Αμέσως μετά το χωριό Νεροκούρου, η επαρχιακή οδός διακλαδίζεται προς τα δεξιά με την οδό προς Νοσοκομείο. Ολα τα εξερχόμενα οχήματα από την οδό του Νοσοκομείου, ειδικά τα μεγάλα (λεωφορεία, φορτηγά κ.λπ.), τα οποία ενεργούν στροφή δεξιά και κινούνται προς Κεραμειά λόγω της απότομης στροφής και της στενότητας του οδοστρώματος, εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Να τοποθετηθούν οι εξής πινακίδες στα δεξιά της οδού προ της διακλαδώσεως με κατεύθυνση προς Χανιά: α) (Κ-28α) 'Διακλάδωση με κάθετο δρόμο που δεν έχει προτεραιότητα', β) (Κ-25) 'ΠΡΟΣΟΧΗ Διάφοροι κίνδυνοι', γ) (Ρ-32) 'Μέγιστο όριο ταχύτητας 40 χλμ.'».

«Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στη θέση 'Αλιγάνου' στην παράκαμψη της Μαλάξας, ανατολικά του καφέ 'Κέραμος', στον δρόμο που κατασκευάστηκε το 2005, στο σημείο όπου υπάρχουν οι πολύ επικίνδυνες στροφές. Τα ανερχόμενα οχήματα που κινούνται προς Κεραμειά, στη δεύτερη στροφή προς τα δεξιά, εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, α) Να τοποθετηθεί πινακίδα (Ρ-2) 'STOP' προ της στροφής, β) να γίνει διαγράμμιση και να αναγραφεί 'STOP' επί του οδοστρώματος λίγα μέτρα προ της στροφής για τα κατερχόμενα οχήματα που κινούνται προς Χανιά, προκειμένου να δύνανται τα ανερχόμενα να ενεργούν ακίνδυνα τη στροφή. Καλό θα ήταν στο μέλλον να γίνει νέα χάραξη και σύνδεση χωρίς στροφές με την επαρχιακή οδό».

«Επί του οδοστρώματος υπάρχουν λακκούβες σε αρκετά σημεία, ενδεικτικά σας γνωρίζω ότι πλησίον και εντός του οικισμού Τσακίστρα, της πρώην κοινότητας Κάμπων, υπάρχουν αρκετές. Να καλυφθούν οι λακκούβες από άσφαλτο».

«Στη δημοτική οδό Κάμπων - Μαδαρού, 200 μέτρα πριν από τον τελευταίο οικισμό Μαδαρό του Δήμου Χανίων, υπήρχε γέφυρα σε χείμαρρο, η οποία παρασύρθηκε μετά από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ευτυχώς χωρίς θύματα. Παρόμοιες καιρικές συνθήκες, λόγω του ορεινού της περιοχής, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και επίσης την άνοιξη και το φθινόπωρο που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, κάνουν τον οικισμό να παραμένει αποκλεισμένος! Είναι δε η μοναδική οδός από την οποία έχει πρόσβαση προς την πρωτεύουσα του Νομού τα Χανιά, προς το Νοσοκομείο, προς το λιμάνι της Σούδας, προς το αεροδρόμιο και λοιπές κατοικημένες περιοχές του Νομού. Επίσης είναι η μοναδική οδός (χωματόδρομος) που ενώνει τον οικισμό Μαδαρό με το καταφύγιο του Βόλικα, το οποίο επισκέπτονται πολλοί ορειβάτες Ελληνες κι αλλοδαποί. Το καταφύγιο του Βόλικα είναι το μοναδικό στην εδαφική αρμοδιότητα του νέου Δήμου Χανίων και αν δεν κάνω λάθος είναι το πρώτο σε όλη την Κρήτη. Ο παραπάνω χωματόδρομος από τον οικισμό Μαδαρό μέχρι και λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά το καταφύγιο του Βόλικα όπου τελειώνει ο δρόμος, είναι σε πολύ κακή κατάσταση!... Υπ? όψιν ότι τα νερά στον παραπάνω χείμαρρο που σας ανέφερα, ξεκινούν από τις κορυφές των Λευκών Ορέων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γέφυρα! Δεν νοείται το 2012 με την παραμικρή καταιγίδα να αποκόπτεται οικισμός και να κινδυνεύουν άνθρωποι. Εάν συμβεί οτιδήποτε με αλλοδαπούς, καταλαβαίνετε τις συνέπειες και τη δυσφήμηση της χώρας από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

«Οι υπάρχουσες πινακίδες αναγγελίας κινδύνου σε όλο το επαρχιακό δίκτυο έχουν αποχρωματιστεί καθώς και μερικοί στύλοι στηρίξεως αυτών έχουν καταστραφεί και πρέπει να αντικατασταθούν με νέες πινακίδες».


Kallikrates Chania:ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ-Δρόμοι - παγίδες
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου